Kontakt med oss

Moldova

Den europeiske union nekter å avsløre kommunikasjon med den moldoviske regjeringen angående sanksjoner mot Shor 

DELE:

Publisert

on

I 2023 sendte Shors juridiske team en søknad til Den europeiske unions domstol mot sanksjonene som ble pålagt ham av EU. 

Shors juridiske team påpekte blant annet at sanksjonene mot Shor er enestående og i realiteten utgjør maktmisbruk. I motsetning til sanksjonene som er opprettet mot Russland, Hviterussland, Syria og Iran, har ikke tiltakene som mål å legge press på en utenlandsk regjering, men snarere tvert imot., har som mål å støtte den regjeringen mot opposisjonsstyrker. 

Shors juridiske team har siden bedt om at EU avslører sin korrespondanse med Republikken Moldova knyttet til innføringen av sanksjoner. 

I et enestående trekk er EU nå nekte å avsløre disse dokumentene. I et brev datert 13. mai skriver de at de har identifisert fjorten dokumenter om emnet – men de nekter å avsløre betydelige deler av dem av bekymring for at det kan skade EUs forhold til Republikken Moldova. Konkret skriver de at:

“the disclosure of these parties may also cause incorrect perceptions and misinterpretations with regard to the introduction and implementation of the restrictive measures regime. The preliminary observations made by the High Representative risk raising false expectations and assumptions on the part of third countries and thus weakening the Union’s position in its relations with them.” 

Shors juridiske representant Aureliu Colenco uttalte det «Unnlatelsen av å avsløre dokumenter for å beskytte forholdet til Moldovas regjering viser videre at sanksjonene har blitt innført på anmodning fra Moldova som et verktøy for å undertrykke enhver politisk opposisjon» 

Annonse

Fire av de eneste fem personene som opprinnelig ble sanksjonert, er nåværende eller tidligere ledere av moldoviske opposisjonspartier. Dette faktum alene viser tydelig at EU søker å påvirke de demokratiske prosessene i et naboland.

Shors juridiske team påpekte også at EU har innrømmet det faktum at de har vedtatt sanksjonene på forespørsel fra den moldoviske regjeringen, og latt seg instrumentalisere i et politisk og juridisk spill. 

Videre foreslår EU at avsløring av disse dokumentene og de faktiske underliggende begrunnelsene for hvorfor sanksjoner ble innført – ville gjøre det lettere for Shor å utfordre sanksjonene. I brevet står det: 

"Nøyaktig kunnskap om årsakene og begrunnelsene foreslått av den høye representanten ville effektivt vise hvilke tiltak de berørte personene lettere kunne unnslippe regimet med restriktive tiltak." 

"Dette er fullstendig i strid med grunnleggende juridiske prinsipper, mens en siktet har rett til å vite alle bevis mot ham for å kunne forsvare seg. I dette tilfellet skjuler EU til syvende og sist bevis for å hindre Shor fra å være i stand til å forsvare seg selv. EU antyder til og med at Shor faktisk kan vinne ved å avsløre bevisene. Colenco uttalte. 

Shors juridiske team forbereder nå en utfordring til avslaget som vil bli levert i løpet av uken som kommer. 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender