Kontakt med oss

NATO

Er Vesten klar til å forsvare det euroatlantiske rommet? 

DELE:

Publisert

on

NATO bør invitere Ukraina til en klar vei til medlemskap på toppmøtet i Washington, skriver Lesia Ogryzko og Maurizio Geri.

Det kommende NATO-toppmøtet i Washington i juli er ikke bare en feiring av NATOs 75-årsjubileum, men også en avgjørende mulighet til å reflektere over alliansens fortid og revurdere dens rolle og effektivitet i å beskytte det euro-atlantiske området i disse utfordrende tider. Siden 2022 har NATO ikke bare støttet Ukraina, det første europeiske landet som ble invadert siden andre verdenskrig, men også avduket et nytt strategisk konsept som for første gang erkjente at det euro-atlantiske området ikke er i fred. Dette nye konseptet identifiserte den russiske føderasjonen som den viktigste direkte trusselen, med Kina som utgjør bredere systemiske utfordringer.

Under toppmøtet i Vilnius i 2023 bekreftet NATO at "Ukrainas fremtid er i NATO", men la ikke ut en klar vei for Ukrainas medlemskap. Mens toppmøtet etablerte et felles NATO-Ukraina-råd, ga det ikke sikkerhetsgarantiene Ukraina hadde bedt om, og satte heller ikke en tidslinje for Ukrainas potensielle medlemskap. Det kommende toppmøtet bør derfor ta opp disse to kritiske elementene: å sette klare sikkerhetsgarantier for Ukraina og skissere et konkret veikart for medlemskapet.

I teorien er det ingen formelle restriksjoner på å invitere stater i krig til å bli med i NATO. Alliansen forventer ikke en handlingsplan for medlemskap, så den kan bruke en hurtig tiltredelsesprosedyre for Ukraina, men det er en praktisk barriere: mangel på politisk vilje blant noen NATO-medlemmer. 

Som vi skrev For ett år siden ville et minimalt tilfredsstillende resultat for Ukraina være en klart definert tidslinje og trinn for tiltredelse, ikke betinget av opphør av fiendtlighetene. 

Ingen NATO-regel eller -forskrift forbyr et land i krig fra å bli med i Alliansen. Ideen om at en stat ikke kan slutte seg til NATO under krigstid er mer en politisk konstruksjon eller en praktisk unnskyldning enn en juridisk realitet. Denne misforståelsen stammer sannsynligvis fra 1995 NATOs utvidelsesstudie, som antyder at land som søker NATO-medlemskap bør ta sikte på å løse etniske eller territorielle tvister på fredelig vis før de blir invitert. Ukraina gjorde en samlet innsats for å gjøre dette ved å delta i Minsk-prosessen og Normandie-formatet for å finne en fredelig løsning på konflikten. Men til tross for over 200 samtalerunder og flere våpenhvileavtaler med Russland fra 2014 til 2022, brøt Russland disse avtalene og invaderte Ukraina i 2022, og beviste at de bare forstår makt, ikke fredssamtaler.

Likevel, gitt det nåværende politiske klimaet i Tyskland og USA, er det mulig at Ukraina ikke vil motta en invitasjon til NATO verken på det kommende Washington-toppmøtet. Denne beslutningen sender en risikabel melding til Russland og undergraver alliansens styrke på to vesentlige måter.

Annonse

For det første utgjør følelsen av splittelse og frykt blant NATOs medlemsland en trussel mot sikkerheten til hele den transatlantiske regionen. Tyskland og USA virker nølende på grunn av frykt for eskalering, krigsinvolvering og potensialet for en tredje verdenskrig. Denne frykten formidler svakhet, som Russland kan utnytte.

For det andre identifiserer NATOs strategiske konsept Russland som den viktigste og mest direkte trusselen mot sikkerheten til medlemmene. Hvis NATO ikke klarer å invitere og tilstrekkelig støtte landet – Ukraina – som er i forkant av å motvirke denne trusselen, signaliserer det at Alliansen ikke er fullt ut forpliktet til sine egne strategiske mål.

For å sende et sterkt signal til Russland og vise en klar forpliktelse til å forsvare Ukraina, må NATO-landene ta to handlinger. For det første må de erkjenne at dette ikke bare er en krig mot Ukraina, men mot det bredere Vesten. Å behandle denne konflikten som en eksistensiell krise i Vesten vil automatisk øke mer avgjørende tiltak. For det andre må NATO og dets medlemsland se på Ukraina som en integrert del av den vestlige alliansen som hjelper Vesten med å forsvare seg selv. Når disse perspektivene er akseptert, vil NATOs reaksjon sannsynligvis bli sterkere og mer enhetlig.

Når det gjelder det første punktet, klarer fortsatt mange politiske miljøer i Vesten ikke å forstå at Russlands aggresjon er rettet mot Vesten som helhet. Til tross for en rekke hybridangrep, inkludert nettangrep, militære provokasjoner, politisk bestikkelse, maritim spionasje og sabotasje, undervurderer fortsatt mange i Vesten trusselen. Fullskala invasjonen av Ukraina ble innledet av år med hybrid krigføring. Vestlige land som føler seg trygge kan være naive til å ikke anerkjenne disse hybridangrepene som forløpere til en bredere militær konflikt.

Når det gjelder det andre punktet, ser noen land, spesielt Tyskland, feilaktig på støtte til Ukraina som en avveie med sin egen sikkerhet. Denne tankegangen er feil. Ved å hjelpe Ukraina med å forsvare seg, forstår land som Frankrike at de også beskytter sin egen sikkerhet. Frankrike har skiftet mot en lederrolle i den såkalte koalisjonen av villige, og demonstrerer en bredere geopolitisk forståelse. Andre europeiske land må innta dette perspektivet og handle deretter.

Faktisk kan NATO og dets medlemsland gjøre mer for å støtte Ukraina og, til syvende og sist, seg selv, ved å gi sikkerhetsgarantier mens Ukraina venter på fullt medlemskap. Foruten å øke militær produksjon og bistand til Ukraina, kan mer direkte involvering vurderes, spesielt i lys av den nylige vestlige responsen på Irans angrep på Israel. Internasjonal lov åpner for selvforsvar og gir mekanismer for land å be om militær bistand fra andre. Denne bistanden kan gis som hjelp til et land under angrep, som speiler Russlands taktikk i Syria, Abkhasia, Sør-Ossetia og den såkalte «Folkerepublikken Donetsk» og «Folkerepublikken Luhansk».

Polen og Romania kan stenge himmelen over henholdsvis Vest- og Sørvest-Ukraina, mens Frankrike, som leder i koalisjonen av de villige, for eksempel kunne patruljere ukrainsk luftrom med sine Mirage-jetfly. Slike handlinger vil vise ekte lederskap og forpliktelse til NATOs verdier. Disse trinnene er avgjørende for å støtte Ukrainas seier og bekrefte premisset om at krigen er mot det kollektive Vesten.

Bortsett fra disse sikkerhetsgarantiene, er det første trinnet å demonstrere Alliansens forpliktelse til åpne dører "til ethvert europeisk land som er i stand til å påta seg forpliktelsene og forpliktelsene ved medlemskap og bidra til sikkerheten i det euro-atlantiske området", og inviterer Ukraina til NATO-medlemskap med en klar tidslinje. Vil de nåværende lederne i Vesten klare oppgaven?

Forfattere:

Lesia Ogryzko, ECFR Visiting Fellow/Center for Defense Strategies Fellow, Ukraina

Maurizio Geri, EU Marie Curie Fellow/GMU postdoc-forsker, USA

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender