Kontakt med oss

Miljø

Norge for å identifisere flere havområder for vindkraftparker

Publisert

on

Norge vil identifisere flere offshore-områder for å bygge vindparker på grunn av sterk interesse fra energibedrifter, sa regjeringen tirsdag 8. juni da det oljeproduserende landet søker å bygge en innenlands offshore vindindustri, skriver Nora Buli.

Norge åpner nå to havområder for å bygge vindparker, kalt Utsira Nord og Soerlige Nordsjoe II, som forventes å produsere opptil 4.5 gigawatt kraft. Read mer.

Havvinden blomstrer over hele verden, og Norge, Vest-Europas største olje- og gassprodusent, undersøker hvordan den kan tilpasse sin energiindustri til endret etterspørsel.

Ytterligere areal kan identifiseres innen to år, sa energiminister Tina Bru. Les mer.

"Vi har lyttet til bransjen, og vi vet at det er viktig å gjøre mer areal tilgjengelig," sa Bru i en tale.

"Derfor vil regjeringen sette i gang en prosess for å identifisere nye områder for vindproduksjon til havs og gjennomføre en konsekvensanalyse av disse områdene. Dette vil legge til rette for fremtidig aktivitet og gi forutsigbarhet for industrien," sa hun.

Lisenser for to eller tre store prosjekter for Soerlige Nordsjoe II, som grenser til den danske sektoren av Nordsjøen og er egnet for turbiner festet til havbunnen, ville bli auksjonert i første kvartal 2022, la Bru til.

Disse prosjektene ville ikke motta subsidier, la hun til.

"Med tanke på de nåværende kostnadene for flytende vind, vil ethvert større prosjekt i Utsira Nord kreve at statsstøtte er kommersielt levedyktig," sa Bru.

Utsira Nord er egnet for flytende havvindturbiner, en ny teknologi som fanger opp vindkraft i vann dypere enn 60 meter.

Flytende turbiner ga den største muligheten for Norge å utvide industrien og skape arbeidsplasser, sa hun.

Auksjoner var ikke den rette tilnærmingen for flytende turbinområder, og regjeringen ville fortsette å støtte teknologiutvikling i stedet for å vurdere tidspunktet og nivået på støtten når prosjektene hadde modnet tilstrekkelig, sa Bru.

Regjeringen sa at nasjonal nettoperatør Statnett (STASF.UL) vil drive offshore-nettet for å sikre nøytral og effektiv koordinering av offshore-nettet og for å støtte utviklere.

Miljø

EU investerer € 122 millioner i innovative prosjekter for å karbonisere økonomien

Publisert

on

For første gang siden opprettelsen av Innovasjonsfond, investerer EU 118 millioner euro i 32 små innovative prosjekter i 14 EU-land, Island og Norge. Tilskuddene skal støtte prosjekter som tar sikte på å bringe teknologier med lite karbon til markedet i energiintensive industrier, hydrogen, energilagring og fornybar energi. I tillegg til disse tilskuddene vil 15 prosjekter i 10 EU-land og Norge dra nytte av prosjektutviklingshjelp til en verdi av opptil 4.4 millioner euro, med sikte på å øke modenheten.

Konserndirektør Timmermans sa: “Med dagens investering gir EU konkret støtte til rene teknologiprosjekter over hele Europa for å skalere opp teknologiske løsninger som kan bidra til å oppnå klimanøytralitet innen 2050. Økningen av Innovasjonsfondet foreslått i Fit for 55 Pakken vil gjøre det mulig for EU å støtte enda flere prosjekter i fremtiden, øke hastigheten og bringe dem til markedet så raskt som mulig. ”

A pressemelding er tilgjengelig på nettet.

Fortsett å lese

Belgia

Biler og fortau skyllet bort som belgisk by rammet av de verste flommene i flere tiår

Publisert

on

By

Den sørlige belgiske byen Dinant ble rammet av de kraftigste flommene på flere tiår lørdag (24. juli) etter at et to-timers tordenvær forvandlet gatene til store strømmer som skyllet bort biler og fortau, men ikke drepte noen, skriver Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant ble spart for de dødelige flommene for 10 dager siden som drepte 37 mennesker i Sørøst-Belgia og mange flere i Tyskland, men volden fra lørdagens storm overrasket mange.

"Jeg har bodd i Dinant i 57 år, og jeg har aldri sett noe sånt," sa Richard Fournaux, den tidligere borgmesteren i byen ved elven Meuse og fødestedet til 19-tallet oppfinner av saksofonen, Adolphe Sax. på sosiale medier.

En kvinne jobber for å gjenopprette eiendelene etter kraftig nedbør i Dinant, Belgia 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron
En kvinne går i et område som er rammet av kraftig nedbør i Dinant, Belgia 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron

Regnvann som strømmet nedover bratte gater feide bort dusinvis av biler, stablet dem i en haug ved et kryss og skyllet bort brostein, fortau og hele deler av asfalten mens innbyggerne så forferdet fra vinduer.

Det var ikke noe nøyaktig estimat på skaden, og bymyndighetene forutsi bare at det ville være "betydelig", ifølge belgisk RTL TV.

Stormen utøvde lignende kaos, også uten tap av liv, i den lille byen Anhee noen kilometer nord for Dinant.

Fortsett å lese

utslipp CO2

Kommisjonen godkjenner budsjettøkning på € 88.8 millioner for dansk ordning som støtter reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett

Publisert

on

EU-kommisjonen har funnet ut at en budsjettøkning på € 88.8 millioner (DKK 660 millioner), gjort tilgjengelig gjennom Recovery and Resilience Facility (RRF) for en eksisterende dansk ordning for å redusere klimagassutslipp fra oppdrett, er i tråd med EUs statsstøtteregler . Det økte budsjettet som skal finansieres via RRF, etter kommisjonens positive vurdering av den danske gjenopprettings- og motstandsplanen og vedtakelsen av rådet (SA.63890) er tildelt en eksisterende dansk ordning (SA. 58791) allerede godkjent av Kommisjonen 21. mai 2021.

Tiltaket vil være på plass til 31. desember 2026 og hadde et opprinnelig budsjett på € 238 millioner (1.8 milliarder kroner). Hovedmålet med denne ordningen er å bidra til det danske målet om å redusere klimagassutslipp med 70% innen 2030, sammenlignet med 1990-nivåene. Støtten vil bidra til å fjerne karbonrikt jordbruksland fra produksjonen og deretter transformere landet til naturområder ved å gjenopprette dets naturlige hydrologi gjennom frakopling av avløp og fukting av landet. Den eksisterende ordningen ble vurdert ut fra dens samsvar med EUs retningslinjer for statsstøtte i landbruks- og skogbrukssektoren og i distriktene, som tillater hjelp for å lette utviklingen av visse økonomiske aktiviteter - i dette tilfellet reduksjon av klimagassutslipp fra oppdrett. Kommisjonen har nå konkludert med at tilleggsfinansieringen til den eksisterende danske ordningen gjennom RRF ikke endrer den første vurderingen av ordningen, som fortsatt er i tråd med EUs statsstøtteregler. Alle investeringer og reformer som medfører statsstøtte i de nasjonale gjenopprettingsplanene som presenteres i sammenheng med RRF, må varsles til Kommisjonen for forhåndsgodkjenning, med mindre de er omfattet av en av gruppefritakelsesreglene for statsstøtte, særlig den generelle gruppefritakselsesforordningen (GBER) og, for landbrukssektoren, Agricultural Block Disposition Regulation (ABER).

Kommisjonen vil vurdere slike tiltak som et prioritert spørsmål og har gitt veiledning og støtte til medlemslandene i de forberedende fasene av de nasjonale planene, for å lette rask utplassering av RRF. Samtidig sørger kommisjonen for i sin beslutning om at gjeldende statsstøtteregler overholdes, for å bevare like vilkår i det indre marked og sikre at RRF-midlene brukes på en måte som minimerer konkurransevridning og ikke fortreng private investeringer.

Den ikke-konfidensiell versjon av vedtaket vil bli gjort tilgjengelig under saksnummer SA.63890 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender