Kontakt med oss

Nederland

De grønne oppfordrer europeiske liberale til å handle på grunn av at nederlandske VVD slutter seg til Wilders' koalisjon

DELE:

Publisert

on


Det europeiske grønne partiet krever at Alliansen av liberale og demokrater i Europa (ALDE) tar grep mot det liberale VVD-partiet, etter den nederlandske regjeringskoalisjonsavtalen den har inngått med Geert Wilders' høyreekstreme PVV.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), partiet til sittende nederlandske statsminister Mark Rutte, har gått med på en koalisjonsavtale for å danne en regjering ledet av Partij Voor Vrijheid (PVV) av høyreekstreme ildsjel Geert Wilders. Dette grepet fra de nederlandske liberale er i skarp motsetning til forrige ukes felles erklæring av Europa-parlamentets ledere for De Grønne, Sosialistene, Venstre og Venstre, som alle ber om en samlet avvisning av ethvert samarbeid med høyreekstreme partier.

Terry Reintke, European Greens ledende kandidat, reagerte: «Å støtte en regjering ledet av et høyreekstremt parti er et dramatisk brudd på den demokratiske cordon sanitaire rundt ytre høyre, og i skarp motsetning til forrige ukes felleserklæring, og med ALDEs uttalte forpliktelser. Vi krever at ALDE og Renew Europe ikke lar VVDs avgjørelse, som er av alvorlig historisk betydning, passere uten konsekvenser for deres nederlandske medlemsparti. Som pro-europeiske demokrater kan vi ikke tie når liberale og konservative partier slår seg sammen med ytre høyre for å danne en regjering.»

Den europeiske parlamentsgruppen til European People's Party, EPP-gruppen, nektet å undertegne forrige ukes felles erklæring av parlamentets gruppeledere. De to andre partiene i den nederlandske høyreekstreme regjeringen, Ny sosial kontrakt (NSC), og Boer-Burger Beweging (BBB), begge har til hensikt å bli med i EPP-gruppen

Bas Eickhout, European Greens ledende kandidat, sa: "De europeiske grønne oppfordrer også EPP, partiet til Ursula von der Leyen å ikke innrømme NSC og BBB i EPP-familien, fordi de styrer sammen med et medlem av høyreekstreme Identity and Democracy (ID)».

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender