Kontakt med oss

Syria

Johansson kritiserer den danske regjeringens behandling av syriske flyktninger

Publisert

on

På spørsmål om den danske regjeringens beslutning om å returnere flyktninger til Syria, sa kommisjonær for innenriksminister Ylva Johansson at ingen skulle tvinges tilbake til Syria.

Johansson sa at da hun hørte at de danske myndighetene foreslo å gjøre dette, nådde hun straks ut den danske ministeren som var ansvarlig for forslaget. Johansson foreslo å lytte til rådene fra UNHCR (FNs flyktningbyrå) og EASO (European Asylum and Support Office) om situasjonen i Syria og deres syn på at ingen skulle tvinges tilbake. 

Kommisjonæren ble beroliget i samtalene med den danske statsråden om at det ikke ville være tvangsretur, men hun ga bekymring for at syriske flyktninger kunne miste tilgang til arbeidsmarkedet og utdanning, spesielt språkopplæring. Danmark har målrettet mot de flyktningene som er fra Damaskus og Rif Damaskus, som myndighetene deres anser som "trygge". 

Danmark har valgt bort EUs asyl regelverket og er ikke forpliktet til å følge EUs regler på dette området. 

Syria

Syria: Kommisjonær Lenarčič besøker den tyrkiske grensen og ber om fornyelse av FNs grenseoverskridende oppløsning

Publisert

on

I dag (8. juli) besøkte krisestyringskommisjonær Janez Lenarčič den tyrkiske grensen til Nordvest-Syria, som er et viktig krysspunkt for levering av humanitær bistand til millioner av mennesker i Syria. Besøket kommer foran avstemningen om fornyelsen av FNs resolusjon om levering av grenseoverskridende bistand som kommer de neste dagene.

Lenarčič sa: “Unnlatelse av å fornye den grenseoverskridende resolusjonen vil sette livreddende humanitær bistand i fare for millioner av syrere. I Nordvest-Syria er dette akkurat nå et spørsmål om liv og død for de mest i nød. Etter et tiår med krig og fordrivelse er befolkningen utmattet og er avhengig av denne hjelpen for å overleve. Det er vår moralske plikt å ikke se bort fra syrernes lidelse. EU oppfordrer sterkt medlemmene i Sikkerhetsrådet til å godta fornyelse av autorisasjon for operasjoner over landegrensene for å tillate levering av livreddende hjelp, inkludert COVID-19-vaksiner. Vi må bruke alle relevante modaliteter for å få humanitær hjelp til mennesker som sårt trenger det, både over landegrensene. Det er avgjørende å støtte syrere i nød uansett hvor de befinner seg i Syria eller utenfor dets grenser, blant annet ved å bidra til å bygge motstandskraften til mennesker som har utholdt 10 års konflikt. "

I tillegg til å møte FNs eldre representanter og hjelpearbeidere engasjert i grenseoverskridende bistand til Nordvest-Syria under besøket, møtte kommissær Lenarčič også de tyrkiske regjeringsrepresentantene og de lokale myndighetene i Hatay.

I mars 2021 mobiliserte EU-kommisjonen alene € 130 millioner i humanitær hjelp for å gi livsviktig hjelp til millioner av mennesker i Syria. Kommisjonen støtter også syrere i nabolandene som er vertskap for flyktninger som Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt.

Bakgrunn

Etter nesten et tiår med krig er Syrias krise preget av lidelse og behov uten sidestykke. I tillegg til over 5.6 millioner flyktninger i den større regionen, teller landet 6.7 millioner internt fordrevne, det største antallet over hele verden. 1.9 millioner mennesker bor i uformelle bosetninger og planlagte leirer, med en betydelig registrert økning på 20% siden 2020. Nesten 60% av befolkningen står overfor matmangel, mens Nordvest-Syria alene teller rundt 3.5 millioner mennesker som trenger humanitær hjelp . Et våpenhvile i Nordvest-Syria siden tidlig i 2020 har ikke forhindret sammenstøt i Idlib, der den humanitære situasjonen fortsatt er alarmerende. Med bare halvparten av helsefasilitetene som fungerer fullt ut og øker den økonomiske vanskeligheten over hele landet, har COVID-19-pandemien satt en ekstra belastning på den alvorlige humanitære situasjonen i Syria. Inne i Syria leverer EUs humanitære bistand over 40 humanitære partnere som arbeider landsomfattende der behovene er de mest akutte.

EU og dets medlemsstater er de ledende givere av internasjonal bistand til de som er rammet av krig i Syria. Siden krisen startet i 2011 har mer enn 24.9 milliarder euro blitt mobilisert for å støtte de mest sårbare syrerne i landet og over hele regionen. EU har i løpet av fem påfølgende år (2017-2021) organisert Brussel-konferanse som støtter fremtiden for Syria og regionen, som også er den viktigste løftekonferansen for Syria-krisen.

Mer informasjon

Syria faktaark

Fortsett å lese

Afrika

EUs sanksjoner: Kommisjonen offentliggjør spesifikke bestemmelser som gjelder Syria, Libya, Den sentralafrikanske republikk og Ukraina

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt tre uttalelser om anvendelse av spesifikke bestemmelser i rådsforskriften om EUs restriktive tiltak (sanksjoner) angående Libya og Syriaden Den sentralafrikanske republikk og handlinger som undergraver den territoriale integriteten til Ukraina. De gjelder 1) endringer i to spesifikke funksjoner i frosne fond: deres karakter (sanksjoner angående Libya) og deres beliggenhet (sanksjoner angående Syria); 2) frigjøring av frosne midler ved å håndheve en finansiell garanti (sanksjoner angående Den sentralafrikanske republikk) og; 3) forbudet mot å stille midler eller økonomiske ressurser til rådighet for børsnoterte personer (sanksjoner som gjelder Ukrainas territoriale integritet). Selv om kommisjonens uttalelser ikke er bindende for kompetente myndigheter eller EUs økonomiske aktører, er de ment å gi verdifull veiledning til de som må søke og følge EUs sanksjoner. De vil støtte en enhetlig gjennomføring av sanksjoner i hele EU, i tråd med kommunikasjonen om Det europeiske økonomiske og finansielle systemet: fremme åpenhet, styrke og motstandskraft.

Unionskommisjonær for finansielle tjenester, finansiell stabilitet og kapitalmarkeder, Mairead McGuinness, sa: “EUs sanksjoner må gjennomføres fullt og ensartet i hele Unionen. Kommisjonen er rede til å bistå nasjonale kompetente myndigheter og EU-operatører i å takle utfordringene med å anvende disse sanksjonene. ”

EUs sanksjoner er et utenrikspolitisk verktøy som blant annet bidrar til å oppnå viktige EU-mål som å bevare fred, styrke internasjonal sikkerhet og konsolidere og støtte demokrati, folkerett og menneskerettigheter. Sanksjoner er rettet mot dem hvis handlinger bringer disse verdiene i fare, og de prøver å redusere mest mulig ugunstige konsekvenser for sivilbefolkningen.

EU har rundt 40 forskjellige sanksjonsregimer som for øyeblikket er på plass. Som en del av kommisjonens rolle som traktatens vokter, er kommisjonen ansvarlig for å overvåke håndhevingen av EUs økonomiske og økonomiske sanksjoner i hele Unionen, og også sørge for at sanksjonene blir brukt på en måte som tar hensyn til humanitære operatørers behov. Kommisjonen samarbeider også tett med medlemslandene for å sikre at sanksjoner blir gjennomført jevnt over hele EU. Mer informasjon om EU-sanksjoner her..

Fortsett å lese

Israel

Israel tar igjen etter at syrisk missil lander nær atomreaktoren

Publisert

on

By

En syrisk overflat-til-luft-rakett eksploderte i Sør-Israel torsdag (22. april), sa det israelske militæret, i en hendelse som utløste advarselsirener i et område nær den hemmelighetsfulle kjernereaktoren i Dimona.

Det var ingen umiddelbare rapporter om skader eller skader i Israel.

Militæret sa at det som svar på lanseringen angrep flere missilbatterier i Syria, inkludert den som skjøt prosjektilet som rammet territoriet.

Syrias statlige nyhetsbyrå sa at syriske luftforsvar fanget opp det israelske angrepet som målrettet mot områder i forstedene til Damaskus.

"Luftforsvar fanget opp rakettene og la ned de fleste av dem," sa byrået.

Imidlertid ble fire soldater skadet i angrepet, og noen materielle skader skjedde, heter det.

En syrisk militær avhopper sa at den israelske streiken rettet mot steder nær byen Dumair, omtrent 40 km nordøst for Damaskus, hvor iransk støttede militser har tilstedeværelse. Det er et område som Israel har rammet gjentatte ganger i tidligere angrep

En israelsk militær talsmann sa at det syriske missilet hadde blitt avfyrt mot israelske fly under en tidligere angrep og hadde overfylt målet og nådd Dimona-området.

Det villfarne syriske missilet var en SA-5, en av flere skutt mot israelske flyvåpenfly, ifølge talsmannen. Den traff ikke reaktoren, og landet 30 kilometer unna, la han til.

En Reuters-reporter rundt 90 km nord for Dimona hørte lyden av en eksplosjon minutter før militæret tvitret om at sirener hadde gått i regionen.

Israelske medier har i flere uker sagt at luftforsvaret rundt Dimona-reaktoren og Rødehavets havn Eilat ble forsterket i påvente av et mulig langtrekkende rakett- eller droneangrep fra iransk støttede styrker - kanskje så langt unna som Jemen.

Spenningen er høy mellom Israel og Iran på grunn av Teherans atomprogram og en nylig økning i sabotasjeangrep, hvorav noen erkefiendene har gitt hverandre skylden.

Tidlig på torsdag kjempet den saudiarabiske koalisjonen som kjemper mot Yemens houthier snappet opp et droneangrep av den Iran-justerte bevegelsen på den sør-saudiske byen Khamis Mushait, rapporterte statsmedier.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender