Kontakt med oss

Virksomhet

A1 investeringsselskap: "Vi leder den østlige pivoten av den russiske investeringsvirksomheten"

DELE:

Publisert

on

Russiske A1s administrerende direktør Alexander Fayn avslører detaljene om ledelsesoppkjøpet av selskapet og snakker om de nye forretningsmulighetene i øst

Russiske A1s administrerende direktør Alexander Fayn

Mr Fayn, A1 er en av lederne på investeringsmarkedet i Russland. Led selskapet under vestlige sanksjoner og det nye «jernteppet» på Russlands vestlige grenser?

A1 er faktisk det eldste og største investeringsselskapet i Russland, og har gjort forretninger siden 1989. Vi er stolte av en rekke store avtaler, inkludert både de største russiske selskapene og våre mange europeiske og amerikanske partnere. Vi engasjerer oss aldri i politikk, vi behandler alltid enhver politisk situasjon med tanke på vær, og vi kjenner alle værforandringer, og det er normalt. Vi er ganske lei oss for det som skjer mellom russisk og vestlig virksomhet i dag, men vi er sikre på at hver krise har sine muligheter. Så vi prøver å ri på disse nye endringene, og har så langt vært en suksess.

Hva slags muligheter ser du etter?

Annonse

Det østlige omdreiningspunktet for den russiske virksomheten beveger seg ganske raskt, og vi er blant de ledende innen investeringsfeltet. Vi forhandler med hell om nye prosjekter og avtaler med våre partnere fra Midtøsten, Asia og andre fremvoksende markeder som nå er veldig interessert i å fylle hullene i det russiske markedet som følge av tilbaketrekningen av noen vestlige selskaper. Vi hjelper våre nye partnere fra øst med å starte nye initiativ i Russland og andre CIS-land.

Hvorfor trengte du kjøpet?

Sanksjoner mot våre tidligere begunstigede eiere Mikhail Fridman, German Khan og Alexei Kuzmichev gjorde det svært vanskelig for A1 å drive investeringsvirksomhet både i Russland og i utlandet. En rekke nye investeringsmuligheter oppsto som følge av at vestlige virksomheter forlot Russland og solgte sine forretningsinteresser, og selskapet vårt kunne ikke ligge foran alle andre for å by på slike eiendeler fordi utenlandske selgere ikke ønsket å forholde seg til en enhet som har sanksjonert eiere. . Investeringene i utlandet inkludert rettsfinansiering ble også hindret av lange forsinkelser i betalinger og ytterligere krav fra bankene. Det ble svært vanskelig å foreta noen betalinger i utlandet. Dette er grunnen til at jeg bestemte meg for å ta saken i egne hender og kjøpe selskapet i mars 2022. Derfor fortsatte A1 å gjøre det den gjorde.

Noen vestlige medier antydet nylig at kjøpet ditt av A1 fra Alfa Group-aksjonærene for rundt 1,000 dollar var en transaksjon gjort for å unngå sanksjoner. Hva er ditt syn på det?

Jeg synes det er ganske bisarrt, så vel som vårt internasjonale team av advokater. Vårt kjøp av A1 var til virkelig markedsverdi. Jeg kjøpte et selskap ikke bare med betydelige gjeldsforpliktelser, men også med store kontraktsfestede investeringsforpliktelser som jeg personlig måtte finansiere siden den gang. Selskapets gjeld var langt større enn eiendelene. Som en del av den forbedrede due diligence-prosessen, ba et av advokatfirmaene vi jobbet med oss ​​om å engasjere en anerkjent profesjonell takstmann for å utarbeide verdsettelsesrapporten om markedsverdien til selskapet fra mars 2023, da jeg kjøpte selskapet. Vi engasjerte Baker Tilly, som gjennomgikk våre finansielle dokumenter og bekreftet at markedsverdien på 100 % andel av A1 var en "symbolsk verdi på 1.0 RUB". Derfor var prisen vi betalte godt over markedsprisen.

Faktisk ble mange privateide investerings- og forretningsselskaper i Russland inkludert på sanksjonslisten av samme grunn som oss. Det er en ny virkelighet de ledende russiske virksomhetene opererer i disse dager - din bedrift eller eierne av selskapet kan bli utsatt for sanksjoner uten åpenbar grunn og uten noen forvarsel når som helst. Men når du først er sanksjonert, har du ikke noe annet valg enn å overholde i vestlige jurisdiksjoner.

Så dette var ikke et "skjema med skjulte sanksjonsunndragelser" som Bloomberg en gang sa det som et sitat fra en rettsavgjørelse?

Å nei. Faktisk siterte Bloomberg nettopp våre rettsmotstandere, den kriminelle eksbankmannen Georgy Bedzhamov og hans kone. Du må være klar over at Mr. Bedzhamov kom under kriminell etterforskning tilbake i 2015, lenge før sanksjonene, for å ha stjålet dusinvis av millioner dollar fra kundene til banken hans. Det ble opplyst av retten at han flyttet de stjålne pengene verden rundt samtidig som søsteren underslagte 1.8 milliarder dollar fra banken deres. Mens hun fikk en dom på 9 år i fengsel, unndrar broren hennes fortsatt rettferdighet etter at han først flyktet fra Russland og deretter fra Monaco til London, og gir intervjuer og sier at han er et offer for et regime. Jeg er ganske opprørt over at et anerkjent internasjonalt medie som Bloomberg ikke fortalte den virkelige historien. Våre internasjonale advokater undersøker nå om vi skal saksøke Bloomberg for ærekrenkelse.

Den engelske domstolen har nylig antydet at A1 fortsatt eies eller kontrolleres av sine tidligere begunstigede. Hvorfor?

Jeg forstår det slik at den engelske domstolen i stor grad baserer seg på den lave salgsprisen som jeg betalte for A1 som grunnlag for mistanke. Retten har imidlertid ikke sett takstrapporten vi innhentet, og vi valgte bevisst å ikke legge frem dette dokumentet som bevis, så vel som mange andre finansielle dokumenter, da de inneholder konfidensiell og kommersielt sensitiv informasjon om investeringsprosjektene våre. Retten hadde heller ingen bevis fra de tidligere UBO-ene som ikke var involvert i det hele tatt under mitt kjøp av A1, siden godkjenningen deres ikke var nødvendig for denne transaksjonen.

A1 pleide å være en liten virksomhet innen Alfa Group, vi genererte bare en liten prosentandel av konsernets samlede nettoresultat. Det er utrolig å antyde at så velstående og fremtredende forretningsmenn som våre tidligere eiere ønsket å beholde kontrollen over et selskap som ikke genererte store overskudd i årene før jeg kjøpte selskapet.

Jeg ønsker imidlertid personlig velkommen til dommen du nevnte som sa at en ren mistanke om at et selskap eies eller kontrolleres av en sanksjonert person ikke er nok. I stedet bestemte retten at slikt eierskap og kontroll må bevises som et faktum. Retten fant faktisk ikke at A1 var eid eller kontrollert av noen av de tidligere eierne. Jeg kunne faktisk ikke ha funnet ut på annen måte fordi jeg er stolt over å være den sanne og eneste eieren av selskapet, som er innenfor min eksklusive kontroll. Til tross for Bedzhamovs innsats, nektet den engelske domstolen å erklære at A1 er sanksjonert eller kontrollert av sanksjonerte personer.

Fortsatte du virksomheten din i USA etter oppkjøpet?

Sikker. For det første var rollen til A1 i USA alltid ganske begrenset, men enkel - for å finansiere rettssakene til Vneshprombank (en topp-5 bank i Russland, som for tiden er under avvikling) og bobestyreren til den tidligere presidenten Larisa Markus. . Vi hjalp banken med å gjenopprette eiendomsmidlene kjøpt av Larisa Markus med stjålne midler. Det er en prosess som ble initiert av Vneshprombank og bobestyreren til Larisa Markus før A1 ble finansiør i 2019.

Fram til september 2023 var A1 ikke sanksjonert i USA, men så måtte vi dessverre stoppe våre lovlige aktiviteter i USA fordi vi ikke kunne finansiere dem lenger. Ingen amerikansk advokat ville godta betaling fra en finansiør som er sanksjonert i USA; ingen amerikansk bank ville engang behandle en betaling i amerikanske dollar til en amerikansk advokat. Derfor, i det øyeblikket A1 ble sanksjonert i USA, stoppet den finansieringen av saker der.

Ble noen av topplederne i A1 sanksjonert sammen med selskapet? Jeg tror noen medier også spekulerte i dette.

Nei aldri. Jeg så også påstander om at noen 'direktører' i A1 ble sanksjonert. I mange år har jeg vært eneste daglig leder i A1, og jeg er ikke sanksjonert. Ingen styremedlemmer i A1 ble noen gang straffet i noen jurisdiksjon.

Vurderer du å returnere til vestlige jurisdiksjoner i fremtiden?

Vi er alle avhengige av svingningene i verdenspolitikken. Imidlertid føler A1 seg nå ganske komfortabel i utviklingsmarkeder der mulighetene er mye bredere enn i Vesten for øyeblikket. Så, som et russisk ordtak sier, "uflaks hjelper noen ganger lykke". Dette er det som har skjedd med A1 som nå vokser jevnt og trutt.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender