Kontakt med oss

Sveits

Sveitsisk tilnærming til EU for å løse forskjeller om fremtidige forhold

Publisert

on

Kommisjonens visepresident for interinstitusjonelle relasjoner Maroš Šefčovič møtte en delegasjon fra det sveitsiske parlamentet i ettermiddag (8. september). Han ønsket det første møtet velkommen siden den "meget brå" avslutningen på forhandlingene om en EU-sveitsisk institusjonell rammeavtale i mai. 

Det sveitsiske forbundsrådet avsluttet forhandlingene om avtalen etter 25 toppmøter mellom sveitsiske og EU -sider. Šefčovič hilste sjansen velkommen til å lytte til sveitsiske forslag om de utestående spørsmålene og sette kursen for fremtiden, og pekte på det faktum at de to allerede var divergerende: “Vi kommer ikke til å bli ved den nåværende status quo. Vårt forhold [til Sveits] ville over tid rett og slett ødelegge fordi EU går videre med nye lovforslag og det nye økonomiske perspektivet, med nye programmer. ”

Kommisjonens president har bedt Šefčovič om å lede diskusjonene med sveitserne i dag, og det kan bli en mer permanent del av visepresidentens, allerede mangfoldige, portefølje: “Sveits er fullt integrert i vårt indre marked, jeg tror det er et gjensidig fordelaktig forhold. Jeg tror vi må overvinne forskjellene og sette veien for fremtiden. Hvis jeg blir betrodd denne oppgaven, vil jeg gjøre mitt beste. ”

Annonse

Foto: Maroš Šefčovič, visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for interinstitusjonelle forbindelser og fremsyn mottar Eric Nussbaumer, president i den sveitsiske EFTA/EU-delegasjonen og medlem av det sveitsiske parlamentet (nasjonalt råd). © EU, 2021

Annonse

Russland

Kreml-insider arrestert i Sveits etter forespørsel fra USA

Publisert

on

Russisk forretningsmann Vladislav Klyushin ble arrestert under et opphold i Valais i mars i fjor på anmodning fra de amerikanske myndighetene. Klyushin er en nær medarbeider av Alexeï Gromov, en høytstående tjenestemann i den russiske presidentvalget. Gromov blir allment ansett for å være "personen som har ansvaret for Kremls kontroll over russiske medier" og ble satt under amerikanske sanksjoner for to måneder siden. Klyushin sies å være skaperen av et kraftig medieovervåkningssystem som brukes av russiske tjenester. For tiden arrestert i Sion, motsetter han seg utlevering til USA. Informasjonen fremgår av en dom fra Federal Tribunal (TF) som ble offentliggjort bare dager før møtet mellom presidentene Joe Biden og Vladimir Putin, som er planlagt til 16. juni i Genève.

Det tok bare 24 timer før de amerikanske myndighetene fikk arrestasjonen av Vladislav Klyushin 21. mars 21. han var i Valais. Dette avsløres av en dom fra den føderale høyesterett som ble utgitt 3. juni.

Fakta som han blir anklaget for i USA er ikke blitt avslørt. I henhold til den sveitsiske TF-avgjørelsen er Vladislav Klyushin gjenstand for en arrestordre utstedt av Massachusetts tingrett 19. mars 2021, men ingen tiltale er ennå offentliggjort på USAs side.

Annonse

Vladislav Klyushins navn dukket opp i 2018 som en del av en Proekt-medieundersøkelse av hvordan Kreml klarte å infiltrere og deretter gjøre anonyme Telegram-meldingskanaler til et propagandavåpen. Det inkluderte Nezygar, en av de mest fremtredende anonyme kanalene i landet.

Ifølge journalister ble denne infiltrasjonsoperasjonen overvåket av Alexei Gromov, visedirektør for presidentadministrasjonen til Vladimir Putin, med hjelp av Vladislav Klyushin.

Sistnevnte ville ha opprettet Katyusha medieovervåkingssystem, solgt til russiske myndigheter av hans selskap OOO M13.

Annonse

Også ifølge russiske medier oppfordret Alexeï Gromov regelmessig de russiske tjenestene og departementene til å bruke Katuysha-systemet, hvis navn er inspirert av de berømte sovjetiske rakettkasterne som var beryktet for sine kraftige, men upresise skudd.

I januar i fjor signerte Kreml en 3.6 millioner SF-kontrakt med M13 for bruk av overvåkingsprogramvaren for "å analysere meldinger om valgprosesser, politiske partier og den ikke-systemiske opposisjonen".

Tidligere pressesekretær til president Vladimir Putin, Alexeï Gromov, blir beskrevet som “en diskret mann (…), men som likevel er en nøkkelansvarlig for den kontrollen som Putin-regjeringen utøver over det som blir sagt - eller ikke - i hovedrussisk og audiovisuell media. ”

Gromov var allerede under europeiske sanksjoner siden 2014 i forbindelse med invasjonen av Krim, og var det første målet for en ny sanksjonsrunde som ble uttalt 15. april av det amerikanske finansdepartementet.

Alexei Gromov blir beskyldt for å ha "instruert Kremls bruk av medieapparatet" og for å ha "forsøkt å forsterke spenningen i USA ved å miskreditere den amerikanske valgprosessen i 2020".

Den dagen sanksjonene ble kunngjort, ba USAs president Joe Biden om en opptrapping av spenningen med Russland. “USA søker ikke å starte en syklus av opptrapping og konflikt med Russland. Vi ønsker et stabilt og forutsigbart forhold, sa han. Joe Biden og Vladimir Putin skal etter planen møtes i Genève 16. juni.

Vladislav Klyushin ble holdt i varetektsfengsling siden arrestasjonen 21. mars, og fortalte sveitsiske myndigheter at han motsatte seg utlevering til USA.

Representert av advokatene Oliver Ciric, Dragan Zeljic og Darya Gasskov, la han inn en første anke for Federal Criminal Court (TPF), den 6. april, for å be om oppheving av sin forvaring.

Fortsett å lese

Sveits

Sveits stopper forhandlingene med EU

Publisert

on

Sveits forbundsråd kunngjorde i dag (26. mai) at de avsluttet diskusjonene med EU om en ny EU-sveitsisk institusjonsavtale. De største vanskelighetene har vært med hensyn til statsstøtte, fri bevegelse og det relaterte spørsmålet om lønn til utsendte arbeidere. 

Sveits har kommet til at forskjellene mellom Sveits og EU er for store, og at betingelsene som er nødvendige for konklusjonen ikke er oppfylt.

I en uttalelse EU-kommisjonen sa at den hadde lagt merke til denne ensidige avgjørelsen fra den sveitsiske regjeringen, og at den beklaget denne avgjørelsen gitt fremgang de siste årene. 

Den institusjonelle rammeavtalen mellom EU og Sveits var ment som en måte å revidere de 120 bilaterale avtalene som hadde blitt uhåndterbare og utdaterte, og å erstatte den med ett rammeverk rettet mot en mer gjennomførbar og moderne ordning for fremtidige bilaterale forbindelser mellom EU og Sveits. .

EU uttalte: “Hovedformålet var å sikre at alle som opererer i EUs indre marked, som Sveits har betydelig tilgang til, står overfor de samme forholdene. Det er grunnleggende et spørsmål om rettferdighet og rettssikkerhet. Privilegert tilgang til det indre marked må bety at de samme reglene og forpliktelsene overholdes. ”

Den sveitsiske siden har sagt at Forbundsrådet allerede har begynt å planlegge og iverksette ulike avbøtende tiltak for å begrense de negative konsekvensene av slutten av forhandlingene.

I en medfølgende faktaark EU skisserer områder som kan bli påvirket av dagens beslutning fra Sveits om ikke å godta et nytt rammeverk, inkludert områder som helse, medisinsk utstyr, jordbruk, elektrisitet og arbeidsmarkeder.

Konsekvenser

Sveits måtte forlate EUs handelsplattformer for elektrisitet og samarbeidsplattformer for nettoperatører eller regulatorer, og ville gradvis miste sin privilegerte forbindelse med EUs elsystem.

En folkehelseavtale kan ikke tenkes uten inngåelse av den institusjonelle rammeavtalen). Uten den kan ikke Sveits delta i: - Det europeiske senteret for forebygging og kontroll av sykdommer, som gir vitenskapelig støtte, eksperter, analyse av varianter og vurdering av situasjonen i EU / EØS; Felles anskaffelser for kjøp av verneutstyr, behandlinger, diagnostikk; Et e-helsenettverk som for eksempel gir tekniske spesifikasjoner for interoperabilitet av COVID-19 sporingsapper (ingen deltakelse mulig i det tekniske arbeidet); EU4Health-programmet som vil finansiere mange av beredskaps- og responsaktivitetene til COVID-19; Den fremtidige europeiske helseberedskaps- og beredskapsmyndigheten (HERA), som vil muliggjøre rask tilgjengelighet, tilgang og distribusjon av mottiltak.

Uten utvidelse av omfanget av avtalen om handel med landbruksprodukter til hele næringskjeden, vil spørsmål som merking av mat fortsatt ikke være harmonisert, noe som fraråder små og mellomstore bedrifter å eksportere fra Sveits til EUs medlemsstater og gjensidig. Ikke oppgradering av avtalen mot videre liberalisering vil frata Sveits muligheten til å forhandle bedre markedsadgang for noen landbruksprodukter, spesielt kjøtt og meieriprodukter, hvor tilgangen i dag er begrenset.

Noen tall om forholdet mellom EU og Sveits

Mer enn 1.4 millioner EU-borgere er bosatt i Sveits og rundt 400,000 4.6 sveitsiske statsborgere i EU. Dette representerer 0.3% av sveitsiske statsborgere, mot 19% av EU-borgere. 350,000% av befolkningen i yrkesaktiv alder i Sveits har EU-statsborgerskap. I tillegg er det rundt 37.4 45 grensependlere som jobber i Sveits. Sveits har blitt mer og mer avhengig av utsendte tjenestearbeidere fra nabolandene, en bemerkelsesverdig 35% av legene som jobber i Sveits kommer fra utlandet, med flertallet fra nærliggende EU-land. Tallene for andre sektorer viser en bemerkelsesverdig stor avhengighet av ikke-sveitsiske arbeidere: gastronomi (30%) bygg (30%), produksjonsindustri (XNUMX%) og informasjon og kommunikasjon (XNUMX%).

EU er Sveits viktigste handelspartner som står for nesten 50% eller rundt 126 milliarder euro av sin import av varer og om lag 42% eller om lag 114 milliarder euro av sin eksport av varer. • Sveits er EUs fjerde største handelspartner etter Kina, USA og Storbritannia. Det sveitsiske markedet representerer omtrent 7% av EUs eksport og 6% av importen.

Fortsett å lese

EU

De fleste sveitsere fremdeles er tilbake med traktatavtale med EU, viser avstemningen

Publisert

on

By

De fleste sveitsiske velgere er fortsatt for å inngå en bilateral traktatavtale med EU, viser en meningsmåling for avisen NZZ am Sonntag, til tross for år med fulle forhandlinger og motstand fra høyreekstreme og venstreorienterte partier.

Samtaler om en traktattekst, som ville forenkle og styrke båndene mellom blokken og det nøytrale landet, stoppet opp i forrige måned på grunn av forskjeller i hvordan man skal tolke avtaler om fri bevegelse, sa Sveits.

Motstanderne sier at det ville ødelegge suverenitet og sveitsiske lønninger. En avtale måtte settes til nasjonal avstemning. Les mer.

Annonse

Undersøkelsen blant 2,000 stemmeberettigede av markedsforsker GFS Bern fant 49% av respondentene sa at de var "heller for" å stemme på en avtale, og ytterligere 15% støttet den fullt ut. Mens 19% var ganske imot, var 13% helt imot, og 4% var ubeslutte.

Unnlatelse av å inngå en avtale vil forhindre Sveits fra ny tilgang til det indre markedet, for eksempel en elektrisitetsunion. Eksisterende avtaler vil tære på over tid, for eksempel en avtale om handel over landegrensene med medisinsk teknologi som går ut denne måneden.

I fjor fant den årlige avstemningen samme andel velgere, 64%, til tross for økende motstand fra partier, inkludert høyreekstrem SVP.

Annonse

Meningsmåleren advarte imidlertid om at støtten ennå kan endres når en avtale om den såkalte Institutional Framework Agreement er nådd.

"Rammeavtalen har flertallsstøtte, men for befolkningen er det ikke alt og slutt," sa GFS Berns sjef Urs Bieri til NZZ.

Av de 49% som var "heller for" la han til: "Det er en stor gruppe som ennå ikke har slått seg ned - følgelig kan resultatet i en valgkamp fortsatt svinge til et" nei "."

For tiden styres økonomiske bånd mellom EU og Sveits av mer enn 100 bilaterale avtaler som strekker seg tilbake til 1972.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender