Kontakt med oss

Menneskehandel

Stiller menneskesmuglere for retten i Sudan

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I begynnelsen av januar, beryktet menneskesmugler Kidane Zekarias Habtemariam ble arrestert i Sudan – skriver Carlos Uriarte Sánchez .

 For to år siden ble Kidane dømt in absentia til livsvarig fengsel i Etiopia for menneskesmugling og utpressing. I stand til å unnslippe myndighetene de siste to årene, samarbeidet Interpol og politiet i De forente arabiske emirater, Sudan, Etiopia og Nederland bak kulissene for å spore ham til Sudan hvor han ble tatt i varetekt og utlevert til De forente arabiske emirater for å bli anklaget for hvitvasking av penger .

Sudans deltakelse i det internasjonale rettshåndhevelsesinitiativet som førte til interneringen av Kidane, understreker Sudans forpliktelse til å stanse menneskehandel på landets jord. Siden 2017 har Sudan steget fra et lavt nivå 3 – den dårligste rangeringen for menneskehandel – til et høyt nivå 2, som rapportert av US State Department. USA og Sudans andre allierte og partnere må fortsette å samarbeide med Sudan – som er avgjørende for den globale innsatsen mot menneskehandel gitt landets posisjon som det primære transittlandet til Europa fra Afrikas Horn – for å forbedre sin kapasitet til å redusere denne praksisen innenfor sine grenser.

Mens menneskehandel avtok globalt under pandemien, FNs globale rapport om menneskehandel 2022 identifiserte konflikt og ustabilitet som drivere for en økning i menneskehandel i Europa, Midtøsten og Afrika sør for Sahara. Og menneskesmuglere som Kidane opererer i et miljø som bare er blitt verre av Russlands invasjon av Ukraina. Fire millioner mennesker flyktet Ukraina i de første fem ukene av Russlands invasjon, med kvinner og barn som utgjorde 90 prosent av flyktningene. I 2021 var det 21,347 11,450 identifiserte ofre for menneskehandel i Europa. I Afrika ble XNUMX XNUMX ofre identifisert med den pågående konflikten i Etiopias Tigray-region som en hoveddriver for tilfluktssteder i hele regionen. Konflikten står for mer enn 60,000 XNUMX etiopiere i Sudan, halvparten av dem barn, og det er mer enn tre millioner internt fordrevne og 1.1 millioner flyktninger i Sudan som hovedsakelig kommer fra Etiopia, Eritrea og Somalia. Disse sårbare befolkningene er byttedyr for menneskesmuglere som prøver å utnytte dem for personlig vinning.

Siden 2014, da parlamentet vedtok Lov om bekjempelse av menneskehandelSudanesiske tjenestemenn har i økende grad forsøkt å redusere praksisen med menneskehandel. Dette er kjærkomne nyheter gitt Sudans historiske posisjon som en gjennomfartsvei for ofre for menneskehandel fra Øst-Afrika til Europa. I 2017 ble Nasjonal komité for bekjempelse av menneskehandel etablerte sin første handlingsplan. Samme år, Sudans nåværende visepresident, Gen. Mohamed Hamdan Dagalo, begynte å utvide Sudans innsats mot menneskesmugling i området mellom Sudan, Egypt og Tsjad, og forpliktet seg til å "arrestere gjenger involvert i menneskesmugling etter jakt og harde kamper" for å stoppe menneskehandel til Europa. I 2020, Gedaref statspoliti frigjorde 66 etiopere og sudanesere fra ofre for menneskesmugling på grensen mellom Sudan og Etiopien. I 2021 jobbet sudanesiske tjenestemenn i samarbeid med EU-tjenestemenn for å sikre at den nasjonale handlingsplanen for bekjempelse av menneskehandel 2021-2023 ble oppfylt EU-standarder for "Forebygging, beskyttelse, påtale og koordinering og partnerskap." I fjor berømmet FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) den sudanesiske regjeringen for lanseringen av handlingsplanen. Videre US State Department anerkjente at tjenestemenn fra de sudanske væpnede styrker (SAF) trente militæret deres «i barnevernspørsmål, inkludert barnesoldater».

Det amerikanske utenriksdepartementets Rapport om menneskehandel 2022 for Sudan uttaler at personellomsetning etter militærovertakelsen i Sudan i oktober 2021 undergravde myndighetenes evne til å delta i konsekvent innsats mot menneskehandel, men anerkjente at myndighetene gjorde «økende innsats» sammenlignet med rapporteringsperioden 2020-2021. Sudanesiske myndigheter stilte flere menneskehandlere for retten og opprettet programmer for å redusere praksisen med rekruttering av barnesoldater. Sudan oppfyller imidlertid fortsatt ikke minimumskravene for å eliminere menneskehandel.

USA og Europa må gripe muligheten til å øke sitt positive arbeid med Sudans lederskap for å heve kapasiteten til å håndtere menneskehandel og relaterte lovbrudd. En del av dette er å skille mellom menneskehandlere som smugler migranter og de som deltar i arbeids- eller sexhandel. Å skille mellom disse kategoriene vil hjelpe sudanesiske myndigheter til å spore data om de ulike typene menneskehandel som forekommer i Sudan, samt de som deltar i praksisen. Dette vil støtte rettshåndhevelse som er passende opplært til å pågripe menneskehandlere og påtalemyndigheter som er i stand til å bruke loven til å bringe disse menneskehandlere for rettferdighet. Å skape et miljø i Sudan som hemmer menneskesmugling vil dramatisk redusere ulovlig migrasjon til Europa og redde tusenvis av ofre fra de grove menneskerettighetsbruddene ved menneskehandel og moderne slaveri.  

Annonse

Carlos Uriarte Sánchez

Carlos Uriarte Sánchez er professor i jus ved Rey Juan Carlos University og generalsekretær for Paneuropa Spain, en NGO grunnlagt i 1922 for å fremme europeisk integrasjon.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender