Kontakt med oss

Romania

Hvorfor er det franske valget så viktig for Øst-Europa?

DELE:

Publisert

on

Franskmennene stemte søndag i den andre runden av et snarlig lovvalg kalt av president Macron, en historisk avstemning der ytre høyre var forventet å vinne. Avstemningen gikk den andre veien til den gjenforente venstreorienterte alliansen i form av New Popular Front (NFP), som kom på førsteplass i andre runde av snap-lovgivere, foran president Emmanuel Macrons Ensemble-allianse og Rassemblement National (RN). ). Ingen koalisjon oppnådde absolutt flertall i dette valget.

Nå tror politiske forståsegpåere at gitt valgresultatene vil landet være på vei mot en politisk fastlåsning. Offentlige meningsmålingsbyråer spår at venstresiden vil få 184-198 seter i Chamber of Deputies, Macrons sentrumsallianse – 160-169 og RN (National Union) og dens allierte – 135-143.

Attal, Frankrikes statsminister, hadde tilbudt sin avgang i kjølvannet av resultatet, men Macron har sagt at han må fortsette for nå «for å sikre stabiliteten i landet» når avtaleinngåelsen begynner.

Men hva betyr alt dette for Øst-Europa?

Frankrike leder NATOs kampgruppe i Romania, den sørøst-europeiske nasjonen på grensen til Ukraina. Enhver endring i Frankrikes forsvarspolitikk vil direkte påvirke ikke bare Øst-Europa, men hele NATO-alliansen. Frankrike er det eneste atomlandet i EU og har påtatt seg rollen som militær leder for EU. Frankrike har også flere luftvernsystemer på NATOs østlige flanke, i Romania. 

Et rumensk medlem av Europaparlamentet sa at valget i Frankrike har stor betydning for Øst-Europa og EU. «Frankrikes problemer og Europas problemer er reelle. Green Deal kom ikke med et smell, men et klynk, gjenoppretting etter COVID-19 stopper opp og bønder over hele Europa står overfor vanskeligheter som må løses. Vi i European's People Party anser at ulovlig migrasjon, arbeidsplasser og intern sikkerhet er EUs toppprioriteringer i årene som kommer, sa Rareş Bogdan. Bogdan sa også at president Macron visste godt hva han gjorde da han kalte ut hurtigvalg i håp om at enhver politisk randgruppe raskt ville mislykkes hvis den havnet i regjering.

Annonse

Et annet medlem av Europaparlamentet, tyske Anna Cavazzini, medlem av den grønne gruppen, sa at «Brussel og Berlin kan puste lettet ut».

«Marsjen til høyrenasjonalistene og høyreekstreme har blitt stoppet. Dette er til stor ære for franskmennene,» Michael Roth, en tysk utenrikspolitisk ekspert og nasjonal lovgiver i Scholz' sosialdemokrater. "Men det er fortsatt alt for tidlig å gi alt klart, fordi de nasjonalistiske populistene på høyre- og venstresiden er sterkere enn noen gang," la han til.

Den polske statsministeren hvis land også grenser til Ukraina hørtes entusiastisk ut til valgresultatet. "I Paris entusiasme, i Moskva skuffelse, i Kiev lettelse. Nok til å være lykkelig i Warszawa,” skrev han på X sent søndag.

For Øst-Europa og for Den europeiske union er Frankrikes potensielle politiske krise ingen grunn til å feire. For kontinentets forsvar og velvære er et sterkt, forent Frankrike avgjørende, spesielt i møte med så mange utfordringer fremover.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender