Kontakt med oss

Romania

Regjerende koalisjon setter dato for viktige valg i Romania

DELE:

Publisert

on

Den mye omstridte saken, etter flere uker med politisk krangling mellom Romanias to regjerende partier, kom til en konklusjon torsdag 4. julith. De liberale og sosialdemokratene ble enige om å holde første runde av presidentvalget 24. novemberth, med andre runde som følger 8. desember.

Etter uker med debatt og måneder med usikkerhet angående valgkalenderen, markerer de nye datoene en retur til den opprinnelige valgkalenderen etter at den regjerende koalisjonen på våren bestemte seg for å flytte presidentvalget til september. Opprinnelig vedtok Deputertkammeret et lovforslag om å fremskynde valgdatoen til september. Men de to regjerende koalisjonspartiene kunne ikke se øye til øye med å presse frem valgkalenderen. 

Den sosialdemokratiske statsministeren, Marcel Ciolacu, sa at de hadde en forståelse i koalisjonen om å skyve kalenderen tilbake og ha valget i september. "De prøver nå å endre spillereglene, de holder ikke løftet sitt," sa han. 

På den annen side fastholdt de liberale at valg skulle holdes på forventet dato, nær slutten av året. Rareş Bogdan, visepresident for det regjerende National Liberal Party (PNL) sa at "vi liberale forblir konsekvente, vi mener at valget må respektere kalenderen nettopp slik at det er nok tid til å ha en skikkelig presidentdebatt og for presidentkandidatene å presentere sine prosjekter. Det må være nok tid til at velgerne kan bestemme seg.»

Det gikk også rykter om at sosialdemokratene og liberale ville støtte den samme kandidaten til presidentvalget. Det har partipresidenten i PNL avvist. "Hvert parti vil ha sin egen kandidat", sa Nicolae Ciucă.

Så langt er det bare George Simion fra det høyrenasjonalistiske partiet AUR, MEP Diana Șoșoacă, leder av et ekstremistisk pro-russisk parti, og Elena Lasconi, den nye lederen av USR (Renew), som har kunngjort sine kandidaturer til presidentskapet. En fersk meningsmåling plasserer nåværende NATOs visegeneralsekretær Mircea Geoanăas som frontløper i det kommende valget, men han har ennå ikke kunngjort sitt kandidatur.

Annonse

Presidentkonkurransen for å erstatte den sittende Klaus Iohannis gjøres via et to-runders stemmesystem for en femårsperiode. Kandidater som oppnår et flertall på 50 %+1 av alle registrerte velgere i første runde blir erklært som vinner. Hvis ingen av kandidatene oppnår dette, avholdes en omkjøring mellom de to kandidatene med toppscore i første runde. Kandidaten som oppnår flertall av stemmene i omkjøringen erklæres som vinner. Presidentens periode er fem år. 

Mellom de to rundene av presidentvalget vil også parlamentsvalget finne sted på Romanias nasjonaldag 1. desember. Valgsystemet som benyttes ved parlamentsvalget innebærer at Deputertkammeret og Senatet velges i valgkretser, på grunnlag av listesystem og uavhengige kandidaturer, etter prinsippet om lukket partilistes proporsjonal representasjon. 

De to kamrene har forskjellig antall medlemmer: Deputertkammeret er sammensatt av 330 varamedlemmer, og senatet av 136 senatorer. For valget av Deputertkammeret er representasjonsnormen på én vara til 73,000 168,000 innbyggere, og for valg av senatet en senator til XNUMX XNUMX innbyggere. Antall varamedlemmer og senatorer som skal velges i hver valgkrets fastsettes ut fra representasjonsnormen, ved å relatere antall innbyggere i hver valgkrets til representasjonsnormen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender