Kontakt med oss

Kina

Russland, Kina, Storbritannia, USA og Frankrike sier at ingen kan vinne atomkrig

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Nasjonalflagg fra Storbritannia, USA, Frankrike og Russland henger foran Steigenberger Belvedere-hotellet i det sveitsiske fjellstedet Davos, Sveits, 11. januar 2018 REUTERS/Arnd Wiegmann

Kina, Russland, Storbritannia, USA og Frankrike har blitt enige om at en ytterligere spredning av atomvåpen og en atomkrig bør unngås, ifølge en felles uttalelse fra de fem atommaktene publisert av Kreml mandag (3. januar).

Den sa at de fem landene - som er de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd - anser det som sitt primære ansvar å unngå krig mellom atomstatene og å redusere strategisk risiko, samtidig som de tar sikte på å samarbeide med alle land for å skape en atmosfære av sikkerhet. .

«Vi bekrefter at en atomkrig ikke kan vinnes og aldri må utkjempes», heter det i den engelskspråklige versjonen av uttalelsen.

"Ettersom atombruk vil ha vidtrekkende konsekvenser, bekrefter vi også at atomvåpen - så lenge de fortsetter å eksistere - bør tjene defensive formål, avskrekke aggresjon og forhindre krig."

Kinas viseutenriksminister Ma Zhaoxu sa at den felles uttalelsen kan bidra til å øke gjensidig tillit og "erstatte konkurranse mellom stormakter med koordinering og samarbeid," og la til at Kina har en "ingen første bruk"-politikk på atomvåpen, rapporterte det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Frankrike ga også ut uttalelsen, og understreket at de fem maktene gjentok sin besluttsomhet for atomvåpenkontroll og nedrustning. De vil fortsette bilaterale og multilaterale tilnærminger til atomvåpenkontroll, heter det.

Uttalelsen fra den såkalte P5-gruppen kommer ettersom det bilaterale forholdet mellom USA og Moskva har falt til sitt laveste punkt siden slutten av den kalde krigen, mens forholdet mellom Washington og Kina også er på et lavt nivå over en rekke uenigheter.

Annonse

Pentagon i november kraftig økt sitt anslag over Kinas anslåtte atomvåpenarsenal i løpet av de kommende årene, og sier at Beijing kan ha 700 stridshoder innen 2027 og muligens 1,000 innen 2030.

Washington har gjentatte ganger oppfordret Kina til å slutte seg til landet og Russland i en ny våpenkontrollavtale.

Geopolitiske spenninger mellom Moskva og vestlige land har økt på grunn av bekymring for Russlands militære oppbygging nær nabolandet Ukraina. Moskva sier de kan flytte sin hær rundt i sitt eget territorium som de anser nødvendig.

Sist torsdag (30. januar) USAs president Joe Biden fortalte hans russiske motpart, Vladimir Putin, at et mulig grep mot Ukraina vil føre til sanksjoner og en økt amerikansk tilstedeværelse i Europa.

Amerikanske og russiske tjenestemenn vil holde sikkerhetssamtaler januar for å diskutere bekymringer om deres respektive militære aktivitet og konfrontere økende spenninger rundt Ukraina, sa de to landene.

En konferanse om en større atomavtale som skulle begynne tirsdag (4. januar) i FN er utsatt til august på grunn av COVID-19-pandemien.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender