Kontakt med oss

Russland

Sanksjoner mot Russland kan avspore et salg på 680 millioner dollar av Kinross Gold russiske eiendeler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den kanadiske gruvearbeideren Kinross Gold Corp. annonsert nylig ble det enige om å selge sine russiske eiendeler til Russlands Highland Gold Mining og dets tilknyttede selskaper for 680 millioner dollar. Det ser ut til å være det første offentlige salget av en eiendel et stort vestlig selskap etterlater seg i Russland etter Russlands invasjon i Ukraina.

Kinross sa at de vil motta 400 millioner dollar for den gigantiske Arctic Kupol-gruven og de omkringliggende letelisensene, og ytterligere 280 millioner dollar for Udinsk-gruven frem til 2027. Avtalen skal ennå ikke godkjennes av den russiske regjeringen mens Russlands industri- og handelsminister Denis Manturov har allerede støttet det.

Men salget kan møte uventede utfordringer. Ifølge en kilde nær avtalen undersøker kanadiske myndigheter nå det faktum at Highland Gold Mining-selskapets reelle eier er presidenten for Russlands statseide VTB Bank Andrey Kostin som er på den kanadiske sanksjonslisten siden 2019. Kanadiere har forbud mot å forholde seg til slike personer.   

Highland Gold Mining er formelt kontrollert av Vladislav Sviblov, en 41 år gammel tidligere leder av en russisk eiendomsutvikler PIK Group. I følge Forbes magazine, siden 2019 kjøpte Sviblov en rekke gruveaktiva i Russland til en verdi av over 1.5 milliarder dollar med VTB Bank-lån.

Blant dem er Ozernoye polymetallforekomst, en eierandel på 40 % i Highland Gold Mining (kjøpt fra Roman Abramovich), Gold of Kamchatka (kjøpt fra Viktor Vekselberg), en

UK-notert Trans-Siberian Gold-selskap samt noen andre eiendeler. I løpet av mindre enn tre år fikk Sviblov kontroll over selskaper som produserer over 16 tonn gull årlig, og konkurrerer med de største russiske gull-majorene som Polyus Gold, Nordgold og Polymetal.  

VTB Bank gikk også med på å gi multi-milliard finansiering for utviklingen av Sviblovs nye gruver og forekomster. I noen tilfeller ble låneavtaler personlig signert av presidenten for VTB Bank Andrey Kostin – noe veldig uvanlig gitt den beskjedne størrelsen på disse lånene.

Annonse

Russiske medier antydet at det er en slags "spesielle forhold" mellom VTB Bank og Vladislav Sviblov. Over 20 % av PIK Group – Sviblovs tidligere arbeidsgiver – eies også av VTB Bank.

I februar – april 2022 ble det innført «blokkerende» sanksjoner mot VTB Bank i USA, Canada, Storbritannia og EU. Slike restriksjoner innebærer blokkering av alle sine eiendeler i disse landene, forbud mot transaksjonstransaksjoner som involverer banken i deres valutaer, så vel som med eventuelle motparter fra disse landene.

Andrey Kostin har vært under amerikanske sanksjoner siden 2018, Canada siden 2019, og EU-sanksjoner siden 2022.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender