Kontakt med oss

Russland

Hvordan Russland omgår EU-sanksjoner mot import av maskiner: saken om Deutz Fahr

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Denne uken forventer EU-landene å bli enige om den 11. sanksjonspakken mot Russland for deres invasjon av Ukraina. De nye tiltakene vil primært være fokusert på å tette smutthull for å omgå de tidligere restriksjonene. Det er ingen hemmelighet at til tross for alle eksisterende forbud, fortsetter bilforhandlere i Moskva å selge de nyeste BMW- og Mercedes-modellene, restauranter serverer Dom Perignon-champagne, og klesbutikker som TSUM tilbyr de nyeste kolleksjonene fra europeiske beste merker.

Smutthull virker også i motsatt retning: Russlands oljeeksport, en viktig inntektsstrøm som genererer over 380 milliarder dollar til nasjonalbudsjettet i 2022, har kom tilbake til førkrigsnivå, med en betydelig del som fortsatt finner veien til EU-markedet via mellomland som India og Kina.

Russlands landbrukssektor har også blomstret som en betydelig inntektsgenerator, og samlet inn over 40 milliarder dollar i 2022. Dette tallet er på nivå med inntektene fra landets metalleksport og doble inntektene fra eksport av gjødsel. Selv her var åpenbart EU-sanksjonene langt fra det de var ment for.

Frem til februar 2022 importerte Russland mer enn en tredjedel av sin flåte av landbruksutstyr, og kjøpte omtrent 3,000 traktorer og opptil 1,000 hogstmaskiner hvert år, til en verdi av rundt 1.5 milliarder dollar. Til tross for å ha sine egne maskinbyggingsanlegg som Rostselmash og Kirovets, strevde Russland med å oppfylle den betydelige etterspørselen etter landbruksmaskiner som var nødvendig for å dyrke over 80 millioner hektar avlingsland (som overgår Frankrikes landareal). De største maskinleverandørene til Russland var fremtredende globale selskaper som Deere, Claas og Deutz Fahr.

Etter Russlands angrep på Ukraina uttrykte alle tre selskapene sterk misbilligelse av den militære aksjonen og sluttet å levere maskiner, reservedeler, samt driften av deres monteringsanlegg i Russland. Deretter sto forsyningen av landbruksmaskiner overfor begrensninger på EU-nivå på grunn av klassifiseringen av visse deler og komponenter som varer med to bruksområder, med potensielle bruksområder i våpenproduksjon.

Dette hadde en håndgripelig innvirkning på landbruket i Russland: med stopp i forsyninger og utilgjengelighet av nødvendige deler, tydde noen bønder til "kannibalisme" som innebar demontering av funksjonelt maskineri for å skaffe de nødvendige komponentene. Kanskje var mangelen på utstyr en av grunnene til at Russland annonserte at de planlegger å høste 20 % mindre korn i 2023 enn året før.

I desember 2022 kom den tyske avisen Die Zeit publiserte en etterforskning avslører påstander om at Claas hadde utviklet en strategi for å unngå sanksjoner og fortsette å eksportere produktene sine, som var begrenset under europeiske forbud, til Russland.

Annonse

Strategien innebar inkorporering av forbudte deler og elementer i større komponenter med forskjellige tollkoder, slik at de kunne krysse EUs grenser ubemerket. Imidlertid forsendelser ble fanget opp og stanset av estiske tollvesen, og blokkerer effektivt denne kanalen. Claas har avvist anklagene om forsettlig omgåelse av sanksjoner.

I april russiske medier rapportert om gjenopptakelse av leveranser av Deutz Fahr skurtreskere og annet utstyr til Russland fra EU-fabrikkene som eies av det italienske selskapet SDF Group. Denne informasjonen ble offisielt annonsert av det russiske selskapet "AgroTechRussia".

"AgroTechRussia" eies av den russiske forretningsmannen Sergei Zanozin, som tidligere har hatt toppstillinger i det sanksjonerte russiske maskinbyggselskapet GAZ Group, eid av oligarken Oleg Deripaska, som også er underlagt sanksjoner fra USA og EU. Sergey Zanozin selv er ikke på noen sanksjonsliste.

"AgroTechRussia" hevder å være den offisielle distributøren av Deutz Fahr i Russland og hevder at den besitter alle nødvendige tillatelser. Disse påstandene støttes av uttalelser fra Alessandro Maritano, en toppleder i morselskapet til Deutz Fahr, den italienske SDF Group, som det refereres til i pressemeldinger fra det russiske firmaet.

I følge medieoppslag har Sergey Zanozins "AgroTechRussia" til hensikt å introdusere en serie av de nyeste 2023-traktorene til russiske bønder i nær fremtid.

I mellomtiden antyder bransjeeksperter at den rapporterte gjenopptakelsen av Deutz Fahr-maskinleveransene til Russland faktisk er et resultat av parallellimport gjennom land som Armenia, Georgia og noen andre. Denne importen er angivelig utført med tillatelse fra SDF Group. Med konkurrenter som forlater markedet, har SDF Group en betydelig mulighet til å utvide sin markedsandel i Russland flere ganger. Bransjekilder indikerer at minst 150 enheter Deutz Fahr-maskineri ble importert til Russland i løpet av de tre første månedene av 2023.

SDF-gruppens posisjon stemmer overens med de nylige uttalelsene fra Vittorio Torrembini, lederen av GIM Unimpresa Association of Italian Entrepreneurs i Russland. Torrembini understreket at til tross for presset fra europeiske og amerikanske politikere og massemedier, har ikke italienske bedrifter til hensikt å trekke seg ut av Russland.

"Italiensk virksomhet de siste tre tiårene har trengt dypt inn i Russlands økonomi, investert milliarder av euro i den, og dusinvis av selskaper har åpnet bedrifter her. Vi kommer ikke til å forlate et så attraktivt marked," sa han i et intervju med det statseide russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

I henhold til en analyse fra Yale University, har mer enn 500 store amerikanske og EU-selskaper valgt å forbli i Russland, og viser ingen tegn til å forlate og gjøre "business as usual". Faktisk ser noen av dem til og med på muligheten til å fylle tomrommet etter konkurrentene som forlater ved å strategisk utnytte smutthull innenfor de eksisterende sanksjonsrammene.

Åpenbart undergraver denne tilnærmingen innsatsen til EUs beslutningstakere for å kutte Russlands inntekter og dermed dempe landets aggresjon. Dette problemet må løses ordentlig i 11th pakke med sanksjoner.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender