Kontakt med oss

Moldova

Ny juridisk utfordring: Meta slengte med søksmål om sensur i Moldova

DELE:

Publisert

on

Den moldoviske politikeren Ilan Shor og hans juridiske team forbereder et søksmål mot Meta, selskapet som blant annet eier sosiale medieplattformer Facebook og Instagram, etter at flere kontoer knyttet til den moldoviske opposisjonen er stengt.

Juni 6th, stengte Meta flere Facebook- og Instagram-kontoer til moldoviske opposisjonelle politikere og sendte ut advarsler til kontoer som fulgte dem. Nedleggelsene kommer i lys av det kommende moldoviske presidentvalget som skal skje i løpet av høsten og samsvarer med den moldoviske regjeringens innsats for å begrense opposisjonens muligheter til å delta i valget. I løpet av det siste året har den moldoviske regjeringen stengt ned over 60 medier i landet og forhindret tusenvis av politiske kandidater fra flere opposisjonelle partier fra å stille til valg. Disse handlingene har blitt kritisert av internasjonale menneskerettighetsgrupper så vel som EU.

"Det er opprørende at Zuckerberg og Meta blander seg inn i vårt nasjonale valg og gjør det mulig for den moldoviske regjeringen å undertrykke opposisjonen og hindre dem i å utøve sine demokratiske rettigheter. Vi vil utfordre ethvert forsøk på å kontrollere ytringsfriheten og forsvare våre borgeres rett til frie og rettferdige valg» lyder en uttalelse fra Political Bloc Victory, ledet av Ilan Shor.

Meta har et mønster for å sensurere opposisjonelle synspunkter rundt om i verden. Mest bemerkelsesverdig, i 2020 forbød Meta kontoene til USAs president Donald Trump - bare for å gjeninnføre kontoene to år senere.

I Vietnam har selskapet gitt gjentatte innrømmelser til Vietnams autoritære regjering, rutinemessig sensurert dissens og latt de som blir sett på som trusler av regjeringen bli tvunget ut av plattformen[1]. I India har selskapet blitt anklaget for å støtte regjeringens forsøk på å undergrave kritiske røster og uavhengige medier[2]. Det samme misbruket fra meta har blitt rapportert i flere afrikanske land[3].

"De viktigste sosiale medieplattformene er kontrollert av noen få private selskaper, ved å gi dem makt til å kollektivt forby innbyggere når de vil, gir vi dem til syvende og sist muligheten til å demontere våre konstitusjonelt beskyttede institusjoner og friheter. Vårt rettskrav tar sikte på å forsvare alles grunnleggende rett til å uttrykke sine synspunkter og utfordre samarbeidet mellom disse selskapene og autoritære regjeringer.» sier Aureliu Colenko, en advokat i teamet til Ilan Shor.

Annonse

[1] https://www.washingtonpost.com/world/2023/06/19/facebook-meta-vietnam-government-censorship/

[2] https://www.wsj.com/articles/facebook-services-are-used-to-spread-religious-hatred-in-india-internal-documents-show-11635016354

[3] https://www.cima.ned.org/blog/the-facebook-papers-how-authoritarian-governments-are-pressuring-platforms-to-stifle-free-speech/

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender