Kontakt med oss

Energi

Nigerias olje- og gassektorreform ble lov

Publisert

on

I forrige uke vedtok begge kamrene i Nigerias parlament den etterlengtede lov om petroleumsindustri (PIB), som vil tre i lov når den mottar presidentavmelding, som forventes å følge de neste ukene. En betydelig reform av olje- og gassektoren har vært under vurdering i godt over et tiår, og den nye lovforslaget inneholder viktige bestemmelser for å generere sårt tiltrengte investeringer og revitalisere Nigerias energisektor, skriver Colin Stevens.

Hastigheten med reformene har aldri vært større, som et resultat av Nigerias avhengighet av olje- og gassektoren for valutainntekter og offentlige inntekter (representerer henholdsvis 90% og 60%). Ettersom investeringer i privat sektor globalt i økende grad kanaliseres til renere energikilder, krymper bassenget av tilgjengelige investeringer, forsterket av den globale pandemien. For at et land som Nigeria, som har de nest største oljereservene på kontinentet, skal overgå fra fossile brensler, er det imidlertid behov for betydelige investeringer for å støtte utviklingen av infrastruktur og menneskelig kapital.

Nåværende administrasjons forpliktelse til reform

Som et resultat har president Muhammadu Buharis administrasjon gjort vedtakelsen av dette lovforslaget til en nøkkelprioritet denne perioden, og adresserer veisperringene som ifølge en KPMG-rapport, har tidligere forhindret overgangen i 2008, 2012 og 2018. Den nåværende lovforslaget søker å innføre endringer i royalty-ordninger og skattemessige vilkår for å blidgjøre utenlandske oljeprodusenter, samt ta opp bekymringene til samfunnene der oljen utvinnes. Utenlandske oljeprodusenter som Chevron, ENI, Total og ExxonMobil, har alt statd at investeringer på milliarder av dollar har blitt holdt oppe på grunn av den langsomme fremgangen i lovforslaget, noe som gir tillit for lokale interessenter at gjennomføring av regningen vil føre til en bølge av investeringer.

En annen viktig veisperring som den nåværende administrasjonen har klart å navigere i, var holdningen til vertssamfunn, som tidligere hadde vært side-line under prosessen og forsøkte å blokkere lovforslaget. Petroleum Host Community Development (PHCD) prøver å løse deres bekymringer ved å gi direkte sosiale og økonomiske fordeler fra petroleumsvirksomhet til vertssamfunn, og skape et rammeverk for å støtte vedvarende utvikling, gjennom opprettelse av en tillit, gjennom hvilken samfunn vil kreve en 3 % andel av regional oljeformue generert gjennom produksjon.

Styringsreformer

Behovet for styringsreformer har også ofte blitt sitert som et hinder for indre investeringer i sektoren. I henhold til den nye lovforslaget vil eksisterende Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) gå over fra et statseid til et aksjeselskap, noe som gir større åpenhet og effektivitet. Formell segmentering av industrien i oppstrøms- og midt- og nedstrømsektoren, med separate regulatorer, vil også gi mulighet for klarere tilsyn. Gjennomføringen av lovforslaget er ønsket velkommen av landets Center for Transparency Advocacy, som som heter det “et positivt skritt” mot en reformert energiindustri.

Forbereder seg på energiovergangen

Før lovforslaget ble godkjent, ba kommentatorene om flere bestemmelser som eksplisitt adresserer klimaendringsproblemer og legger til rette for diversifisering i bærekraftig energiproduksjon. Miljøbestemmelser inkludert etablering av saneringsfond og krav til miljøforvaltningsplaner er positive skritt, men de oppfyller bare og overgår ikke de grunnleggende internasjonale standardene og er derfor ikke sett som tilstrekkelig ambisiøs.

Det er imidlertid et klart potensiale for Petroleum Investment Bill å generere betydelige offentlige inntekter, som deretter kan investeres i fornybar sektor. Initiativer som regjeringens solenergiplan, som vil se 2.3 billioner naira (ca. 4.7 milliarder euro) av COVIDs økonomiske gjenopprettingsfond dedikert til å installere fem millioner solsystemer, viser en vilje til å investere i lav-karbon energiproduksjon.

Resultatet av disse reformene, som i stor grad svarer på den store kritikken som er rettet mot Nigerias olje- og gassektor de siste tiårene, er økt klarhet for potensielle investorer. Når det kombineres med åpningen av den globale økonomien, og en bredere forpliktelse til investering i infrastruktur og bærekraftige energiinitiativer, er det bra for Nigeria å passere PIB.

Hviterussland

Hviterussland går videre med atomprosjekt til tross for noe motstand

Publisert

on

Til tross for motstand i noen kvartaler, har Hviterussland blitt det siste i et økende antall land som bruker kjernekraft.

Hver insisterer kjernefysisk produserer ren, pålitelig og kostnadseffektiv elektrisitet.

EU støtter sikker kjernefysisk produksjon, og et av de nyeste anleggene er i Hviterussland, hvor den første reaktoren til landets første atomkraftverk i fjor ble koblet til det nasjonale nettet og tidligere i år startet fullverdig kommersiell drift.

Det hviterussiske kjernekraftverket, også kjent som Astravets-anlegget, vil ha to driftsreaktorer med en total produksjonskapasitet på om lag 2.4 GW når de er ferdige i 2022.

Når begge enhetene har full effekt, vil 2382 MWe-anlegget unngå utslipp av mer enn 14 millioner tonn karbondioksid hvert år ved å erstatte generering av karbonintensive fossile brensler.

Hviterussland vurderer bygging av et andre atomkraftverk som ytterligere vil redusere avhengigheten av importerte fossile brensler og flytte landet nærmere netto-null.

For tiden er det rundt 443 kjernekraftreaktorer som opererer i 33 land, og gir omtrent 10% av verdens elektrisitet.

Rundt 50 kraftreaktorer bygges for tiden i 19 land.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internasjonale organisasjonen som representerer den globale kjernefysiske industrien, sa: ”Bevisene øker for at vi må fortsette å opprettholde en bærekraftig og lav-karbon-energivei for raskt å akselerere mengden av nye kjernekapasitet bygget og koblet til nettet globalt. 2.4 GW ny kjernekapasitet i Hviterussland vil være et viktig bidrag til å nå dette målet. ”

Hviterussland-anlegget har møtt fortsatt motstand fra nabolandet Litauen, hvor tjenestemenn har uttrykt bekymringer om sikkerhet.

Det hviterussiske energidepartementet har sagt at anlegget når det er fullt operativt vil levere omtrent en tredjedel av landets strømbehov.

Anlegget koster angivelig rundt 7-10 milliarder dollar.

Til tross for bekymringer fra noen parlamentsmedlemmer, som har satt i gang en sterk lobbykampanje mot det hviterussiske anlegget, har internasjonale vakthunder, som International Atomic Energy Agency (IAEA) ønsket prosjektet fullført.

IAEA-teamet av eksperter har nylig fullført et rådgivningsoppdrag for nuklear sikkerhet i Hviterussland, utført på forespørsel fra den hviterussiske regjeringen. Målet var å gjennomgå det nasjonale sikkerhetsregimet for kjernefysisk materiale og tilhørende fasiliteter og aktiviteter, og besøket inkluderte en gjennomgang av fysiske beskyttelsestiltak implementert på stedet, sikkerhetsaspekter knyttet til transport av kjernefysisk materiale og datasikkerhet.

Teamet, som inkluderte eksperter fra Frankrike, Sveits og Storbritannia, konkluderte med at Hviterussland hadde etablert et nuklear sikkerhetsregime i samsvar med IAEAs veiledning om grunnleggende kjernefysiske sikkerhet. Det ble identifisert god praksis som kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for å styrke deres nukleare sikkerhetsaktiviteter.

IAEAs divisjon av nukleær sikkerhetsdirektør Elena Buglova sa: “Ved å være vertskap for et IPPAS-oppdrag har Hviterussland vist sitt sterke engasjement og kontinuerlige innsats for å styrke sitt nasjonale kjernefysiske sikkerhetsregime. Hviterussland har også bidratt til å foredle IPPAS-metoder de siste månedene, spesielt ved å gjennomføre en pilotevaluering av sitt nukleare sikkerhetsregime som forberedelse til oppdraget. ”

Oppdraget var faktisk det tredje IPPAS-oppdraget som Hviterussland arrangerte, etter to som fant sted i henholdsvis 2000 og 2009.

Til tross for forsøk på å gi forsikringer, vedvarer bekymringene om sikkerheten til atomindustrien.

Den franske energieksperten Jean-Marie Berniolles innrømmer at ulykker ved atomkraftverk gjennom årene har "dypt forandret" Europas oppfatning av kjernefysiske anlegg, og "gjort det som burde vært en av de mest bærekraftige energiproduksjonskildene til et lyn for kritikk".

Han sa: "Dette er et bevis på et stadig mer ideologisk smittet synspunkt helt skilt fra vitenskapelige fakta."

Frankrike er et land som har falt ut av kjærlighet til atomteknologien, som kulminerte i 2015-loven om energiomgangen for grønn vekst som forutsetter at andelen av atom i Frankrikes energimiks skal falle til 50% (ned fra omtrent 75%) med 2025.

Det er mange som hevder at dette vil være umulig å oppnå. 

Berniolles sier at Hviterussland er et "annet eksempel på hvordan kjernefysisk sikkerhet utnyttes for å forhindre at NPP oppnår full og rettidig brukbarhet".

Han sa: "Selv om det ikke er et medlemsland i EU, krevde flere MEPS, på oppfordring fra Litauen, i februar 2021 at Hviterussland stanser prosjektet på grunn av antatte sikkerhetshensyn."

Slike krav blir fortsatt uttrykt inderlig, selv etter at European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) sa at sikkerhetstiltakene ved Astravets er helt i tråd med europeiske standarder. Den fagfellevurderte rapporten - publisert etter omfattende besøk på stedet og sikkerhetsvurderinger - sa at reaktorene så vel som NPPs beliggenhet er "ingen grunn til bekymring".

Faktisk uttalte IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europaparlamentet at: "Vi har vært i kontakt med Hviterussland i lang tid," "vi er til stede i feltet hele tiden", og IAEA har funnet "god praksis" og ting å forbedre, men vi har ikke funnet noen grunn til at anlegget ikke skal fungere.

Motstanderne i Hviterussland anlegget fortsetter å sammenligne Tsjernobyl, men Berniolles sier at "en av de grunnleggende leksjonene som ble hentet fra Tsjernobyl, var at fullstendige kjernesmeltinger måtte holdes grundig inne".

“Dette utføres vanligvis med en enhet som kalles en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvorav to er i Astravets - er utstyrt med den. Kjernefangerens kjølesystem må kunne avkjøle kjerneavfallet hvor en termisk effekt på ca 50 MW genereres de første dagene etter atomulykken. Ingen neutronisk ekskursjon forekommer under disse omstendighetene, i hva som er en annen grunnleggende forskjell for Tsjernobyl. Gitt at europeiske sikkerhetseksperter ikke har tatt opp disse problemene under analysene av Astravets, indikerer det at det ikke er noen problemer med disse tiltakene, ”la han til.

Han og andre bemerker at mens Litauen og noen parlamentsmedlemmer kan ha brukt år på å kritisere anleggets sikkerhetstiltak, "er det faktum at de aldri ble funnet å mangle alvorlig".

Fortsett å lese

Energi

Felles uttalelse fra USA og Tyskland om støtte til Ukraina, europeiske energisikkerhet og klimamål

Publisert

on

USA og Tyskland har avgitt en felles uttalelse etter den tyske forbundskansler Angela Merkels besøk i Washington nylig for å møte bilateralt med USAs president Joe Biden. Uttalelsen tar for seg det kontroversielle Nordstream 2-prosjektet, som har delt meninger i EU.

"USA og Tyskland er standhaftige i sin støtte til Ukrainas suverenitet, territoriale integritet, uavhengighet og valgte europeiske vei. Vi forplikter oss i dag (22. juli) til å presse tilbake mot russisk aggresjon og ondartede aktiviteter i Ukraina og utover. USA forplikter seg til å støtte Tysklands og Frankrikes innsats for å bringe fred i Øst-Ukraina via Normandieformatet. Tyskland vil intensivere sin innsats innen Normandieformatet for å lette gjennomføringen av Minsk-avtalene. USA og Tyskland bekrefter sin forpliktelse til å takle klimakrisen og tar avgjørende tiltak for å redusere utslippene på 2020-tallet for å holde en temperaturgrense på 1.5 grader Celsius innen rekkevidde.

"USA og Tyskland er forenet i deres vilje til å holde Russland ansvarlig for sin aggresjon og ondartede virksomhet ved å pålegge kostnader via sanksjoner og andre verktøy. Vi forplikter oss til å samarbeide via den nyetablerte USA-EU høynivådialogen om Russland, og via bilaterale kanaler, for å sikre at USA og EU forblir forberedt, inkludert med passende verktøy og mekanismer, for å reagere sammen på russisk aggresjon og ondartede aktiviteter, inkludert russisk innsats for å bruke energi som våpen. Skulle Russland forsøke å bruke energi som et våpen eller begå ytterligere aggressive handlinger mot Ukraina, vil Tyskland iverksette tiltak på nasjonalt nivå og presse for effektive tiltak på europeisk nivå, inkludert sanksjoner, for å begrense russisk eksportkapasitet til Europa i energisektoren, inkludert gass, og / eller i andre økonomisk relevante sektorer. Denne forpliktelsen er utformet for å sikre at Russland ikke vil misbruke noen rørledning, inkludert Nord Stream 2, for å oppnå aggre sive politiske mål ved å bruke energi som våpen.

"Vi støtter energisikkerheten i Ukraina og Sentral- og Øst-Europa, inkludert nøkkelprinsippene som er nedfelt i EUs tredje energipakke med mangfold og forsyningssikkerhet. Tyskland understreker at det vil overholde både bokstaven og ånden i den tredje energipakken. med hensyn til Nord Stream 2 under tysk jurisdiksjon for å sikre adskillelse og tredjepartsadgang. Dette inkluderer en vurdering av eventuelle risikoer ved sertifisering av prosjektoperatøren for EUs energiforsyningssikkerhet.

"USA og Tyskland er forent i sin tro på at det er i Ukrainas og Europas interesse at bensintransitt via Ukraina fortsetter utover 2024. I tråd med denne troen forplikter Tyskland seg til å bruke all tilgjengelig innflytelse for å muliggjøre en utvidelse på opptil 10 år til Ukrainas gassovergangsavtale med Russland, inkludert utnevnelse av en spesiell utsending for å støtte disse forhandlingene, for å begynne så snart som mulig og senest 1. september. USA forplikter seg til å støtte denne innsatsen fullt ut.

"USA og Tyskland er besluttsomme i sin forpliktelse til å bekjempe klimaendringene og sikre suksessen til Parisavtalen ved å senke våre egne utslipp i tråd med netto-null senest i 2050, og oppmuntre til styrking av klimaambisjonen til andre store økonomier, og samarbeid om politikk og teknologi for å akselerere den globale netto-null-overgangen. Derfor har vi lansert klima- og energipartnerskap mellom USA og Tyskland. Partnerskapet vil fremme samarbeidet mellom USA og Tyskland om å utvikle handlingsfrie veikart for å nå våre ambisiøse utslippsreduksjonsmål; koordinering av vår innenlandske politikk og prioriteringer i sektorielle dekarboniseringsinitiativer og multilaterale fora; mobilisering av investeringer i energiovergang; og utvikling, demonstrasjon og skalering av kritiske energiteknologier som fornybar energi og lagring, hydrogen, energieffektivitet og elektrisk mobilitet.

"Som en del av klima- og energipartnerskap mellom USA og Tyskland har vi besluttet å etablere en søyle for å støtte energiovergangene i fremvoksende økonomier. Denne søylen vil omfatte fokus på å støtte Ukraina og andre land i Sentral- og Øst-Europa. Denne innsatsen vil ikke bare bidra i kampen mot klimaendringer, men vil støtte europeisk energisikkerhet ved å redusere etterspørselen etter russisk energi.

"I tråd med denne innsatsen forplikter Tyskland seg til å etablere og administrere et Grønt fond for Ukraina for å støtte Ukrainas energiovergang, energieffektivitet og energisikkerhet. Tyskland og USA vil bestrebe seg på å fremme og støtte investeringer på minst 1 milliard dollar i Green Fund for Ukraina, inkludert fra tredjeparter som private sektorenheter. Tyskland vil gi en første donasjon til fondet på minst 175 millioner dollar og vil arbeide for å utvide sine forpliktelser i de kommende budsjettårene. Fondet vil fremme bruken av fornybar energi; legge til rette for utvikling av hydrogen; øke energieffektiviteten; akselerere overgangen fra kull; og fremme karbonneutralitet. USA planlegger å støtte initiativet via teknisk bistand og politisk støtte i samsvar med målene for fondet, i tillegg til programmer støtte markedsintegrasjon, reguleringsreform og utvikling av fornybar energi i Ukrainas energisektor.

"I tillegg vil Tyskland fortsette å støtte bilaterale energiprosjekter med Ukraina, spesielt innen fornybar energi og energieffektivitet, samt kullovergangsstøtte, inkludert utnevnelse av en spesiell utsending med dedikert finansiering på $ 70 millioner. Tyskland er også klar å lansere en Ukrainas motstandspakke for å støtte Ukrainas energisikkerhet. Dette vil omfatte innsats for å sikre og øke kapasiteten for omvendte strømmer av gass til Ukraina, med sikte på å beskytte Ukraina helt mot potensielle fremtidige forsøk fra Russland for å kutte gassforsyning til landet Det vil også omfatte teknisk assistanse for Ukrainas integrering i det europeiske strømnettet, bygge på og i samordning med det pågående arbeidet fra EU og USAs byrå for internasjonal utvikling. I tillegg vil Tyskland legge til rette for Ukrainas inkludering i Tysklands Cyber ​​Capacity Building Facility. , støtte innsatsen for å reformere Ukrainas energisektor, og bistå med å identifisere alternativer t o modernisere Ukrainas gassoverføringssystemer.

"USA og Tyskland uttrykker sin sterke støtte for Three Seas Initiative og dets innsats for å styrke infrastrukturtilkobling og energisikkerhet i Sentral- og Øst-Europa. Tyskland forplikter seg til å utvide sitt engasjement med initiativet med tanke på økonomisk støttende prosjekter fra de tre Seas Initiative innen regional energisikkerhet og fornybar energi. I tillegg vil Tyskland støtte prosjekter av felles interesse i energisektoren via EU-budsjettet, med bidrag på opptil 1.77 milliarder dollar i 2021-2027. USA er fortsatt forpliktet til investere i Three Seas Initiative og fortsetter å oppmuntre til konkrete investeringer fra medlemmer og andre. "

Robert Pszczel, senioroffiser for Russland og Vest-Balkan, Divisjon for offentlig diplomati (PDD), NATOs hovedkvarter, var ikke altfor imponert over avtalen:

Fortsett å lese

Energi

USA og Tyskland kunngjør avtale om Nord Stream 2-rørledningen de neste dagene - kilder

Publisert

on

By

Logoen til Nord Stream 2-gassrørledningsprosjektet er sett på et rør ved Chelyabinsk rørvalseanlegg i Chelyabinsk, Russland, 26. februar 2020. REUTERS / Maxim Shemetov / File Photo

USA og Tyskland forventes i løpet av de kommende dagene å kunngjøre en avtale som løser deres langvarige tvist om Russlands Nord Stream 11 naturgassrørledning på 2 milliarder dollar, sa kilder kjent med saken mandag 19. juli, skriver Andrea Shalal.

President Joe Biden og den tyske forbundskansleren Angela Merkel klarte ikke å avgjøre forskjellene over den undersjøiske rørledningen da de møttes i forrige uke, men var enige om at Moskva ikke måtte få bruke energi som et våpen mot naboene. Les mer.

En avtale er nå i sikte etter diskusjoner mellom amerikanske og tyske tjenestemenn om amerikanske bekymringer for at rørledningen, som er 98% fullført, vil øke Europas avhengighet av russisk gass, og kan frarøve Ukraina transittgebyrene det nå innkrever for gass pumpet gjennom en eksisterende rørledning.

En avtale vil avverge gjenopptakelsen av amerikanske sanksjoner mot Nord Stream 2 AG, selskapet bak rørledningen, og administrerende direktør.

Detaljer var ikke umiddelbart tilgjengelige, men kildene sa at avtalen vil omfatte forpliktelser fra begge sider for å sikre økte investeringer i Ukrainas energisektor for å kompensere for et negativt nedfall fra den nye rørledningen, som vil føre gass fra Arktis til Tyskland under Østersjøen.

"Det ser bra ut," sa en av kildene, som snakket på betingelse av anonymitet fordi samtalene fortsatt pågår. "Vi forventer at disse samtalene kommer til løsning i løpet av de kommende dagene."

En annen kilde sa at de to sidene nærmet seg en avtale som ville dempe bekymringene fra amerikanske lovgivere, så vel som de i Ukraina.

Derek Chollet, seniorrådgiver for utenriksminister Antony Blinken, vil møte tirsdag og onsdag høytstående ukrainske regjeringstjenestemenn i Kiev for å styrke den strategiske verdien av USA-ukrainske bånd, sa utenriksdepartementet mandag.

En av kildene sa at USA var ivrige etter å sikre at Ukraina støttet den forventede avtalen med Tyskland.

Biden-administrasjonen konkluderte i mai med at Nord Stream 2 AG og dets administrerende direktør engasjerte seg i sanksjonell oppførsel. Men Biden frafalt sanksjonene for å gi tid til å utarbeide en avtale og fortsette å gjenoppbygge båndene med Tyskland som var hardt ødelagt under tidligere president Donald Trumps administrasjon. Les mer.

I tillegg til forsikringer fra Tyskland om vilje til å "reversere flyt" gass til Ukraina hvis Russland noen gang avbryter forsyninger til Øst-Europa, sa kildene at avtalen vil omfatte et løfte fra begge land om å investere i Ukrainas energitransformasjon, energieffektivitet og energi sikkerhet.

Det var ikke umiddelbart klart om begge land ville kunngjøre betydelige offentlige investeringer, eller om de ville søke å utnytte private investeringer i Ukraina.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender