Kontakt med oss

Kosovo

Serbia ønsker å normalisere båndene til Kosovo

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Serbia ønsker normale forbindelser med Kosovo, men vil fortsatt ikke signere noen avtale med det, sa president Aleksandar Vucic søndag (19. mars), en dag etter at han muntlig gikk med på å implementere en vestlig støttet plan for normalisering av bånd.

Serbia ønsker å bli med i EU, og en betingelse for medlemskap er at den normaliserer forholdet til Kosovo med etnisk albansk flertall, som erklærte uavhengighet i 2008, men som Beograd fortsatt anser som en serbisk provins.

Vucic og Kosovos statsminister Albin Kurti ble enige om å implementere normaliseringstrinn på et møte med EU-tjenestemenn i et feriested i en nordmakedonsk innsjø på lørdag, selv om intet dokument ble signert og EU sa at de ønsket å gå videre.

"Serbia ønsker å ha normale forhold til Kosovo. Vi ønsker å reise, vi ønsker å gjøre forretninger, du kan ikke leve isolert bak 100 meters murer," sa Vucic til journalister søndag.

«Jeg ønsket ikke å signere avtalen om implementeringsvedlegget i går kveld, og heller ikke den EU-støttede avtalen (i Brussel forrige måned),» sa Vucic til journalister. "Jeg ønsker ikke å signere noen internasjonale juridisk bindende dokumenter med Kosovo fordi Serbia ikke anerkjenner landets uavhengighet."

Sent på lørdag kveld sa Kurti at avtalen representerte "de facto anerkjennelse".

Under deres muntlige avtale forpliktet Kosovo seg til å gi større autonomi til serbiske majoritetsområder, mens Serbia gikk med på å ikke blokkere Kosovos medlemskap i internasjonale organisasjoner. EU lovet å organisere en giverkonferanse for begge land, med utbetaling av økonomisk bistand avhengig av tiltak for å forbedre båndene.

Annonse

EUs utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, sa lørdag etter det 12 timer lange møtet at avtalen som ble oppnådd hadde sviktet et «mer ambisiøst og detaljert» EU-forslag som partene ikke klarte å bli enige om.

Han sa at Kosovo hadde manglet fleksibilitet med hensyn til innholdet i forslagene, mens Serbia hadde nektet å signere dokumentet selv om Beograd var "helt klar til å implementere" det.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender