Kontakt med oss

Russland

Russisk-amerikanske diplomatiske kontakter fortsetter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

En uke etter videosamtalen mellom presidentene Putin og Biden den 7. desember sendte Washington Dr. Karen Donfried, assisterende sekretær for byrået for europeiske og eurasiske anliggender i det amerikanske utenriksdepartementet, til Moskva. Før hennes ankomst til Russland besøkte Dr. Karen Donfied Kiev, hvor hun møtte Ukrainas utenriksminister Kuleba, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

Moskva betraktet dette besøket som en utvikling av forståelsen som Putin og Biden nådde under deres nylige samtale.

I følge det amerikanske utenriksdepartementet har Karen Donfried til hensikt å "møte med høytstående embetsmenn for å diskutere Russlands militære oppbygging og styrke USAs forpliktelse til Ukrainas suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet"" og også understreke at Amerika "kan gjøre diplomatisk fremgang for å få slutt på konflikten i Donbass gjennom implementeringen av Minsk-avtalene til støtte for Normandie-formatet."

Særlig i den russiske hovedstaden og Utenriksdepartementet ble ankomsten av den høytstående amerikanske utsendingen oppfattet som en god anledning til nok en gang å forklare Russlands velkjente bekymring for NATO-politikken nær de russiske grensene, først og fremst ifm. Vestens "hype" (som mange russiske medier kaller det) rundt Ukraina.

Som det russiske utenriksdepartementet rapporterte i sine offisielle kommentarer, "under samtalene diskuterte Karen Donfried med Russlands viseutenriksminister Sergei Ryabkov situasjonen i Ukraina og Russlands sikkerhetsgarantier."

Mange russiske medier rapporterer at Karen Donfried forlot det russiske utenriksdepartementets bygning uten kommentarer, etter å ha tilbrakt bare 40 minutter med sin russiske kollega.

Analytikere oppfatter denne situasjonen som den klare indikasjonen som beviser at partene under deres første kontakt av denne typen ønsket å formidle sine synspunkter til hverandre. Samtidig er det åpenbart at verken amerikanerne eller russerne for øyeblikket er klare for en mer detaljert diskusjon av problemstillingene som er skissert. Moskva er i hvert fall ikke i tvil om at før de starter konkrete forhandlinger med Moskva, må amerikanerne finne ut av alle sensitive spørsmål med sine allierte i Alliansen. Dr. Karen Donfried forlot Moskva på vei direkte til Brussel for videre konsultasjoner med NATO-partnere.

Annonse

Tidligere har utenriksdepartementet forklart at formålet med assisterende utenriksministers arbeidsreise til Kiev, Moskva og Brussel vil være møter med myndighetspersoner for å diskutere «Russlands militære oppbygging og styrking av amerikanske forpliktelser angående Ukrainas suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet».

Utenriksdepartementet bemerket også at Donfried under samtalene ville understreke muligheten for å oppnå diplomatisk fremgang i å løse konflikten i Donbass gjennom implementeringen av Minsk-avtalene med støtte fra Normandie-formatet.

Etter møtet mellom Karen Donfried og nestleder for presidentadministrasjonen Dmitry Kozak (ansvarlig for Donbass-saken), ble det understreket at "partene ble enige om å fortsette dialogen om gjennomføringen av Minsk-avtalene".

"Partene ble enige om å fortsette samarbeidet om gjennomføringen av Minsk-avtalene, tatt i betraktning den posisjonen USAs president Joe Biden uttalte på toppmøtet i Genève om behovet for å gi Donbass en spesiell status for å få slutt på konflikten," rapporterte russiske medier.

Møtet mellom Dmitrij Kozak og Karen Donfried ble også holdt i Moskva 15. desember og varte i mer enn to timer. Eksperter oppfattet en så grundig dialog som bevis på Washingtons interesse for å forstå situasjonen rundt Donbass og Kyivs gjennomføring av Minsk-avtalene, som tilsvarer uttalelser fra Det hvite hus tidligere.

7. desember holdt lederne i Russland og USA samtaler bak lukkede dører. Etter resultatene deres rapporterte Det hvite hus at Joe Biden uttrykte bekymring for utviklingen av den ukrainske krisen og ba om dens diplomatiske oppgjør.

Putin informerte på sin side sin amerikanske motpart om Ukrainas manglende overholdelse av Minsk-avtalene og sabotasje av avtalene, og bemerket også at det er NATO som gjør farlige forsøk på å utvikle ukrainsk territorium og bygger opp militært potensial nær russiske grenser.

Dagen etter kunngjorde Biden at Washington ville diskutere Moskvas bekymringer om utvidelsen av alliansen på høyt nivå med sine viktigste NATO-allierte. Møteparametrene er under utarbeidelse.

Det russiske utenriksdepartementet sa senere at de insisterer på å utvikle sikkerhetsgarantier i en bestemt tidsperiode. Russiske diplomater har allerede laget et omfattende forslag som forberedelse til en ny runde med strategisk stabilitetsdialog med USA.

Moskva rapporterte også at medhjelpere til presidentene i Russland og USA, Yuri Ushakov og Jake Sullivan, holdt en telefonsamtale der de diskuterte situasjonen rundt Ukraina og ba om å løse sikkerhetsspørsmål gjennom diplomatiske midler. Dette ble annonsert av Det hvite hus. Det bemerkes at samtalen fant sted i utviklingen av dialogen mellom de russiske og amerikanske lederne.

Allerede dagen etter etter at Karen Donfried forlot Moskva, kunngjorde det russiske utenriksdepartementet at russisk side var klar til å holde konsultasjoner med NATO i «ethvert nøytralt land». Dette ble uttalt av pressesekretæren til den russiske presidenten Dmitrij Peskov.

En dag tidligere, under en telefonsamtale, ga den russiske presidentassistenten Yuri Ushakov den amerikanske presidentens rådgiver Jake Sullivan en forklaring på sikkerhetsgarantier som tidligere hadde blitt overført via diplomatiske kanaler til amerikansk side, og brakte informasjon til Sullivan om Russlands beredskap til umiddelbart å starte forhandlinger på utkastene til disse dokumentene.

Ifølge pressesekretæren til Russlands president vil forhandlingene på vegne av russisk side bli ledet av viseutenriksminister Sergei Ryabkov.

– Han vil være klar til å fly til et hvilket som helst nøytralt land når som helst for å starte forhandlinger, sa Kreml-talsmannen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender