Kontakt med oss

Såing av bønnene

Putins arbeid for å temme matvareprisene truer kornsektoren

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Hveteører sees ved solnedgang i et felt nær landsbyen Nedvigovka i Rostov-regionen, Russland 13. juli 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
En skurtresker høster hvete i et felt nær landsbyen Suvorovskaya i Stavropol-regionen, Russland 17. juli 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Under en TV-sesjon med vanlige russere forrige måned, presset en kvinne president Vladimir Putin på høye matpriser, skrive Polina Devitt og Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova utfordret presidenten på hvorfor bananer fra Ecuador nå er billigere i Russland enn innenlandsproduserte gulrøtter og spurte hvordan moren hennes kan overleve på en "livsoppholdslønn" med kostnadene for stifter som poteter så høye, ifølge en opptak av den årlige begivenhet.

Putin erkjente at høye matkostnader var et problem, blant annet med "den såkalte borschkurven" med grunnleggende grønnsaker, og skyldte på globale prisøkninger og innenlandske mangler. Men han sa at den russiske regjeringen hadde tatt skritt for å løse problemet, og at andre tiltak ble diskutert uten å utdype det.

Annonse

Sleptsova representerer et problem for Putin, som er avhengig av bredt offentlig samtykke. De bratte økningene i forbrukerprisene forstyrrer noen velgere, spesielt eldre russere med små pensjoner som ikke vil se tilbake til 1990-tallet da skyhøy inflasjon førte til matmangel.

Det har fått Putin til å presse regjeringen til å ta skritt for å takle inflasjonen. Regjeringens skritt har inkludert en avgift på hveteeksport, som ble innført forrige måned på en permanent basis, og tak på utsalgsprisen på andre grunnleggende næringsmidler.

Men når han gjør det, står presidenten overfor et tøft valg: når han prøver å avverge misnøye blant velgere til stigende priser, risikerer han å skade Russlands landbrukssektor, med landets bønder som klager over at de nye skattene fraråder dem å gjøre langsiktige investeringer.

Annonse

Tiltakene fra Russland, verdens største hveteeksportør, har også gitt inflasjon i andre land mat ved å øke kostnadene for korn. En økning i eksportavgiften som ble avdekket i midten av januar, sendte for eksempel globale priser til sitt høyeste nivå på syv år.

Putin står ikke overfor noen umiddelbar politisk trussel foran parlamentsvalget i september etter at russiske myndigheter utførte en omfattende tiltak mot motstandere knyttet til fengslet Kreml-kritiker Alexei Navalny. Navalnys allierte er forhindret fra å stille til valgene og prøver å overtale folk til å stemme taktisk for alle bortsett fra det regjerende pro-Putin-partiet, selv om de andre hovedpartiene i strid alle støtter Kreml i de fleste store politiske spørsmål.

Imidlertid er matvareprisene politisk følsomme, og det er en del av Putins mangeårige kjernestrategi å inneholde økninger for å holde folk stort sett fornøyde.

"Hvis prisen på biler går opp, er det bare et lite antall mennesker som merker det," sa en russisk tjenestemann som er kjent med regjeringens politikk for matinflasjon. "Men når du kjøper mat du kjøper hver dag, får du det til å føle at den totale inflasjonen øker dramatisk, selv om den ikke er det."

Som svar på Reuters spørsmål sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov at presidenten var imot situasjoner der prisen på innenlandsproduserte produkter "stiger urimelig."

Peskov sa at det ikke hadde noe med valgene eller stemningen til velgerne å gjøre, og la til at det hadde vært en konstant prioritering for presidenten selv før oppkjøringen til valget. Han la til at det var opp til regjeringen å velge hvilke metoder for å bekjempe inflasjon, og at den reagerte både på sesongmessige prissvingninger og globale markedsforhold, som har blitt påvirket av coronaviruspandemien.

Russlands økonomidepartement sa at tiltakene som ble innført siden starten av 2021 har bidratt til å stabilisere matvareprisene. Sukkerprisene er opp 3% hittil i år etter 65% vekst i 2020 og brødprisene er opp 3% etter 7.8% vekst i 2020, sa det.

Sleptsova, som statlig fjernsyn identifisert som fra byen Lipetsk i sentrum av Russland, svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Forbrukerinflasjonen i Russland har økt siden begynnelsen av 2020, noe som gjenspeiler en global trend under COVID-19-pandemien.

Den russiske regjeringen svarte i desember etter at Putin offentlig kritiserte den for å være treg til å reagere. Den satte en midlertidig avgift på hveteeksport fra midten av februar, før den ble pålagt den permanent fra 2. juni. Den la også til midlertidige prispriser på sukker og solsikkeolje. Hettene på sukker utløp 1. juni, de for solsikkeolje er på plass til 1. oktober.

Men forbrukerinflasjonen - som inkluderer mat så vel som andre varer og tjenester - har fortsatt å øke i Russland, opp 6.5% i juni fra året før - det er den raskeste raten på fem år. Samme måned steg matvareprisene med 7.9% fra året før.

Noen russere ser regjeringens innsats som utilstrekkelig. Med reallønninger som faller i tillegg til høy inflasjon, tømmes rangeringene til det regjerende partiet United Russia på et flerårig lavpunkt. Les mer.

Alla Atakyan, en 57 år gammel pensjonist fra badebyen Sotsji ved Svartehavet, fortalte Reuters at hun ikke syntes tiltakene hadde vært tilstrekkelig, og at det hadde en negativ innvirkning på hennes syn på regjeringen. Prisen på gulrøtter "var 40 rubler (0.5375 dollar), deretter 80 og deretter 100. Hvordan kommer det?" spurte den tidligere læreren.

Moskva-pensjonisten Galina, som ba om at hun bare skulle bli identifisert med fornavnet, klaget også på bratte prisøkninger, inkludert brød. "Den elendige hjelpen folk har fått er nesten ingenting verdt," sa 72-åringen.

På spørsmål fra Reuters om tiltakene var tilstrekkelige, sa økonomidepartementet at regjeringen prøvde å minimere de administrative tiltakene som ble pålagt fordi for mye innblanding i markedsmekanismer generelt skaper risiko for forretningsutvikling og kan forårsake produktmangel.

Peskov sa at "Kreml anser regjeringens tiltak for å dempe prisstigninger for en rekke landbruksprodukter og matvarer som svært effektive."

GÅRDSFRIKSJON

Noen russiske bønder sier at de forstår myndighetenes motivasjon, men ser på avgiften som dårlige nyheter fordi de tror russiske handelsmenn vil betale dem mindre for hveten for å kompensere for de økte eksportkostnadene.

En leder ved en stor oppdrettsvirksomhet i Sør-Russland sa at avgiften ville skade lønnsomheten og bety mindre penger for investeringer i oppdrett. "Det er fornuftig å redusere produksjonen for ikke å generere tap og heve markedsprisene," sa han.

Eventuell innvirkning på investering i oppdrettsutstyr og andre materialer vil sannsynligvis ikke bli klar før senere på året når høstsåsesongen begynner.

Den russiske regjeringen har investert milliarder dollar i landbrukssektoren de siste årene. Det har økt produksjonen, hjulpet Russland å importere mindre mat og skapt arbeidsplasser.

Hvis gårdsinvesteringene blir redusert, kan landbruksrevolusjonen som forvandlet Russland fra en nettoimportør av hvete på slutten av 20-tallet, begynne å nærme seg slutten, sa bønder og analytikere.

"Med skatten snakker vi faktisk om det langsomme forfallet av vår vekstrate, snarere enn om natten revolusjonerende skade," sa Dmitry Rylko ved det Moskva-baserte IKAR-landbruksrådgivningen. "Det vil være en lang prosess, det kan ta tre til fem år."

Noen kan se effekten før. Oppdrettsleder pluss to andre bønder fortalte Reuters at de planla å redusere hvetesåområdene høsten 2021 og våren 2022.

Russlands landbruksdepartement fortalte Reuters at sektoren fortsatt er svært lønnsom, og at overføringen av inntektene fra den nye eksportavgiften til bønder vil støtte dem og deres investeringer, og dermed forhindre en nedgang i produksjonen.

Den russiske tjenestemannen som var kjent med myndighetens politikk for matinflasjon, sa at avgiften bare vil frata bøndene det han kalte for høy margin.

"Vi er for at produsentene våre skal tjene penger på eksport. Men ikke til skade for deres viktigste kjøpere som bor i Russland," sa statsminister Mikhail Mishustin til parlamentet i underhuset.

Regjeringens tiltak kan også gjøre russisk hvete mindre konkurransedyktig, ifølge handelsmenn. De sier det er fordi avgiften, som har endret seg jevnlig de siste ukene, gjør det vanskeligere for dem å sikre seg et lønnsomt terminsalg der forsendelser kanskje ikke finner sted på flere uker.

Det kan få utenlandske kjøpere til å se andre steder, til land som Ukraina og India, sa en handelsmann i Bangladesh til Reuters. Russland har de siste årene ofte vært den billigste leverandøren for store hvetekjøpere som Egypt og Bangladesh.

Salget av russisk hvete til Egypt har vært lite siden Moskva innførte den permanente avgiften i begynnelsen av juni. Egypt kjøpte 60,000 tonn russisk hvete i juni. Den hadde kjøpt 120,000 290,000 tonn i februar og XNUMX XNUMX i april.

Prisene på russisk korn er fremdeles konkurransedyktige, men landets avgifter betyr at det russiske markedet er mindre forutsigbart når det gjelder tilbud og priser, og kan føre til at det mister en del av sin andel i eksportmarkedene generelt, sa en høytstående embetsmann i Egypt, verdens topp hvetekjøper.

($ 1 = 74.4234 rubler)

Såing av bønnene

Landbruk: Kommisjonen godkjenner ny geografisk betegnelse fra Ungarn

Publisert

on

Kommisjonen har godkjent tilføyelsen avSzegedi tükörponty ' fra Ungarn i registeret over beskyttede geografiske indikasjoner (PGI). 'Szegedi tükörponty' er en fisk av karpeartene, produsert i Szeged -regionen, nær Ungarns sørgrense, hvor et system med fiskedammer ble opprettet. Damenees alkaliske vann gir fisken en spesiell vitalitet og spenst. Det flassende, rødlige, smakfulle kjøttet til fisken som er oppdrettet i disse tjernene, og dens friske aroma uten bismak, kan direkte tilskrives det spesifikke saltvannsområdet.

Fiskens kvalitet og smak er direkte påvirket av den gode oksygentilførselen ved sjøbunnen i fiskedammene som er skapt på saltvann. Kjøttet til 'Szegedi tükörponty' er proteinrikt, lite fett og veldig smakfullt. Den nye betegnelsen vil bli lagt til listen over 1563 produkter som allerede er beskyttet i eAmbrosia database. Mer informasjon online på kvalitetsprodukter.

Annonse

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Vil MEPs styrke strategien Farm to Fork?

Publisert

on

Torsdag og fredag ​​(9.-10. September) stemmer EU-parlamentets AGRI- og ENVI-komiteer om deres reaksjon på EUs Farm to Fork-strategi. Europaparlamentets landbrukskomiteer (AGRI) og miljø (ENVI) stemmer om sin egen initiativrapport om Farm to Fork Strategy, som beskriver hvordan EU har som mål å gjøre matsystemet "rettferdig, sunt og miljøvennlig" . Endringene i rapporten vil bli stemt om torsdag.

Deretter forventes det at parlamentsmedlemmer fra begge komiteer godkjenner sin felles Farm to Fork Strategy -rapport på fredag ​​og sender den til plenum for en endelig avstemning planlagt i begynnelsen av oktober. De vitenskapelige bevisene viser at EUs matsystem for øyeblikket ikke er bærekraftig, og at det er behov for store endringer i måten vi produserer, handler og forbruker mat på hvis vi skal respektere våre internasjonale forpliktelser og planetgrenser. Farm to Fork-strategien, presentert av EU-kommisjonen i 2020 som et sentralt element i European Green Deal, er en potensiell spillbytter på dette området. Dette er fordi det bryter gjennom siloer og samler flere politiske initiativer som tar sikte på å gjøre matsystemet mer bærekraftig.

Landbruksinteressenter og gårdsministre har imidlertid gitt Farm to Fork -strategien en lunken mottakelse. Dette er fordi de støtter fortsatt bruk av syntetiske plantevernmidler, gjødsel og antibiotika i EU -landbruket - til tross for miljøskaden de gjør - og strategien setter spørsmålstegn ved den utbredte bruken av disse landbrukskjemikaliene. Nå er det over til Europaparlamentet å fastslå sitt standpunkt om strategien, som vil sende et sterkt politisk signal til EU -kommisjonen. Dette er spesielt betimelig med FNs matvaretoppmøte som finner sted om to uker og den andre utgaven av Farm to Fork Conference i oktober.

Annonse

- MEP -er kan ikke gå glipp av denne gylne muligheten til å styrke strategien Farm to Fork og gjøre den sentral for å nå EUs mål for klima, biologisk mangfold og bærekraftig utvikling for 2030, sier Jabier Ruiz, Senior Policy Officer for Food and Agriculture ved WWFs European Policy Office. “Strategien har et stort potensial for å gjøre matsystemene våre mer bærekraftige hvis de implementeres i den omfanget som trengs. Parlamentet kan nå gi en vesentlig drivkraft for at dette skal skje. ”

Samlet sett må Europaparlamentets rapport godkjenne ambisjonen fra strategien Farm to Fork og oppfordre EU -kommisjonen til fullt ut å utvikle og utvide de politiske initiativene som omfattes av strategien. Mer spesifikt anser WWF det som spesielt viktig at MEP -er støtter kompromissendringer som ber om:

Basere den fremtidige EU -loven om bærekraftige matsystemer på den siste vitenskapelige kunnskapen og involvere interessenter fra en lang rekke perspektiver for å sikre en legitim og inkluderende prosess. Introdusere robuste sporbarhetsmekanismer for sjømat som gir nøyaktig informasjon om hvor, når, hvordan og hvilken fisk som er fanget eller oppdrettet for alle sjømatprodukter, uavhengig av om den er fanget i EU eller importert, fersk eller bearbeidet.

Erkjenn at det er behov for et befolkningsomfattende skifte i forbruksmønstre, inkludert å håndtere overforbruk av kjøtt og ultrabearbeidede produkter, og presentere en proteinovergangsstrategi som dekker både etterspørsel og tilbudsside for å redusere miljø- og klimapåvirkninger.

Annonse

Oppmuntre til tiltak for å dempe matavfall som oppstår på primærproduksjonsnivå og tidlige stadier av forsyningskjeden, inkludert ikke -høstet mat, og sette bindende mål for reduksjon av matsvinn i alle ledd i forsyningskjeden. Innfør obligatorisk due diligence for forsyningskjeder for å sikre at import fra EU ikke bare er fri for avskoging, men også for enhver form for konvertering og nedbrytning av økosystemer - og ikke fører til negative konsekvenser for menneskerettighetene.

Etter avstemningen torsdag, vil agri-parlamentsmedlemmer også stemple den politiske avtalen om felles landbrukspolitikk, som ble inngått i juni. Dette er en standard prosedyre i EUs politikkutforming og det forventes ingen overraskelser.

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Landbruk: Kommisjonen vedtar tiltak for å øke kontantstrømmen til bønder

Publisert

on

Europakommisjonen har vedtatt et tiltak som tillater bønder å motta høyere forskudd på betalinger fra Common Agricultural Policy (CAP). Dette tiltaket vil støtte og øke kontantstrømmen til bønder som er rammet av COVID-19-krisen og av virkningen av ugunstige værforhold i hele EU. Noen regioner har blitt dypt påvirket av flom, for eksempel.

Tiltaket vil tillate medlemslandene å betale inntektsstøtte og visse bygdeutviklingsordninger til bønder med et høyere forskuddsnivå, opptil 70% (fra 50%) av direktebetalinger og 85% (fra 75%) av utbetalingene av bygdeutvikling. Garantiene for å beskytte EU -budsjettet gjelder, slik at betalingene kan utbetales en gang kontroller og kontroller er fullført og fra 16. oktober 2021 for direktebetalinger. EU -kommisjonen har gitt støtte til næringsmiddelindustrien gjennom COVID-19-krisen gjennom økt fleksibilitet og spesifikke markedstiltak. Mer informasjon her..

Annonse

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender