Kontakt med oss

Russland

EU stopper med å sanksjonere den russiske e-handelsgiganten Wildberries

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Kenneth Rapoza av Forbes omtalt farene ved Kremls forsøk på å styrke Russlands teknologisektor blant sanksjoner. Blant flere saker peker han på skjebnen til den russiske e-handelsgiganten Wildberries, som så langt har sluppet unna vestlige sanksjoner til tross for press fra Ukraina og Polen. Utdrag fra artikkelen er samlet nedenfor for enkelhets skyld.

Vladimir Putin fortalte Oliver Stone i 2017 Putin-intervjuer dokumentar om at etter Sovjetunionens fall ble all teknologi i Russland raskt amerikansk. Moskva-kontorer brukte Microsoft- og Adobe-programvare. Regjeringskontorer og de store statseide foretakene kjørte på IBM-datamaskiner. Han beklaget dette scenariet – et land som fikk en mann ut i verdensrommet, men som ikke hadde noen reelle dataselskaper å snakke om. De hadde ingenting å vise til hjemme for sine data- og matematikkkunnskaper.

År senere og russiske teknologiselskaper har økt sitt fotavtrykk. Google kom til byen, men ble raskt slått ut av markedet av Yandex, en gang omsatt på Nasdaq. Nå, som alt russisk, er det forbudt på grunn av sanksjoner lansert i 2022.

Vesten kjøpte seg inn i Russland raskt etter Sovjetunionens fall, men dro enda raskere etter vinterens innfall i Ukraina i 2022. Noen gikk igjen og sparket og skrek, men la de gjorde det. Russland står isolert. Nå er det angivelig at til og med kinesiske selskaper som er lei av sekundære sanksjoner, forlater eller er i beredskap og utvider ikke lenger.

AliExpress, grunnlagt av den kinesiske milliardæren Jack Ma, er visstnok vurderer å forlate Russland.

Noen russiske selskaper drar nytte av denne utvandringen.

Et selskap opprettet av en mor i huset hennes i Moskva i 2004, kalt Wildberries, er i ferd med å plukke opp litt slakk fra utenlandske firmaer på en utvidelsespause. Wildberries-grunnlegger Tatyana Bakalchuk er nå en milliardær anslått av Forbes til å være verdt rundt 5 milliarder dollar. Ukraina sanksjonerte Wildberries i juli 2021, før russiske stridsvogner rullet inn i Donbas, for salg av bøker som ikke ble ansett som politisk korrekte etter Kyivs standarder og for salg av russiske militærvarer. AliExpress er ikke forbudt i Ukraina, og det kan forbrukere kjøp en russisk Z militærlapp på nett. Polen sanksjonerte også Bakalchuk selv for hennes påståtte bånd til VTB, en fullt sanksjonert russisk bank.

Annonse

Wildberries planlegger å nesten doble omsetningen i 2022."Wildberries planlegger å nå en omsetning på 1.5 billioner rubler (24.7 milliarder dollar) i år," Interfax sitert Det sier selskapets finansdirektør Vladimir Bakin. Hvis Wildberries overtok AliExpress, ville de bli det får 35 millioner månedlige aktive brukere, som er der det kinesiske e-handelsselskapet var i 2021. Det kan bli enda høyere når 2022 nærmer seg slutten. Selskapet er en topp 10 e-handelsaktør. Det er rangert foran Indias Flipkart, Kinas JD.Com og Wayfair.

Denne måneden, den Europeisk interesse på nettpublikasjon stilte spørsmål om den 9th runde av EUs sanksjoner vil omfatte Bakalchuk og/eller Wildberries. Den fullstendige listen over sanksjonerte personer ble publisert 16. desember. Men selv om mange VTB-relaterte datterselskaper ble sanksjonert, var verken Wildberries eller dets eier på den.

Over 1,000 selskaper forlot Russland i 2022 på grunn av Ukraina-krigen. Det er ingen måte Russland vil erstatte halvparten av dem med innenlandske spillere. Kina vil øke sitt fotavtrykk, men er forsiktig her. Tidligere denne måneden sa Kina at det ville gjøre det forby noe salg av mikrobrikker til russiske forsvarsentreprenører. Dette er sannsynligvis symbolsk og vanskelig å stoppe helt. Uansett, Russland blir ringfened her; kuttet ut av den moderne økonomien, en økonomi den aldri utviklet på sin egen post-USSR og først nå innser sin avhengighet av Vesten for teknologi.

Litt avhengighet er greit. Men mye avhengighet er ikke bra. Russere kan like å spøke med Europas energikrise, i stor grad på grunn av dets eget enestående fokus på klimaendringer og restriksjoner (men ikke direkte salgsforbud) av russisk olje- og gassimport. Det er klart at europeerne har mye vanskeligere for å få tak i russisk drivstoff. Men like sikkert taper russerne på en høyteknologisk økonomi de burde ha bygget opp for mange år siden og aldri gjorde, de velger i stedet å stole på sine "vestlige partnere" som deres diplomater liker å si, i stedet for å bry seg om å skape sin egen. høyteknologisk økosystem hjemme.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender