Kontakt med oss

Kjernekraft

Russland og Ukraina klarer ikke å omfavne IAEAs plan for å beskytte atomkraftverk

DELE:

Publisert

on

Neither Russia nor Ukraine committed to respect five principles laid out by International Atomic Energy Agency (IAEA) chief Rafael Grossi on Tuesday (30 May) to try to safeguard Ukraine’s Russian-occupied Zaporizhzhia nuclear power plant.

Grossi, who spoke at the UN Security Council, has tried for months to craft an agreement to reduce the risk of a catastrophic nuclear accident from military activity like shelling at Europe’s biggest nuclear power plant.

Hans fem prinsipper inkluderte at det ikke skulle være noen angrep på eller fra anlegget, og at ingen tunge våpen som flere rakettoppskytere, artillerisystemer og ammunisjon, og stridsvogner eller militært personell skal være plassert der.

Grossi ba også om at strøm utenfor stedet til anlegget forblir tilgjengelig og sikker; for at alle dets essensielle systemer skal beskyttes mot angrep eller sabotasje; og for ingen handlinger som undergraver disse prinsippene.

The UN nuclear watchdog’s chief described the situation at Zaporizhzhia as “extremely fragile and dangerous”, adding: “Military activities continue in the region and may well increase very considerably in the near future.”

While Russia said it would do all it could to protect the power plant, which it has occupied for more than a year, it did not explicitly commit to abide by Grossi’s five principles.

“Mr. Grossi’s proposals to ensure the security of the Zaporizhzhia nuclear power plant are in line with the measures that we’ve already been implementing for a long time,” Russia’s UN Ambassador Vassily Nebenzia said.

Annonse

Ukraine’s ambassador to the UN, Sergiy Kyslytsya, said the principles “must be complemented with the demand of full demilitarization and deoccupation of the station”.

Russland og Ukraina har beskyldt hverandre for beskytninger som gjentatte ganger har falt ned kraftledninger som er avgjørende for å kjøle ned reaktorene, som er stengt ned, men som trenger en konstant tilførsel av elektrisitet for å holde kjernebrenselet kjølig og forhindre en mulig nedsmelting.

Grossi described Tuesday’s meeting as “a step in the right direction,” and said the IAEA would reinforce its staff at Zaporizhzhia and track compliance with the principles.

Vestlige makter anklaget Russland, hvis styrker invaderte Ukraina i februar 2022, for å sette Zaporizhzhia i fare, mens USA krevde at Russland skulle fjerne sine våpen og sivilt og militært personell fra anlegget.

“It is entirely, entirely within Moscow’s control to avert a nuclear catastrophe and to end its war of aggression against Ukraine,” US Ambassador to the UN Linda Thomas-Greenfield said.

Russia denies that it has military personnel at the power plant and it describes the war, which has killed thousands and reduced cities to rubble, as a “special military operation” to “denazify” Ukraine and protect Russian speakers.

Ukraina kaller det en imperialistisk landfangst som følge av deres søken etter nærmere forhold til Vesten etter en lang historie med dominans fra Moskva.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender