Kontakt med oss

Slovakia

Den slovakiske statsministeren søker nytt flertall for å fullføre perioden

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Slovakisk midt-høyre statsminister Eduard Heger tjente som midlertidig vaktmester etter å ha mistet et mistillit stemme forrige måned. Heger sa mandag at han ville prøve å danne et nytt stortingsflertall i løpet av de neste dagene for å fullføre sin fireårsperiode.

Hegers regjering ble styrtet i september av Freedom and Solidarity, en libertariansk koalisjonspartner. Sammen med andre regjeringsrepresentanter vendte de seg mot kabinettet under en avstemning i desember.

Noen politikere, inkludert noen medlemmer av den nåværende koalisjonen, har også tatt til orde for et valg i 2019. Heger uttalte imidlertid at han tror han kan danne flertall.

Heger uttalte i innspilte kommentarer til journalister at hans ambisjon var å få 76 stemmer for å la oss fortsette til slutten.

Han uttalte at han trodde hans midtre høyre, Christian OLANO-partiet ville vinne støtte fra koalisjonspartneren Sme Rodina ("We Are Family") og at det nådde ut mot SaS-partiet.

Det er ikke mulig å holde et valg tidlig før målingene i februar 2024. I henhold til gjeldende regler må parlamentet med 150 seter finne 90 stemmer for å endre grunnloven slik at avstemningen kan flyttes frem.

På grunn av sammenstøt med OLANO finansminister Igor Matovic, forlot SaS den regjerende koalisjonen hovedsakelig på grunn av hyppige sammenstøt. Matovic ble tvunget til å trekke seg fra vaktmesterskapet i bytte mot SaS sin støtte til desember 2023-budsjettet.

Annonse

"SaS har tydelig kommunisert sin intensjon om å fjerne Igor Matovic fra regjeringen. Han sa at Igor Matovic ikke var minister i dag, så jeg ser ikke noe problem eller hindring for at de støtter dette."

Hegers vei til flertall kan bli komplisert på grunn av splittelser innad i partiene og uklare synspunkter fra uavhengige.

En folkeavstemning 21. januar kan lette overgangen til tidlige valg ved å endre grunnloven slik at det bare kreves 76 stemmer for å danne parlamentet. Folkeavstemningen kan bli ugyldig dersom valgdeltakelsen, som i andre tilfeller og ifølge meningsmålinger, faller under terskelen på 50 %.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender