Kontakt med oss

Nord-Irland

'Jeg trenger ingen politisk seier her, jeg vil finne en løsning' - Šefčovič

Publisert

on

Europakommisjonens visepresident Maroš Šefčovič gjorde sitt første besøk i Nord -Irland denne uken. På slutten av to dager med intense møter med næringsliv, sivilsamfunn og lokale politikere la han frem tilnærmingen på en pressekonferanse på slutten av besøket: “Jeg trenger ingen politisk seier her, jeg vil finne en løsning, som ville representere en vinn-vinn for alle, først og fremst for befolkningen i Nord-Irland. ”

"Min største takeaway var engasjement, med fokus på å løse problemer og fortsette kontaktene våre," sa Šefčovič. "Vi er klare til å gå den ekstra milen for å se etter løsninger, og vi håper at vi kan gjøre det i en rolig og konstruktiv atmosfære."

Han sa at de siste to dagene hadde han hørt mye om SPS, tilgang til varer, medisiner spesielt og involvering av nordirske interessenter. Imidlertid la han til at folk ikke holdt på med å avskaffe tilsynet med EU -domstolen, a sine qua non å nyte den frie bevegelsen av varer. 

Annonse

“Jeg har ikke hørt fra noen som trodde det ville være en god idé å gå glipp av sjansen til å være en del av det største enkeltmarkedet i verden, gratis, for folk her vet at for eksempel Norge betaler mer enn 3 milliarder euro for å være i markedet for hvert finansielt perspektiv. ” Han oppfordret politikerne til å fokusere på folks hverdagslige bekymringer og næringslivets interesser. 

Šefčovič understreket EUs urokkelige engasjement for befolkningen i Nord -Irland, men ba om ærlighet: «EU kan ikke klandres for kostnadene ved Brexit. Brexit gjorde det nødvendig å finne en avtale om hvordan man unngår en hard grense på øya Irland. Etter år med lange, komplekse forhandlinger, fant vi en løsning med Storbritannia i form av protokollen. ”

"Å fjerne protokollen vil ikke løse noen problemer. Det er den beste løsningen vi fant med Storbritannia for å håndtere den unike situasjonen på øya Irland, og utfordringene som skapes av typen Brexit som den nåværende britiske regjeringen valgte. Manglende anvendelse av protokollen vil ikke få problemer til å forsvinne, men bare ta bort verktøyene for å løse dem. ”

Annonse

Om Storbritannias beslutning om å ensidig forlenge avdragsfrister sa han: «EU har demonstrert sin velvilje. Tidligere denne uken reagerte vi på en kul og rolig måte på Storbritannias uttalelse om videreføring av eksisterende fristperioder.

“Vi gjorde dette for å skape en konstruktiv atmosfære for våre pågående diskusjoner.

Avslutningsvis, la meg understreke en viktig ting: vårt overordnede mål er å etablere et positivt og stabilt forhold til Storbritannia.

"Etter fem år hvor klarhet og stabilitet ofte har manglet, har vi nå et solid grunnlag for å samarbeide - utmeldingsavtalen og handels- og samarbeidsavtalen."

EU-kommisjonen

Kommisjonen legger fram praktiske løsninger for medisinforsyning i Nord-Irland innenfor rammen av protokollen om Irland / Nord-Irland, og for sanitære og fytosanitære tiltak

Publisert

on

26. juli publiserte kommisjonen en serie med 'ikke-papirer' innen medisiner og sanitære og fytosanitære tiltak, innenfor rammen av gjennomføringen av protokollen om Irland / Nord-Irland. Et ikke-papir spesifikt om medisiner inneholder kommisjonens foreslåtte løsning for å sikre en fortsatt, langsiktig tilførsel av medisiner i Nord-Irland, fra eller gjennom Storbritannia. Dette papiret ble delt med Storbritannia før tiltakspakken kunngjort av Kommisjonen 30. juni 2021 for å ta opp noen av de mest presserende spørsmålene knyttet til gjennomføringen av protokollen i interesse for alle samfunn i Nord-Irland.

Visepresident Maroš Šefčovič sa: “Disse løsningene har en utvetydig fellesnevner - de ble oppnådd med hovedformålet å være til fordel for folket i Nord-Irland. Til syvende og sist handler vårt arbeid om å sikre at de hardt opptjente gevinstene fra Langfredag ​​(Belfast) -avtalen - fred og stabilitet i Nord-Irland - blir beskyttet, samtidig som vi unngår en hard grense på øya Irland og opprettholder integriteten til EUs single Marked."

Løsningen på medisiner innebærer at EU endrer sine egne regler, innenfor rammen av protokollen, slik at regelverksfunksjoner for medisiner som kun leveres til Nord-Irland-markedet, kan være permanent lokalisert i Storbritannia, på spesifikke vilkår som sikrer at medisinene bekymrede distribueres ikke videre i EUs indre marked. Legemidlene som gjelder her er primært generiske og reseptfrie produkter. Løsningen demonstrerer kommisjonens forpliktelse overfor folket i Nord-Irland og til Langfredagsavtalen (Belfast), med et lovforslag som forventes tidlig på høsten for å kunne fullføre lovgivningsprosessen i tide.

Annonse

De andre ikke-papirene som ble publisert i dag, vedrører en løsning som er identifisert av kommisjonen for å lette bevegelsen av assistansehunder som følger med personer som reiser fra Storbritannia til Nord-Irland, og et forslag fra Kommisjonen om å forenkle bevegelsen av husdyr fra Storbritannia til Nord-Irland. , og for å avklare reglene for animalske produkter fra EU som blir flyttet til Storbritannia for lagring før de sendes til Nord-Irland. Alle disse dokumentene, som beskriver kommisjonens fleksibilitet, har blitt delt med Storbritannias og EUs medlemsland, og er tilgjengelige på nett.

Annonse
Fortsett å lese

Brexit

EU støtter Irland når Storbritannia søker etter løsninger på Nord-Irlands protokolldilemma

Publisert

on

Den kontroversielle Nord-Irlands protokollen, som er en del av EU / UKs uttaksavtale, viser ingen tegn til å løse seg selv snart. Som Ken Murray rapporterer fra Dublin, EU-kommisjonen er ikke villig til å trekke seg tilbake mens britene fortsetter å søke etter en åpning for å få seg ut av et avtalt dokument som de selv hyllet i desember i fjor.

Det er syv måneder siden den britiske regjeringen skrøt av mye da Brexit formelt ble signert og forseglet i Brussel med smil og jubel før jul rundt.

Som britisk sjefforhandler, Lord David Frost, twitret julaften 2020: “Jeg er veldig fornøyd og stolt over å ha ledet et stort britisk team for å sikre dagens utmerkede avtale med EU.

Annonse

”Begge sider jobbet utrettelig dag etter dag under utfordrende forhold for å få den største og bredeste avtalen i verden på rekordtid. Takk alle som fikk det til. ”

Man kan tenke seg å lese hans ord om at den britiske regjeringen håpet å leve lykkelig, en gang avtalen var ferdig. Imidlertid kommer ikke alt til å planlegge.

Under Brexit-tilbaketrekningsavtalen opprettet Nord-Irlands protokoll, som er et vedlegg til EU / UK-avtalen, en ny handelsordning mellom GB og Nord-Irland som, selv om den er på øya Irland, faktisk er i Storbritannia.

Annonse

Målet med protokollen er at visse gjenstander som blir flyttet fra GB til NI, for eksempel blant annet egg, melk og kjølet kjøtt, må gjennomgå havnesjekk for å komme videre til øya Irland hvor de kan selges lokalt eller flyttes videre til republikken, som forblir i EU.

Som arbeiderklassens protestantiske fagforeningsfolk eller britiske lojalister i Nord-Irland ser det, utgjør protokollen eller den teoretiske handelsgrensen i Irske hav et annet trinnvis skritt mot et samlet Irland - som de heftig motsetter seg - og markerer ytterligere isolasjon fra Storbritannia der deres lojalitet er til.

Tidligere leder for det demokratiske unionistpartiet Edwin Poots sa at protokollen har satt "absurde barrierer som er satt i handelen med vårt største marked [GB]".

En avdragsfri periode fra 1. januar til 30. juni ble avtalt for å tillate at tiltakene trer i kraft, men det har vært fiendtligheten i Nord-Irland mot protokollen, den perioden er nå utvidet til slutten av september for å finne måter for akseptabelt kompromiss for å holde alle sider lykkelige!

Protokollen og dens implikasjoner som det ser ut til at Storbritannia ikke tenkte gjennom, har opprørt medlemmer av det unionistiske samfunnet så mye i Nord-Irland, protester på gata annenhver natt siden tidlig på sommeren, har blitt et vanlig syn.

Slik er følelsen av svik mot London på grunn av protokollen. Britiske lojalister har truet med å ta protestene sine til Dublin i den irske republikken, et trekk mange vil se som provoserer en unnskyldning for vold.

Lojalistaktivist Jamie Bryson snakker videre Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nylig: "Lagre for at det vil bli en ganske bemerkelsesverdig vending i forhold til Nord-Irlands protokoll de neste ukene ... Jeg kan tenke meg absolutt at disse protestene vil bli tatt sør for grensen, absolutt etter 12. juli."

12 juliy, en dato som i Nord-Irland ses som en markering av toppen av Orange Order-marsjsesongen, har kommet og gått. Så langt har de som er motstandere av protokollen i Nord-Irland ennå ikke krysset grensen som skiller nord fra Sør-Irland.

Imidlertid, etter at presset øker regjeringen i London fra britiske fagforeningsfolk i Nord-Irland og handelsmenn som føler at deres virksomheter vil lide sterkt når hele innholdet i protokolldokumentet trer i kraft, har Lord Frost desperat prøvd å endre og myke opp avtalen. han forhandlet og berømmet maksimalt i desember i fjor.

Den samme avtalen, skulle det legges til, ble vedtatt i Underhuset med 521 stemmer mot 73, et tegn kanskje på at den britiske regjeringen ikke utførte sin due diligence!

Blant de synlige konsekvensene av Brexit i Nord-Irland er lange forsinkelser for lastebilsjåfører i havner med noen store supermarkedskjeder som klager over tomme hyller.

Følelsen i Dublin er at hvis COVID-19-tiltak ikke var på plass, ville de virkelige virkelige konsekvensene av Brexit trolig være mer harde i Nord-Irland enn de allerede er.

Med press på Lord Frost om å ordne opp i dette politiske dilemmaet så snart som mulig, sa han til Westminster-parlamentet i forrige uke, "vi kan ikke fortsette som vi er".

Ved å publisere det som ble kalt 'A Command Paper', fortsatte det frimodig å si, "involveringen av EU i politistyring av avtalen" gir bare mistillit og problemer ".

Paper foreslo til og med avskaffelse av teppetollpapir for handelsmenn som solgte fra Storbritannia til NI.

I stedet vil et "tillit og verifiser" -system, kalt en "ærlighetskasse", gjelde, hvor handelsmenn registrerer salget i et lett berøringssystem som tillater inspeksjon av forsyningskjedene, et forslag som uten tvil sendte smuglere til sengs. med et smil om munnen!

Selve forslaget om en "ærlighetskasse" må ha hørtes morsomt og ironisk ut i Nord-Irland, hvor Boris Johnson i 2018 lovet delegatene på DUP-årskonferansen at "det ville ikke være noen grense i Irske hav" bare for at han senere skulle gå tilbake på ordet hans!

Med EU-kommisjonspresident Ursula Von Der Leyen som i forrige uke bekreftet overfor den britiske statsministeren Boris Johnson at det ikke vil være noen nyforhandling av avtalen, ser den britiske siden ut til å gjøre seg ultra upopulær igjen med den protestantiske fagforeningen og irske nasjonalistiske samfunn i Nord Irland.

Med britiske protestantiske fagforeningsfolk i Nord-Irland sinte for protokollen, er også irske katolske nasjonalister rasende på London etter at utenriksministeren for NI Brandon Lewis kunngjorde forslag om å stanse alle etterforskninger av drap begått under problemene før 1998.

Hvis de ble implementert, ville familiene til de som døde i hendene på britiske soldater og sikkerhetstjenester aldri få rettferdighet, mens de som døde av handlinger utført av britiske lojalister og irske republikanere, ville lide samme skjebne.

Taoiseach Micheál Martin som snakket i Dublin sa at "de britiske forslagene var uakseptable og utgjorde svik [til familiene]."

Med den amerikanske presidenten Joe Biden, en mann av irsk arv, som i fjor sa at han ikke vil signere en handelsavtale med Storbritannia hvis London gjør noe for å undergrave fredsavtalen for Nord-Irland fra 1998, ser det ut til at Boris Johnson-administrasjonen er svinnende. antall venner i Brussel, Berlin, Paris, Dublin og Washington.

Samtalene om å se gjennom vilkårene i Nord-Irland-protokollen ser ut til å gjenopptas de neste ukene.

Når EU signaliserer at den ikke er villig til å rykke ut og den amerikanske administrasjonen sidestiller med Dublin, befinner London seg i et vanskelig dilemma som vil kreve noe bemerkelsesverdig å flykte fra.

Som en innringer til et radiotelefonprogram i Dublin i forrige uke bemerket saken: «Noen burde fortelle britene at Brexit har konsekvenser. Du får det du stemmer på. ”

Fortsett å lese

Brexit

Storbritannia krever at EU godtar ny Nord-Irland Brexit-avtale

Publisert

on

By

Utsikt over grenseovergangen mellom Irland og Nord-Irland utenfor Newry, Nord-Irland, Storbritannia, 1. oktober 2019. REUTERS / Lorraine O'Sullivan

Storbritannia krevde onsdag 21. juli en ny avtale fra EU om å føre tilsyn med handel etter Nord-Irland etter Brexit, men unngikk å ensidig fjerne en del av skilsmisseavtalen til tross for at de sa at vilkårene var brutt. skrive Michael Holden og William James.

Nord-Irlands protokoll ble avtalt av Storbritannia og EU som en del av en Brexit-avtale i 2020, til slutt forseglet fire år etter at britiske velgere støttet skilsmissen i en folkeavstemning.

Annonse

Det forsøkte å komme seg rundt den største skillen fra skilsmisse: hvordan beskytte EUs indre marked, men også unngå landegrenser mellom den britiske provinsen og den irske republikken, hvor tilstedeværelsen som politikere på alle sider frykter kan føre til vold i stor grad avsluttet i 1998 USA-meglet fredsavtale.

Protokollen krevde i det vesentlige kontroller av varer mellom det britiske fastlandet og Nord-Irland, men disse har vist seg å være belastende for næringslivet og et anathema for "fagforeningsfolk" som er sterkt støttende av at provinsen forblir en del av Storbritannia.

"Vi kan ikke fortsette som vi er," sa Brexit-minister David Frost til parlamentet og sa at det var begrunnelse for å påberope seg artikkel 16 i protokollen, som tillot begge sider å gjøre ensidige tiltak for å dispensere vilkårene hvis det var en uventet negativ effekt som følge av avtalen.

Annonse

"Det er klart at omstendighetene eksisterer for å rettferdiggjøre bruken av artikkel 16. Likevel ... har vi konkludert med at det ikke er riktig øyeblikk å gjøre det.

"Vi ser en mulighet til å gå annerledes, for å finne en ny vei for å søke å bli enige med EU gjennom forhandlinger, en ny balanse i våre ordninger som dekker Nord-Irland, til fordel for alle."

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender