Kontakt med oss

Kjernekraft

Russland og Ukraina klarer ikke å omfavne IAEAs plan for å beskytte atomkraftverk

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Verken Russland eller Ukraina forpliktet seg til å respektere fem prinsipper fastsatt av sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Rafael Grossi tirsdag (30. mai) for å forsøke å sikre Ukrainas russisk-okkuperte atomkraftverk i Zaporizhzhia.

Grossi, som talte i FNs sikkerhetsråd, har i månedsvis forsøkt å lage en avtale for å redusere risikoen for en katastrofal atomulykke fra militær aktivitet som bombing på Europas største atomkraftverk.

Hans fem prinsipper inkluderte at det ikke skulle være noen angrep på eller fra anlegget, og at ingen tunge våpen som flere rakettoppskytere, artillerisystemer og ammunisjon, og stridsvogner eller militært personell skal være plassert der.

Grossi ba også om at strøm utenfor stedet til anlegget forblir tilgjengelig og sikker; for at alle dets essensielle systemer skal beskyttes mot angrep eller sabotasje; og for ingen handlinger som undergraver disse prinsippene.

Sjefen for FNs kjernefysiske vakthund beskrev situasjonen ved Zaporizhzhia som "ekstremt skjør og farlig", og la til: "Militære aktiviteter fortsetter i regionen og kan godt øke betydelig i nær fremtid."

Mens Russland sa at de ville gjøre alt de kunne for å beskytte kraftverket, som det har okkupert i mer enn ett år, forpliktet de seg ikke eksplisitt til å følge Grossis fem prinsipper.

– Mr. Grossis forslag for å sikre sikkerheten til atomkraftverket i Zaporizhzhia er i tråd med tiltakene som vi allerede har iverksatt i lang tid, sa Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia.

Annonse

Ukrainas FN-ambassadør, Sergiy Kyslytsya, sa at prinsippene «må komplementeres med kravet om full demilitarisering og avokkupasjon av stasjonen».

Russland og Ukraina har beskyldt hverandre for beskytninger som gjentatte ganger har falt ned kraftledninger som er avgjørende for å kjøle ned reaktorene, som er stengt ned, men som trenger en konstant tilførsel av elektrisitet for å holde kjernebrenselet kjølig og forhindre en mulig nedsmelting.

Grossi beskrev tirsdagens møte som «et skritt i riktig retning», og sa at IAEA ville forsterke sine ansatte ved Zaporizhzhia og spore etterlevelse av prinsippene.

Vestlige makter anklaget Russland, hvis styrker invaderte Ukraina i februar 2022, for å sette Zaporizhzhia i fare, mens USA krevde at Russland skulle fjerne sine våpen og sivilt og militært personell fra anlegget.

– Det er helt, helt innenfor Moskvas kontroll å avverge en atomkatastrofe og avslutte dens angrepskrig mot Ukraina, sa USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

Russland benekter at de har militært personell ved kraftverket, og den beskriver krigen, som har drept tusenvis og redusert byer til grus, som en «spesiell militæroperasjon» for å «avnasifisere» Ukraina og beskytte russisktalende.

Ukraina kaller det en imperialistisk landfangst som følge av deres søken etter nærmere forhold til Vesten etter en lang historie med dominans fra Moskva.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender