Kontakt med oss

Russland

NATO krever tilbaketrekking av tropper og tungt utstyr

DELE:

Publisert

on

NATOs forsvarsministre møtes i dag (16. februar) for å diskutere det NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg beskrev som «den mest alvorlige sikkerhetskrisen vi har stått overfor i Europa på flere tiår». 

Stoltenberg sa at det var tegn fra Moskva om at diplomatiet bør fortsette, noe som gir grunnlag for forsiktig optimisme. Han sa imidlertid at NATO så langt ikke har sett noen tegn til deeskalering på bakken der Russland har samlet en kampstyrke i og rundt Ukraina som er enestående siden den kalde krigen. 

På spørsmål om å definere hva NATO vil anse som deeskalering, sa Stoltenberg at det ville kreve en betydelig tilbaketrekking av tropper, men også utstyr: «Det vi har sett før er at de går inn med tungt utstyr og tropper tar ut noen tropper, og da kan de enkelt flytte dem inn igjen, etter bare noen dager på veldig kort varsel. Så vi må se er en betydelig tilbaketrekking av styrker og tungt utstyr.»

"Slutt å forberede deg på krig og begynn å jobbe for en fredelig løsning"

Mens alt nå er på plass for et nytt angrep, bønnfalt Stoltenberg Russland om å slutte å forberede seg på krig og begynne å jobbe for en fredelig løsning.

NATO er fortsatt klar til å diskutere sine relasjoner med Russland, inkludert situasjonen i og rundt Ukraina, og risikoreduksjon, åpenhet og våpenkontroll, men den er ikke villig til å gå på akkord med sine kjerneprinsipper: «Enhver nasjon har rett til å velge sin egen vei . Det vil aldri være førsteklasses og andreklasses medlemmer av NATO. Vi er alle NATO-allierte, sa Stoltenberg. 

I mellomtiden økte alliansen sin beredskap for sin responsstyrke og øker kampgruppene i den baltiske regionen. Stoltenberg ønsket velkommen til franskmennenes tilbud om å lede en ny NATO-kampgruppe i Romania.

Annonse

Forsvarsministre vil møte kolleger fra Ukraina og Georgia for å diskutere den forverrede sikkerhetssituasjonen i Svartehavsregionen. De vil også møte representanter fra Finland, Sverige og EU for å styrke NATOs EU-samarbeid ytterligere. 

Ministre vil gjennomgå byrdefordelingen på tvers av alliansen og viste behovet for å investere. "Vi er glade for at våre siste tall viser syv år på rad med økte forsvarsutgifter over hele Europa og Canada med 270 milliarder dollar ekstra siden 2014," sa Stoltenberg. 

Del denne artikkelen:

Trender