Kontakt med oss

Polen

Polens president signerer "Tusk-loven" om utilbørlig russisk innflytelse

DELE:

Publisert

on

Polens president sa mandag (29. mai) at han ville signere et lovforslag for å la et panel undersøke om opposisjonspartiet Civic Platform (PO) tillot landet å bli unødig påvirket av Russland og som et resultat for avhengig av drivstoffet når det var ved makten.

Den liberale PO, i regjering fra 2007 til 2015, avviser påstandene og sier loven er utformet for å ødelegge støtten til lederen og tidligere statsminister Donald Tusk foran et valg som er planlagt i oktober eller november.

President Andrzej Duda (avbildet) sa at han ville signere lovforslaget fordi han mente det "burde tre i kraft", men han sa også at han ville be forfatningsdomstolen om å undersøke kritikken om at lovgivningen er grunnlovsstridig.

Lovforslaget vil sette ned en undersøkelseskommisjon som kan levere en første rapport i september. Opposisjonsfigurer har gitt det tilnavnet Lex Tusk, ved å bruke det latinske ordet for lov.

"I et normalt demokratisk land vil noen som er president i det landet aldri signere en slik Stalin-aktig lov," sa PO-lovgiver Marcin Kierwinski til den private kringkasteren TVN 24.

Bekymringer

Den polske dommerforeningen Iustitia sa at loven bryter med EUs verdier og kan føre til flere straffende EU-tiltak på grunn av demokratisk tilbakefall i Polen. Den amerikanske ambassadøren i Polen, Mark Brzezinski, ga også uttrykk for bekymring.

"Den amerikanske regjeringen deler bekymringer om lover som tilsynelatende kan redusere velgernes mulighet til å stemme på de de ønsker å stemme på, utenfor en klart definert prosess i en uavhengig domstol," sa han til den private kringkasteren TVN24 BiS.

Annonse

Nylige meningsmålinger viste at PiS fortsatt nyter den høyeste støtten blant politiske partier - over 30% - men det kan hende det ikke får nok stemmer til å ha flertall i parlamentet.

Den parlamentariske kommisjonen vil undersøke perioden 2007-2022 og ha makt til å forby personer som har opptrådt under russisk innflytelse fra å inneha sikkerhetsklarering eller å jobbe i roller der de vil være ansvarlige for offentlige midler i 10 år, og i praksis diskvalifisere dem fra offentlige verv .

Polens avhengighet av russisk energi har gradvis avtatt, selv før Russland invaderte Ukraina i februar 2022.

Byggingen av en importterminal for flytende naturgass (LNG), som tillater import av ikke-russisk gass, startet da Tusk hadde makten.

Også under Tusks tid i embetet signerte Polen en avtale med russiske Gazprom i 2010, som den offisielle begrunnelsen for lovforslaget nevner.

Topp statskontrollerte raffiner PKN Orlen (PKN.WA) forrige måned sa at de hadde sagt opp kontrakten med Russland tatneft etter at forsyningene ble stoppet i februar, men den bruker fortsatt russisk drivstoff i sine tsjekkiske raffinerier.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender