Kontakt med oss

Russland

Russlands skjulte trusler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I løpet av de siste dagene av mars har Kreml intensivert støtten til sine pro-russiske elementer i mange europeiske byer. Gjennom disse handlingene, under dekke av demonstrasjoner og protester, infiltrerer Russland militante og ekstremister i det europeiske rom, og prøver å undergrave og destabilisere situasjonen.

Den nesten samtidige opptredenen av tilhengere av Putins politikk på gatene i europeiske byer er like overraskende som antallet tilhengere. Tilsynelatende er dette tallet Kreml er i stand til å betale for i sammenheng med en fullskala krig med Ukraina og under press fra sanksjoner.

De organiserte pro-russiske demonstrasjonene i Spania, Tsjekkia, Moldova og støttemanifestasjoner for Moskvas politikk i Sveits og Polen skulle ifølge Putin vise at Russland har sine støttespillere i mange europeiske byer. Men denne synkroniserte manifestasjonen av pro-russiske protester bekrefter bare Kremls langvarige strategi med ulovlig finansiering av radikale og venstreorienterte bevegelser i Europa.

Som svar motsetter de seg vanligvis europeisk enhet og lobbyer for pro-russiske interesser i sine hjemland. Russiske påvirkningsagenter er en skjult og farlig trussel som dessverre er konsentrert i mange europeiske land. Dette er vanligvis vanlige borgere som er sympatiske for Russland, russiske migranter og representanter for politiske bevegelser. Det er denne kategorien europeere som russiske etterretningstjenester ser på som en målgruppe som i ettertid vil bidra til forsøk på å destabilisere Europa.

Møtet med støttespillere til det pro-russiske partiet Shor, som ble holdt 12. mars i Chisinau, var et slikt forsøk. Det ble ledsaget av anti-regjeringsslagord, og dette var ikke noe nytt for verken moldoviske myndigheter eller Europa. Det var forsøk på å undergrave situasjonen i Moldova høsten 2022, og russiske spesialtjenester sto også bak disse forsøkene, og brukte pro-russiske moldoviske partier til egne formål. Dagen før skjedde en hendelse på flyplassen i Chisinau, hvor en Wagner PMC-leiesoldat ble arrestert og returnert til landet han kom fra. Det er klart at dette heller ikke er tilfeldig fordi når Kreml sender Wagner-leiesoldater til EU, setter det i realiteten en forsinket aksjons-«tidsbombe» for å etablere en sovende celle som senere kan brukes til å destabilisere Europa. Så, under dekke av protester, demonstrasjoner og ulike aksjoner, prøver Russland å infiltrere så mange av sine påvirkningsagenter som mulig i europeiske land for å destabilisere situasjonen.

Putin fortsetter å se Vesten som sin motstander, og han ønsker å svekke, splitte og frata det enhet og styrke. Kreml ser på russisk hybrid aggresjon som et viktig element i strategien. Det er grunnen til at russiske myndigheter ikke bare planlegger, men har tilsynelatende allerede begynt å implementere sine destabiliserings- og sabotasjeaktiviteter i ulike europeiske land, og forsøker dermed å avlede oppmerksomheten fra krigen i Ukraina og maskere sine egne feil ved fronten.

De nylige pro-russiske demonstrasjonene i Bilbao, Praha, Chisinau og forsøkene på å få en Wagner-leiesoldat inn i Moldova kan betraktes som en del av det samme Kreml-opplegget. Den betydelige nedgangen i antallet Wagners folk i visse afrikanske land - Den sentralafrikanske republikk, Mali og Den demokratiske republikken Kongo - passer inn i denne ordningen. Det er kjent at minst 5,000 russiske leiesoldater befant seg i disse landene frem til mars 2023. Men nå har antallet gått ned med rundt 10 %. Noen forståsegpåere mener at de fleste av de 500 russiske leiesoldatene som forlot Afrika har slått seg ned i Europa. Men mens russiske militante prøver å komme inn i Moldova nesten åpent, uten særlig frykt, vil veien til EU/NATO-landene være mer skjult og mer forsiktig.

Annonse

Her er det verdt å minne om hvordan Moskva "plantet" sine sabotører i ukrainske byer på tampen av en fullskala invasjon. Det er kjent at noen av dem hadde bosatt seg i Ukraina 2-3 år før krigen. Så gikk alt i henhold til den russiske lekeboken: vanlig liv i vanlige ukrainske byer. Samtidig var sabotørene i ferd med å innhente nøkkelinformasjon og knytte kontakter i deres interessekretser. Alt dette ble gjort for å bruke denne etterretningen under invasjonen av russiske tropper. Bare den modige motstanden til ukrainske soldater og den fullstendige konsolideringen av det ukrainske folket i møte med den invaderende fienden forstyrret planene deres.

Siden begynnelsen av den russiske invasjonen og etter vendepunktet i den russisk-ukrainske krigen, har Moskva begynt å kaste sine agenter inn i kampen enda mer intensivt på den politiske og informasjonsfronten for å rettferdiggjøre russisk terror, krigsforbrytelser og folkemord.

Ved å planlegge pro-russiske demonstrasjoner ønsker Moskva å sende en melding til europeiske regjeringer om at det er mange politiske krefter og borgere i europeiske land som angivelig støtter Putins politikk. Kreml ønsker på denne måten å reise viss tvil blant befolkningen i disse landene om Vestens enhet i å motvirke russisk aggresjon. I tillegg, når det gjelder Europa, følger Putin en mye mer kompleks strategi, ettersom sabotørene er Russlands sympatisører – politiske partier, ledere og representanter for næringslivet som har en egeninteresse i samarbeid med Russland.

Moskva utnytter motsetninger mellom europeiske land, med utgangspunkt i sosioøkonomiske problemer og prøver å forklare deres sak i støtten til Ukraina. Som et resultat av denne taktikken blir antikrigslobbyen i Europa ubevisst en alliert av Kreml. Den russiske diasporaen, som er spredt i mange europeiske land, spiller en viktig rolle i disse destabiliserende prosessene. Det er mange russere i Europa, men de har ikke blitt en del av den europeiske verden, aksepterer ikke og deler ikke europeiske verdier og livsstil selv etter år med bosted der. Derfor er de fortsatt et ideelt miljø for ekstremister å planlegge sabotasje.

For eksempel ble det utført et undergravende arbeid av den russiske diasporaen i Tyskland for å oversvømme tyske postkasser med anonyme brev som ba om en hasteflukt fra Tyskland med påstand om at USA planla et angrep. Denne kampanjen ble lansert samtidig med pro-russiske demonstrasjoner i EU. Hvis vi legger til denne cocktailen av undergravende aktiviteter det faktum at Wagner-leiesoldater allerede har slått seg ned i europeiske byer og har kamperfaring og ferdigheter i å begå terrorangrep og sabotasje, er blandingen eksplosiv. Det er tydelig at Putin har lansert en ny fase av hybrid aggresjon mot Europa på bakgrunn av hans militære fiaskoer og presset fra sanksjoner, i et forsøk på å forstyrre den globale konsolideringen av støtten til Ukraina.

Kremls hybride aggresjon fortsetter, og prøver å trenge lenger inn i det europeiske rommet. Det er her pro-russiske leiesoldater og demonstrasjoner blir farlige elementer som baner vei for fienden til å oppnå sin drøm om å splitte og svekke Europa. For å forhindre at dette skjer, må truslene om skjult russisk ekstremisme avdekkes og nøytraliseres i dag, for i morgen kan det være for sent.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender