Kontakt med oss

Frankrike

EU og Storbritannias 'pølsekrig' freser på G7 mens Macron og Johnson sparer

Publisert

on

Den økende spenningen mellom Storbritannia og EU truet med å overskygge konklusjonen om Group of Seven-toppmøtet søndag (13. juni), med London som anklaget Frankrike for "støtende" bemerkninger om at Nord-Irland ikke var en del av Storbritannia skrive Michel Rose og Michael Holden.

Helt siden Storbritannia stemte for å forlate EU i 2016, har de to sidene prøvd å finne ut hvordan de skal håndtere handel etter Brexit og den britiske provinsen, som har en landegrense med EU-medlem Irland.

Til syvende og sist kommer samtalene stadig tilbake til det delikate lappeteppet av historie, nasjonalisme, religion og geografi som fletter seg sammen i Nord-Irland, men den siste spytten over Brexit-skilsmisseavtalen er sentrert på pølser.

Under samtaler med Emmanuel Macron på G7-toppmøtet spurte den britiske statsministeren Johnson hvordan den franske presidenten ville reagere hvis Toulouse-pølser ikke kunne selges i markedene i Paris, noe som takket Londons beskyldning om at EU forhindrer salg av britisk kjøttpålegg i Nord-Irland.

Britiske medier rapporterte at Macron svarte med unøyaktig å si at Nord-Irland ikke var en del av Storbritannia, bemerker den britiske utenriksministeren Dominic Raab som "støtende".

"Ulike EU-tall her i Carbis Bay, men ærlig talt i flere måneder nå og i år, har karakterisert Nord-Irland som en eller annen måte et eget land, og det er feil," sa Raab. Les mer.

"Det er en manglende forståelse av fakta. Vi ville ikke snakke om Catalonia og Barcelona, ​​eller Korsika i Frankrike på disse måtene," sa han til BBCs Andrew Marr programmer.

I et grep om at noen bekymringer kan provosere en fullstendig handelskrig, har Johnson truet med å påkalle nødtiltak i Nord-Irlands protokoll for Brexit-skilsmisseavtalen hvis det ikke blir funnet noen løsning på den såkalte "pølsekrigen".

Denne protokollen holdt i hovedsak provinsen i EUs tollunion og fulgte mange av reglene for det indre markedet, og skapte en regulatorisk grense i Irske hav mellom den britiske provinsen og resten av Storbritannia.

Men Johnson har allerede forsinket implementeringen av noen av bestemmelsene, inkludert kontroll av kjølet kjøtt som flytter fra fastlandet til Nord-Irland, og sa at det forårsaket forstyrrelser i noen forsyninger til provinsen.

En fransk diplomatisk kilde sa at Macron var blitt overrasket over at Johnson tok opp pølser - som den britiske lederen hadde sagt var et avgjørende spørsmål, men en franskmenn betraktet som en distraksjon fra hovedvirksomheten på G7-ledernes samling.

Presidenten hadde bare påpekt at pølsesammenligningen var ugyldig på grunn av de geografiske forskjellene, sa kilden.

Johnson ble gjentatte ganger avhørt på en pressekonferanse om Macrons kommentarer under samtalene sine, og sa at Brexit hadde okkupert en "forsvinnende liten andel av våre overveielser" under toppmøtet i Carbis Bay, som endte på søndag.

"Vi vil gjøre alt som trengs for å beskytte Storbritannias territoriale integritet, men det som faktisk skjedde på dette toppmøtet var at det var en enorm mengde arbeid med emner som ikke hadde noe med Brexit å gjøre," sa han.

Macron sa til journalister ved G7s konklusjon at de to sidene burde slutte å kaste bort tid på tvister om pølser.

"Mitt ønske er at vi lykkes samlet å sette i gang det vi signerte for flere måneder siden," sa han. "La oss ikke kaste bort tid med kontroverser som opprettes i korridorer og bakrom."

Han sa at Frankrike aldri hadde tatt seg "friheten til å stille spørsmål ved suvereniteten, Storbritannias territoriale integritet".

Til tross for en USA-meglet fredsavtale fra 1998 som brøt en stopper for tre tiår med vold, forblir Nord-Irland dypt splittet etter sekteriske linjer: Mange katolske nasjonalister ønsker å forene seg med Irland mens protestantiske fagforeningsfolk vil bli i Storbritannia.

EU ønsker ikke at Nord-Irland skal være en bakdør i sitt indre marked, og ingen av partene vil ha grensekontroller mellom provinsen og Irland, som kan bli et mål for dissidente militante.

I stedet ble de to sidene enige om protokollen, som sørger for kontroller mellom provinsen og resten av Storbritannia, selv om Storbritannia nå sier at disse er for tungvint og splittende. Johnson sa lørdag (12. juni) at han ville gjøre "alt som trengs" for å beskytte Storbritannias territoriale integritet.

"Det er på tide at regjeringen slutter å snakke om reparasjoner av protokollen og fortsetter å ta de nødvendige skritt for å fjerne den," sa Edwin Poots, leder for Democratic Unionist Party, Nord-Irlands største politiske parti.

