Kontakt med oss

Russland

Kontroversiell tilstedeværelse av Storbritannias Smiths Group i Russland reiser spørsmål

DELE:

Publisert

on

En fersk Financial Times-eksponering avslører en oppsiktsvekkende frakobling mellom vestlig retorikk og virkelighet. Til tross for dristige erklæringer om salg i kjølvannet av Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, fortsetter store vestlige selskaper å operere innenfor russiske grenser. Denne listen inkluderer tungvektere som BP og TotalEnergies, som hver har nesten 20 % eierandeler i Russlands største oljeprodusent Rosneft og ledende LNG-produsent Novatek, samt forbrukergigantene P&G, Unilever, Reckitt, PepsiCo og hundrevis flere.

Noen selskaper, som BP, finner seg selv fanget, mens andre lar seg avskrekke av trusselen om nasjonalisering, en skjebne som rammet Danmarks Carlsberg. Den «midlertidige overføringen» av eiendeler under russisk kontroll, som finske Fortum og Tysklands Uniper har opplevd, truer også stor. Dessuten er utsiktene til å selge eiendeler bygget over tre tiår med 90 % rabatt, som diktert av russiske myndigheter, en bitter pille mange ikke er villige til å svelge.

Den pågående virksomheten til visse firmaer i Russland innenfor sensitive sektorer, vekker imidlertid alvorlige bekymringer og kritiske spørsmål. Spesielt, nesten to og et halvt år etter invasjonen, det britiske ingeniørkonglomeratet med over et århundre med historie Smiths Group plc, notert på London Stock Exchange, fortsetter sitt engasjement i Russlands energisektor.

Bildetekst: Smiths Groups nettsted

Dokumenter fra det russiske enhetsregisteret datert 30. mai 2024 avslører at Smiths Group plc, via datterselskapet John Crane UK, beholder en eierandel på 50 % i John Crane Iskra LLC. Dette russiske firmaet produserer spesialiserte deler til motorer og kompressorer, og betjener kunder som den statseide gassprodusenten Gazprom, Russlands største uavhengige oljeprodusent Lukoil, og en rekke andre industriaktører, hvorav mange er underlagt sanksjoner fra Storbritannia, EU og USA. John Crane Iskra LLC er registrert i Perm, Russland, på samme adresse som EU sanksjonert JSC Research and Production Association "ISKRA", en stor designer, produsent og leverandør av utstyr til drivstoff- og energisektoren.

I 2023 økte ISKRAs inntekter med nesten 30 %, og oversteg 70 millioner dollar, en kraftig økning midt i Russlands invasjon av Ukraina. John Crane Iskra LLC, en viktig entreprenør for ISKRA, så inntektene mer enn dobles fra 10 millioner dollar til 22 millioner dollar.

Annonse

Denne økonomiske veksten har betydelige implikasjoner. Skattene betalt av John Crane Iskra LLC, som er 50% eid av Smiths Group, bidrar åpenbart til det russiske budsjettet, og støtter militære aktiviteter i Ukraina.

Enkelt sagt ser det ut til at et britisk selskap ikke bare fortsetter sin virksomhet i russisk energisektor – en nøkkelfaktor for Russlands militære oppbygging og brutale aggresjon mot Ukraina, – men også finansierer krigen i Ukraina gjennom datterselskapets skattebetalinger.

Slike saker som fortsatt drift av Smiths Group i Russland krever en nærmere undersøkelse av effektiviteten av internasjonale sanksjoner.

Redaktørens oppdatering

En talsperson for selskapet sa: 

"Vi avviser helhjertet de misvisende insinuasjonene fra EU Reporter om John Crane. Ved begynnelsen av krigen i Ukraina og, som det er blitt uttalt offentlig, bekreftet vi at vi hadde suspendert alt salg til Russland og at våre interesser i Russland var fullstendig nedskrevet. Dette fortsetter å være tilfelle, og John Crane mottar ingenting fra dette fellesforetaket. Videre søkte vi (på forskjellige fronter) og fortsetter å søke en utgang fra John Crane Iskra joint venture. Vår evne til å oppnå dette er avhengig av russiske myndigheters godkjenning og derfor utenfor vår kontroll. Derfor, mens vi foreløpig ikke er i stand til formelt å gå ut av joint venture-selskapet, har vi verken pågående involvering eller innflytelse på driften, og enhver implikasjon om at vi er aktivt involvert i Russlands energisektor og derfor finansierer krigen i Ukraina er kategorisk falsk.»

https://www.eureporter.co/wp-content/uploads/2024/06/Document.pdf

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender