Kontakt med oss

Moldova

EU og Moldova bekrefter sterke bånd

DELE:

Publisert

on

 

Den europeiske union og Moldova har i Brussel holdt det åttende årlige møtet i associeringsrådet under associeringsavtalen mellom EU og Moldova. Rådet ble ledet av Den europeiske unions høye representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell. Statsministeren i Republikken Moldova, Dorin Recean, ledet den moldoviske delegasjonen. Kommissæren for naboskaps- og utvidelsesforhandlinger, Olivér Várhelyi, deltok også i møtet.

EU gjentok at fremtiden til Moldova og dets folk ligger i Den europeiske union og bekreftet sin forpliktelse til å hjelpe Moldova i reformveien mot medlemskap. Spesielt berømmet EU den moldoviske regjeringens fortsatte forpliktelse til reformer på områdene rettsstaten, antikorrupsjon, demokratiske institusjoner, offentlig administrasjon og økonomien, til tross for utfordringer som stammer fra Russlands angrepskrig mot Ukraina og hybridaksjoner mot Moldova seg selv. Associeringsrådet ønsket velkommen den historiske beslutningen fra Det europeiske råd av 23. juni 2022 om å gi kandidatstatus til Republikken Moldova og av 14. desember 2023 om å åpne tiltredelsesforhandlinger.

Deltakerne så frem til en rask vedtakelse fra Rådet av forhandlingsrammen når Moldova har tatt de relevante skrittene som er angitt i kommisjonens anbefalinger av 8. november 2023, med sikte på å organisere den første regjeringskonferansen uten forsinkelser.

Foreningsrådet tok til etterretning statusen for implementeringen av assosiasjonsavtalen, inkludert dens dype og omfattende frihandelsområde (DCFTA). Foreningsrådet ønsket vedtakelsen og den raske operasjonaliseringen av den nasjonale planen for vedtakelse av regelverket (NPAA) velkommen.

EU berømmet Moldovas vedvarende innsats for å forfølge en omfattende justisreform, og understreket viktigheten av et uavhengig, upartisk, ansvarlig og profesjonelt rettssystem i tråd med europeiske standarder og anbefalingene fra Venezia-kommisjonen som en uunnværlig betingelse for EUs integrasjonsprosess.

I lys av det kommende presidentvalget og folkeavstemningen om Moldovas EU-vei, minnet EU om viktigheten av en åpen, inkluderende og konkurransedyktig valgprosess, og oppfordret Moldova til å fortsette dialogen med Venezia-kommisjonen og ODIHR for å sikre at tiltak for å motvirke ondsinnet interferens forblir i tråd med internasjonale standarder.

Du vil organisere en folkeavstemning om Moldovas europeiske vei sammen med presidentvalget i oktober. 

Annonse

Dette vil bli en flott dag, med både presidentvalg og folkeavstemning om den europeiske veien. Dette vil være den største muligheten for de moldoviske borgerne til å uttrykke seg om sine EU-ambisjoner. 

Og samtidig forventer vi at utenlandsk innblanding, informasjonsmanipulasjon og desinformasjon bare vil forsterkes i forkant av disse avstemningene. Vi vet det, vi lider [av] det her i EU. Hver gang det er en valgprosess dukker det opp utenlandsk innblanding, informasjonsmanipulasjon og desinformasjon, og vi må kjempe mot denne trusselen mot demokratiet. 

Dette bringer meg til det andre punktet, at EU fortsetter [å stå] i full solidaritet med Moldova. 

Det gjør vi av mange grunner. Fordi du tilhører den europeiske familien, men også fordi vi ser Russland aktivt prøver å destabilisere landet ditt. Det er et faktum. 

- Høytstående representant Josep Borrell.

Deltagerne så framover, understreket viktigheten av å utdype ytterligere sektorsamarbeid med Moldova og dets integrering i EUs indre marked. Strukturelle reformer, for eksempel i energisektoren eller i modernisering av telekommunikasjon, betalings- og banksystemer, vil gi konkrete fordeler ved europeisk integrasjon til Moldova og dets innbyggere. Moldova husket innsendingen av sin søknad om å bli medlem av Single Euro Payments Area (SEPA) i februar 2024 og uttrykte sin forpliktelse til å iverksette alle nødvendige skritt for fullt medlemskap.   

Associeringsrådet ønsket velkommen undertegnelsen av en felles erklæring fra telekommunikasjonsoperatører basert i EU og Moldova om frivillig å senke data- og taleroaming-avgifter, og Moldovas innsats for ytterligere å tilpasse seg EUs roaming-regelverk i et forsøk på å senke roaming-avgiftene og bringe Moldova inn i EUs roamingområde.

Associeringsrådet ønsket Moldovas fremleggelse i januar 2024 av sitt første økonomiske reformprogram og dets deltakelse i den økonomiske og finansielle dialogen velkommen, det høyeste nivået av engasjement som EU har med tredjeland i økonomiske spørsmål.

Associeringsrådet hilste EUs beslutning om å forlenge de autonome handelstiltakene og avtalen om frakt av gods på vei med et år til, og dermed gi Moldova midlertidig full handelsliberalisering og veigodstransportliberalisering. Associeringsrådet hilste lanseringen av høynivådialogen mellom EU og Moldova om transport velkommen. 

EU hilste Moldovas faste og prinsipielle holdning til å fordømme Russlands angrepskrig mot Ukraina og den betydelige økningen i dets tilpasning til EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP) posisjoner og restriktive tiltak. EU uttrykte takknemlighet for Moldovas innsats for å ta imot og ta imot mennesker på flukt fra Russlands angrepskrig mot Ukraina. EU fremhevet også Moldovas viktige bidrag til solidaritetsbanene EU-Ukraina ved å legge til rette for eksport og import av essensielle varer. EU inviterte Moldova til å fortsette det gode samarbeidet for å hindre omgåelse av EUs sanksjoner mot Russland og Hviterussland. 

Både EU og Moldova bekreftet sitt nære samarbeid om sikkerhet og forsvar og ønsket velkommen undertegnelsen av EU-Moldova sikkerhets- og forsvarspartnerskap i marginene av Associeringsrådet, og løftet dette samarbeidet til et nytt strategisk nivå. EU fordømte på det sterkeste de gjentatte krenkelsene av Moldovas luftrom fra russiske missiler og droner som ble brukt til angrep på sivil infrastruktur i Ukraina og ønsket Moldovas avgjørende skritt i å svare på hybridhandlinger ledet av Russland og dets fullmektiger velkommen. EU forpliktet seg til å fortsette sin omfattende støtte til Moldovas motstandskraft, inkludert gjennom den europeiske fredsfaciliteten og EUs partnerskapsmisjon i Moldova, som har vist seg å være spesielt verdifull for å motvirke hybrid- og cybertrusler. 

EU gjentok sin forpliktelse til å legge til rette for en omfattende, fredelig og bærekraftig løsning av Transnistria-konflikten, basert på Moldovas suverenitet og territorielle integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser.

Deltakerne ønsket Moldovas forening velkommen til EU-programmene til Connecting Europe Facility (CEF), Single Market Programme, Digital Europe og Union Civil Protection Mechanism siden det siste møtet i Associeringsrådet. I dag, i marginene av assosiasjonsrådet, signerte EU og Moldova assosiasjonsavtalen til Employment and Social Innovation (EaSI), også.  

Moldova uttrykte sin interesse for å styrke samarbeidet på lokalt og regionalt nivå og foreslo opprettelse av en felles rådgivende komité mellom den europeiske komiteen for regioner og de lokale og regionale myndighetene i Moldova som kan tjene som en plattform for dialog, samarbeid og deling av beste praksis 

Deltakerne diskuterte den omfattende EU-støtten til Moldova. Siden 2021 har EU på det sterkeste bekreftet sin støtte og solidaritet med Moldova ved å gjøre tilgjengelig opptil 2.2 milliarder euro i lån og tilskudd. Denne betydelige finansieringen kanaliseres gjennom flere finansielle instrumenter som direkte budsjettstøtte, makrofinansiell bistand, EU-programmer og prosjekter med internasjonale finansinstitusjoner garantert av EU.

En hovedprioritet har vært gjennomføringen av EUs økonomiske og investeringsplan for det østlige partnerskapet i Moldova. Det har bidratt til å omsette politiske prioriteringer til konkrete investeringsprosjekter med stor innvirkning på økonomien, lokalsamfunnene og Moldovas innbyggere. Nøkkelsektorene som Økonomi- og investeringsplanen har mobilisert investeringer i er energi, transport og tilgang til finansiering for bedrifter. 

Foreningsrådet ønsket velkommen det pågående arbeidet i Moldova, med støtte fra EU-kommisjonen, med en økonomisk vekstplan for å bidra til å levere viktige økonomiske reformer og investeringer i løpet av de kommende årene.

Både Moldova og EU er dedikert til å fortsette å samarbeide for å fremme Moldovas EU-tilslutning.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender