Kontakt med oss

Portugal

Under Lisboas gater forteller gamle romerske gallerier historien om fortiden

DELE:

Publisert

on

Twice a year, a hatch in a busy Lisbon street opens to reveal steps leading to one of the Portuguese capital’s most ancient sites: a 2,000-year-old Roman structure that still holds the buildings above it together.

Dating back to the first century AD, the “cryptoportico” subterranean maze of tunnels and passageways was built by the Romans, who occupied the city then known as Olissipo beginning around 200 BC. The city remained under Roman control for several centuries.

“This structure guaranteed and, 2,000 years later, continues to guarantee that the buildings above our heads are stable and safe for those who live, work and walk up there,” said Joana Sousa Monteiro, director of the Lisbon Museum, as she toured the site known as the Roman Galleries.

Den åpner bare noen få dager i april og september hvert år. Plassen er vanligvis oversvømmet på grunn av en akvifer som renner under byen. Vannet, som er avgjørende for å bevare det, må pumpes ut for å gi tilgang.

Galleriene ble først oppdaget i 1771, da Lisboa ble gjenoppbygd etter det ødeleggende store jordskjelvet i 1755.

Billetter for å besøke galleriene selges vanligvis ut innen 15 minutter. Blant de heldige som klarte å kjøpe en var Gustavo Horta, en brasilianer som bor i Lisboa.

“It’s unmissable,” he said shortly after climbing up the steep stairs out of the underground galleries. “I’ve waited two years to go on this tour.”

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender