Kontakt med oss

Tibet

Indias kulturelle og historiske krav på Kailash

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den nylige påstanden av påstander om Arunachal som Sør-Tibet av Kina setter i gang en rekke tanker som stiller spørsmål ved dens legitimitet sammen med det uopphørlige hykleriet som er involvert her. Mens Indias suverenitet over Arunachal Pradesh er internasjonalt anerkjent og akseptert, fortsetter Kina å gjøre krav på staten som vever sine rettferdiggjørelser rundt distriktet Tawang som er vert for Tawang Ganden Namgyal Lhatse (Tawang-klosteret), som er det nest største klosteret for tibetansk buddhisme i verden. Kina hevder at klosteret er bevis på at distriktet en gang tilhørte Tibet.

Men hvorfor så selektiv anvendelse av logikk etter bekvemmelighet. Problemstillingen som trekker sterk analogi her er det velkjente landskapet til Kailash-Mansarovar. Kailash Mansarovar, også kjent som Mount Kailash, blir sett på som boligen til Lord Shiva, i henhold til hinduistiske tradisjoner siden mer enn 6000 år av vår historie og før. Det hinduistiske navnet knyttet til dette stedet er tusenvis av år eldre enn opprinnelsen til buddhismen, enn si Tibet og dets rike.

Faktisk er Indias kulturelle påstand så solid og berettiget at den også har en veldig sterk global godkjenning. I den grad UNESCO vurderte Kailash Mansarovar-området i en tentativ liste over mulige verdensarvsteder, etter en forespørsel fra Indias kulturdepartement i 2019. Det var et kjent faktum at det samme til slutt måtte skrinlegges på grunn av overdrevne protester fra Kina & innflytelsen Kina har i FN som et permanent medlem av UNSC.

Et annet viktig faktum som generelt ignoreres er at Maharaja Hari Singhs instrument for tiltredelse omtalte ham som "Shriman Inder Mahinder Rajrajeswar Maharajadhiraj Shri Hari Singhji, Jammu & Kashmir Naresh Tatha Tibet adi Deshadhipati". Det vil si at han hevdet at han ikke bare er herskeren over Jammu og Kashmir, men også over områdene i det østlige Ladakh, inkludert Aksai Chin samt territoriet han kontrollerte inne i Tibet.

Følgelig inkluderte J&Ks territorium jurisdiksjon over Minsar (Menser) eiendom, som besto av en klynge landsbyer som ligger 296 kilometer dypt inne i dagens kinesiske territorium, ved foten av det hellige Kailash-fjellet ved bredden av Manasarovar-sjøen.

Menser forble en del av India selv etter Tibet under 5th Dalai Lama tok brutalt den østlige halvdelen av Ladakh, og dekket området Rudok, Guge, Kailash, Burang og opp til grensekrysset til Nepal, under Ladakh-Tibet-krigen 1679–1684.

Temisgang-traktaten fra 1684 som ble inngått på slutten av krigen ga herskeren av Ladakh rett til å styre Menser-landsbyene for to hovedformål:

Annonse

(a) beholde et transittsted for indiske handelsmenn og pilegrimer til Mount Kailash; og,

(b) Dekke utgiftene knyttet til religiøse tilbud til det hellige Kailash-fjellet.

Påfølgende Maharajas fra Kashmir fortsatte å overholde disse traktatforpliktelsene og samlet inn skatter fra Menser-landsbyer fra 1684 til begynnelsen av 1960-tallet. Menser fungerte som nøkkelutpost for indiske handelsmenn og pilegrimer i over 300 år.

Detaljene om Indias juridiske jurisdiksjon over Menser er gitt i notater, memorandaer og brevvekslinger og avtaler som er signert mellom regjeringene i India og Kina (White Paper IV for perioden september 1959 – mars 1960), utgitt av utenriksdepartementet , Indias regjering. Noen få arkivkart fra før 1950 viser til og med at Menser så vel som Kailash er en del av India.

Interessant nok sa tibetologen Claude Arpi i artiklene "Lille Bhutan i Tibet" og "Ett land som ikke har vært fint", "Nehru, som ønsket å være hyggelig og få sin Panchsheel-avtale signert, hadde ensidig gitt avkall på alle indiske "koloniale" rettigheter over mindre fyrstedømmer inkludert den indiske eiendommen Menser & Kailash i 1953.' Arpi sier at Nehru, skjønt, visste om maharajaen fra Kashmirs suverenitet over Menser, men følte seg urolig over denne indiske besittelsen nær Kailash-fjellet - derfor overga han den som en "gest av velvilje overfor det kommunistiske Kina".

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender