Kontakt med oss

Sverige

Snus: Tradisjonen som har gitt Sverige færrest røykere i Europa

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Det er en av de kulturelle særegenhetene som EU vanligvis er opptatt av å beskytte og fremme, men snus blir ikke feiret som parmaskinke og champagne. Faktisk er det forbudt i alle medlemsland unntatt Sverige, selv om det er et tobakksprodukt som tilbyr et mye tryggere alternativ til sigaretter, skriver Nick Powell.

Tobakk som du verken røyker eller tygger er «en merkelig svensk kulturprodukt», innrømmer Patrik Hildingsson muntert. Og han er visepresident for den største snusprodusenten, Swedish Match. Rart, men vellykket. Snusforbruket stoppet aldri, selv om det sluttet å være mote da svenskene omfavnet den globale trenden til å røyke sigaretter. Nå har det snuslignende stoffet, plassert mellom overleppen og tannkjøttet, gjenvunnet topplasseringen.

Helt siden koblingen mellom røyking og kreft ble endelig etablert på 1960-tallet, har folk i Sverige som ønsker en nikotintreff i økende grad bestemt seg for at de gamle måtene er de beste. Sigarettforbruket er nede i 4 %, det laveste i EU, noe som gjør Sverige til det eneste europeiske landet som har passert Verdens helseorganisasjons "sluttspill"-mål på 5 %.

Sverige har nå også de laveste kreftratene i EU, inkludert for munnkreft. Det var aldri en offisiell kampanje for å få røykere til å bytte til snus, snarere var det et forbrukeropprør da folk bestemte seg. Nylig har det samme fenomenet vært sett i Norge, selv om harde data har spilt en større rolle i å spre veien dit.

I USA, hvor snus først kom med svenske immigranter, blir det også i økende grad anerkjent som et mye tryggere alternativ til sigaretter. En studie har vist at snus har den laveste kreftrisikoen av 10 tobakksprodukter, med 3.18 % av risikoen fra sigaretter. (Sigarer er på 41.1 % og tyggetobakk på 11.18 %).

En del av å gjøre snus mer attraktivt for moderne forbrukere har vært å produsere det i poser, klare til å legges under leppen, i stedet for som løs tobakk. Dette har også gitt opphav til ikke-tobakkserstatninger, hvor alternativ fiber behandles med nikotin. Kreftrisikoen er da 0.22 % av sigarettene, noe under den fra elektroniske sigaretter.

Snuskommisjonen, et organ finansiert av produsentene, men uten innspill fra dem i sitt arbeid, anslår at dersom alle EU-land hadde gjort samme overgang fra sigaretter til snus, ville 355,000 XNUMX færre mennesker ha dødd. Kommisjonens leder, Anders Milton, er en lege som har vært både president og leder av den svenske lægeforeningen.

Annonse

Han er tydelig på at snus ikke er et helseprodukt, og det bør unngås av gravide. Men som med vaping, "du kan leve med snus, du dør av røyking". En av hans kolleger i kommisjonen, professor Karl Olov Fagerström, har hevdet at nikotin, selv om det er avhengighetsskapende, er nær kaffe når det gjelder skade - og mye mindre skadelig enn alkohol.

«Røyking er skaden», forklarte han, «det ville vært likt om vi røykte kaffe». Det er vitenskapen som har etterlatt Snuskommisjonen kritisk til Verdens helseorganisasjons holdning om at røyking ikke bør forbys (selv om det på det sterkeste frarådes), men andre tobakksprodukter bør forbys.

Tommaso Di Giovanni, en visepresident hos Swedish Matchs eiere, PMI, sammenlignet situasjonen med da Galileo var nødt til å trekke tilbake det vitenskapelige faktum at jorden går i bane rundt solen, men uttalte «og likevel beveger den seg». Hvorvidt Sveriges «rare kulturprodukt» kan flytte Europas folkehelsedoktrine gjenstår å se.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender