Kontakt med oss

Russland

"Putins propagandamaskin har brukt flere tiår på å forsøke å forgifte og splitte våre samfunn" Kalniete MEP

DELE:

Publisert

on

MEP-er vurderte anbefalingene fra en spesialkomité for utenlandsk innblanding og desinformasjon på morgenens plenum i Strasbourg (8. mars). Debatten fokuserte på situasjonen i Russland og de nylige beslutningene om å forby Russland Today og Sputnik, samt Putins beslutning om å idømme 15 års fengselsstraff til hvem som helst for å ha fortalt objektive fakta om Russlands invasjon av Ukraina. 

Ledende MEP Sandra Kalniete sa: "Putins propagandamaskineri ble ikke slått på først 24. februar. Det har jobbet i Europa i flere tiår allerede med forsøk på å forgifte og splitte samfunnene våre. Mens krigen pågår i Europa, må nettplattformer og teknologiselskaper ta et standpunkt ved å proaktivt suspendere kontoer som er engasjert i å benekte, glorifisere og rettferdiggjøre aggresjon, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.»

Kalniete ba EU forsterke innhold på russisk og ukrainsk for å motstå desinformasjonen som kommer fra Kreml.

Sannhetsdepartementet

EUs høyrepresentant Josep Borrell forsvarte beslutningen om å forby Russia Today og Sputnik fra å sende i EU: «Jeg er ikke sannhetsdepartementet, men de er ikke uavhengige medier. De er eiendeler. De er våpen i Kremls manipulasjonsøkosystem. [...] ifølge Russia Today's, sjefredaktør, er Russia Today i stand til å føre en informasjonskrig mot hele den vestlige verden. Begge kanalene legger til rette for og engasjerer seg i cybertilrettelagte påvirkningsoperasjoner, inkludert de som har blitt tilskrevet den russiske militære etterretningen, den berømte GRU.»

Netflix

Visepresident for verdier og åpenhet Věra Jourová ønsket Netflix beslutning om å trekke seg fra Russland velkommen. Hun sa at Putin ikke bare ønsket at nasjonen hans skulle være blind og døv, men også apatisk: «President Putin vil at folket skal bli underholdt, ikke ta hensyn til hva som skjer. Og svaret mitt er at jeg ønsker denne avgjørelsen til Netflix velkommen, fordi det ikke ville være riktig å se russere bli underholdt. Og ved siden av blir ukrainere drept.»

Annonse

Kommisjonen har planer om en ny mekanisme for å sanksjonere ondsinnede desinformasjonsaktører, som en del av en bredere verktøykasse. EU vil trappe opp sin støtte til sivilsamfunnet og uavhengige medier i land utenfor EU, samt styrke den strategiske kommunikasjonsevnen til EU-delegasjonene. Det finnes også tiltak under lov om digitale tjenester for å demme opp for desinformasjon. Borrell argumenterer også for at "kampen om narrativet" må være en sentral del av EUs felles utenriks- og sikkerhetspolitikk. 

Avstemningen om rapporten finner sted onsdag morgen. Etter å ha bestått komitéstadiet vil det sannsynligvis bli vedtatt.

Del denne artikkelen:

Trender