Kypros

Frankrike kaller tyrkisk-kypriotisk bevegelse i spøkelsesbyen en 'provokasjon'

Publisert

on

By

Fransk utenriksminister Jean-Yves Le Drian snakker under en pressekonferanse med USAs utenriksminister Antony Blinken ved det franske utenriksdepartementet i Paris, Frankrike 25. juni 2021. Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Frankrike kritiserte onsdag 21. juli som en "provokasjon" et tiltak fra tyrkisk-kypriotiske myndigheter for delvis å gjenåpne en forlatt by på Kypros for potensiell gjenbosetting, i den siste kritikken fra Vesten som Ankara har avvist, skriv Sudip Kar-Gupta i Paris og Jonathan Spicer i Istanbul, Reuters.

Tyrkisk-kyprioter sa tirsdag 20. juli at en del av Varosha ville komme under sivil kontroll, og folk ville være i stand til å gjenvinne eiendommer - noe som opprørte gresk-kyprioter som anklaget deres tyrkiske rivaler for å organisere en landgrip ved snik. Les mer.

Varosha, en uhyggelig samling av forlatte høyhus og boliger i en militær sone som ingen har fått lov til å komme inn, har vært øde siden en krig i 1974 splittet øya.

Fransk utenriksminister Jean-Yves Le Drian (avbildet) diskuterte saken med sin kypriotiske kollega tirsdag og vil ta opp temaet i FN, sa en talsperson for Le Drians departement.

Kypros er representert i EU av en internasjonalt anerkjent gresk-kypriotisk regjering. Frankrike presiderer over FNs sikkerhetsråd denne måneden.

"Frankrike beklager sterkt dette ensidige trekket, som det ikke har vært noen konsultasjoner om, noe som utgjør en provokasjon og skader å gjenopprette tilliten som er nødvendig for å komme tilbake til presserende samtaler om å nå en rettferdig og langvarig løsning på det kypriotiske spørsmålet," Le Drians talsperson sa.

EU, USA, Storbritannia og Hellas protesterte også mot planen som ble avduket da Tyrkias president Tayyip Erdogan besøkte Nikosia tirsdag. Han kalte det en "ny æra" for Varosha, på øyas østkyst.

Tyrkias utenriksdepartement sa at EUs kritikk var "ugyldig" siden den er koblet fra realitetene på bakken og favoriserer Hellas, et EU-medlem. "Det er ikke mulig for EU å spille noen positiv rolle i å nå en løsning på Kypros-saken," sa det.

Fredsinnsats har gjentatte ganger skrubbet på den etnisk splittede øya. En ny tyrkisk-kypriotisk ledelse, støttet av Tyrkia, sier at en fredsavtale mellom to suverene stater er det eneste levedyktige alternativet.

Gresk-kyprioter avviser en tostatlig avtale for øya som vil gi suverene status til den utbrytende tyrkisk-kypriotiske staten som bare Ankara anerkjenner.

Fortsett å lese

Frankrike

EU-kommisjonen utnevner to nye representantsjefer i Paris og Luxembourg

Publisert

on

Kommisjonen har utnevnt to nye representantsjefer i Paris og Luxembourg. Valérie Drezet-Humez begynner i sin nye funksjon i Paris 01. september 2021. Anne Calteux tiltrer sine verv som representasjonssjef i Luxembourg, på en dato som fortsatt skal avgjøres. De vil fungere som de offisielle representantene for kommisjonen i medlemslandene under den politiske autoriteten til president Ursula von der Leyen.

Drezet-Humez, en fransk statsborger, med 25 års erfaring i Kommisjonen, vil trekke på sin sterke politiske bakgrunn, hennes strategiske kommunikasjon, ledelsesmessige ferdigheter og juridiske ekspertise i EU-spørsmål. Siden 2010 har hun jobbet i generalsekretariatet som enhetsleder med ansvar for orienteringer for presidenten og visepresidenter som berører alle politiske prioriteringer og politisk utvikling. Før det ledet hun teamet med ansvar for skriftlige prosedyrer, fullmakt og delegasjonsprosedyrer i generalsekretariatet, der hun fikk en dyp forståelse av kommisjonens funksjon, samtidig som hun støttet kritisk adopsjon for å muliggjøre kommisjonens beslutningsprosesser.

Hun begynte i generalsekretariatet som politikkassistent for visegeneralsekretæren og deretter for generalsekretæren, etter å ha forlatt generaldirektoratet for oversettelse der hun var politisk assistent for generaldirektøren, stillinger der hun ble utsatt for det politiske og leveringsdimensjon av filer. Hun begynte i EU-kommisjonen i 1995, i Generaldirektoratet for miljø, hvor hun jobbet innen industri og miljø, og i politisk koordinering, et domene som er nøkkelen til den nåværende politiske agendaen. Drezet-Humez er advokat som ble uteksaminert fra Universitetet i Lyon III hvor hun spesialiserte seg i EU-lov.

Anne Calteux, en luxembourgsk statsborger, bringer lang erfaring med det luxembourgske og europeiske diplomatiet til sitt nye oppdrag, som gjør at hun effektivt kan håndtere politisk sentral kommunikasjon og strategisk koordinering. Siden 2016 har Calteux hatt en rekke ledende stillinger der hun utøvde et høyt nivå av ansvar og krisehåndtering, særlig den siste som ansvarlig for å koordinere COVID-19 Crisis Cell i helsedepartementet i Luxembourg. Som leder av EU og internasjonale anliggender og seniorrådgiver for ministeren i helsedepartementet i Luxembourg siden 2016, har hun samlet god kunnskap om EUs saker og politikk.

Mellom 2016 og 2018 ledet Calteux kommunikasjonsenheten i departementet, som viser hennes gode kommunikasjons- og analytiske ferdigheter og evner til generell strategisk orientering og styring av kommisjonens representasjon i Luxembourg. Mellom 2004 og 2013 jobbet hun i Luxembourgs faste representasjon ved EU, som rådgiver med ansvar for folkehelse, legemidler og sosial sikkerhet. Calteux har en Master of Law, fra LLM, King's College i London, hvor hun har spesialisert seg på sammenlignende europeisk rett.

Bakgrunn

Kommisjonen opprettholder representasjoner i alle hovedsteder i EU-landene og regionale kontorer i Barcelona, ​​Bonn, Marseille, Milano, München og Wroclaw. Representasjonene er kommisjonens øyne, ører og stemme på bakken i EUs medlemsstater. De samhandler med nasjonale myndigheter, interessenter og borgere, og informerer media og offentligheten om EUs politikk. Representantskaper utnevnes av presidenten for EU-kommisjonen og er hennes politiske representanter i den medlemsstaten de er utsendt til.

For mer informasjon

EU-kommisjonens representasjon i Paris

EU-kommisjonens representasjon i Luxembour

Fortsett å lese

coronavirus

'Latterlig', reisende forferdet av britiske karantentiltak for Frankrike

Publisert

on

Reisende som skulle ombord på et tog fra Paris til London den dagen karanteneeglene i Storbritannia skulle forfalle, ble opprørt mandag 19. juli av en siste øyeblikks beslutning om å beholde dem og kalte det "latterlig", "grusomt" og usammenhengende", skriv Emilie Delwarde, Sudip Kar-Gupta, John Irish og Ingrid Melander, Reuters.

Alle som ankommer fra Frankrike må karantene hjemme eller i andre overnattingssteder i fem til ti dager, sa regjeringen fredag ​​10. juli, selv om de er fullstendig vaksinert mot COVID-16. Les mer.

Det faktum at England avskaffet de fleste koronavirusrestriksjoner på mandag, gjorde det enda mer bittert for de som var i ferd med å sjekke inn på Eurostar ved Paris Gare du Nord-stasjon. Les mer.

"Det er usammenhengende og ... frustrerende," sa Vivien Saulais, en 30 år gammel franskmann på vei tilbake til Storbritannia, der han bor, etter å ha besøkt familien.

"Jeg er tvunget til å gjøre en 10-dagers karantene mens den britiske regjeringen løfter alle begrensningene og går for en politikk med flokkimmunitet."

Passasjerer venter på sosialt distanserte stoler på Heathrow lufthavn midt i coronavirus sykdommen (COVID19) i London, Storbritannia 7. juli 2021. REUTERS / Kevin Coombs
Passasjerer venter på sosialt distanserte stoler på Heathrow lufthavn midt i coronavirus sykdommen (COVID19) i London, Storbritannia 7. juli 2021. REUTERS / Kevin Coombs

Storbritannia rapporterer om mange flere COVID-19 tilfeller enn Frankrike på grunn av spredningen av Delta-varianten, først identifisert i India, men har få tilfeller av Beta-varianten, først identifisert i Sør-Afrika. Regjeringen sa at de holdt karanteneregler for reisende fra Frankrike på grunn av tilstedeværelsen av Beta-varianten der.

Storbritannia har den syvende høyeste dødstall i COVID-19 i verden, 128,708, og forventes snart å ha flere nye infeksjoner hver dag enn på høyden av en ny virusbølge tidligere i år. Søndag var det 48,161 XNUMX nye saker.

Men, overgå europeiske jevnaldrende, har 87% av Storbritannias voksne befolkning hatt en vaksinasjonsdose, og mer enn 68% har hatt to doser. Dødsfall, rundt 40 per dag, er en brøkdel av en topp på over 1,800 i januar.

"Det er helt latterlig fordi Beta-varianten i Frankrike er så lav," sa Francis Beart, en 70 år gammel brite som hadde reist til Frankrike for å se sin partner, men hadde avbrutt besøket for å gi tid til karantene. "Det er litt grusomt."

Franske myndigheter har sagt at hovedtyngden av tilfellene av Beta-varianten kommer fra de utenlandske territoriene La Réunion og Mayotte, snarere enn fastlands-Frankrike, der den ikke er utbredt.

"Vi tror ikke Storbritannias avgjørelser er helt basert på vitenskapelige grunnlag. Vi finner dem overdrevne," sa Frankrikes juniorminister for europeiske anliggender Clement Beaune til BFM TV.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender