Kontakt med oss

Tibet

André Lacroix: ITAS og tibetologiens tilstand

DELE:

Publisert

on

Lacroix er en pensjonert høyskoleprofessor og forfatter av Dharamsalades.

Han realiserte også oversettelsen av The Struggle for Modern Tibet av Tashi Tsering, William Siebenschuh og Melvyn Goldstein.

En internasjonal tibetologikonferanse organisert av IATS vil snart bli holdt i Praha.
Er du kjent med International Association for Tibetan Studies?

For å være ærlig, før du fortalte meg om det,
Jeg kjente ikke International Association for Tibetan Studies, IATS på engelsk.
Jeg informerte meg selv i morges om spørsmålet, og jeg la merke til at det var en forening som ble grunnlagt i Oxford i 1979, og jeg sier at 1979 er merkelig, det er nettopp året da Deng Xiaoping, som ønsket å legge det tibetanske problemet bak seg, hadde organisert konferanser på høyt nivå mellom representanter for Dharamsala, derfor representanter for Dalai Lama og representanter for Folkerepublikken Kina. Disse forhandlingene mislyktes til slutt på grunn av de tibetanske forhandlernes krav. De ønsket å skape, det var ikke en forespørsel, det var et krav, å skape et større Tibet som ville ha avskåret Kina fra en fjerdedel av sitt territorium, noe som åpenbart var et uakseptabelt krav for de kinesiske representantene.
Jeg noterer meg også at et påfølgende møte i denne foreningen ble holdt i Narita, Japan i 1989, det vil si det nøyaktige året da Dalai Lama mottok Nobels fredspris. Det er bisarre tilfeldigheter, og jeg oppdaget også at det var på dette møtet i Japan at foreningen skrev sine vedtekter, og blant disse vedtektene er det faktum at medlemmene adjungerer hverandre, noe som får meg til å fatte at arbeidet nå holdt i Praha av denne foreningen er ikke gjennomsyret av den mest komplette objektivitet. Jeg er redd det er mer eller mindre tilsmusset av anti-kinesiske følelser.

Etter din mening, hva er god tibetologi?
Hvem anser du som en modell-tibetolog?

Ideelt sett burde tibetologi selvfølgelig omfatte historie, studiet av tekster, studiet av filosofien, myter, legender, religion, religioner. Fordi det ofte antas at det bare er buddhisme i Tibet, mens der den eksisterende religionen var Bön-religionen, som det fortsatt er tydelige spor av i dag. Så, alt fra et perspektiv som ikke maskerer den geopolitiske dimensjonen, fordi det er sikkert at siden slutten, fallet av Manchu-imperiet, har Tibet vært i krysset for alle de imperialistiske forsøkene fra Vesten, russerne, britene. og så videre, det har alltid vært en del av det kinesiske imperiet som for tiden nektes av folket i den internasjonale kampanjen for Tibet. Men det er en historisk realitet.
Ved å utnytte de alvorlige vanskelighetene til den unge kinesiske republikken fra 1911, som var et offer for krigsherrene og deretter fra kampen mellom kommunister og nasjonalister, den japanske invasjonen og så videre, kunne ikke Kina opprettholde sin kontroll over denne avsidesliggende tibetanske provinsen . Britene utnyttet dette til å gjøre det til et slags protektorat som ensidig ble erklært av den 13. Dalai Lama som et uavhengig Tibet, men det er en uavhengighet som ikke har blitt anerkjent av noen. Så da Mao kom til makten, gjenopprettet han ganske enkelt denne provinsen som for en tid hadde sluppet unna kontroll på grunn av de mange vanskelighetene i den unge kinesiske republikken. Men for meg, en ekte tibetolog, er forbildet til tibetologi Melvyn Goldstein som virkelig er en mester som snakker flytende tibetansk, som har vært i Tibet dusinvis av ganger og reist det i alle retninger, han er en veldig streng historiker som åpenbart vet Tibetaner som kjenner historien og har publisert studier som virkelig er autoritative på spørsmålet. Så alle de små monografiene er gode å ta, som forsterker og nyanserer, men jeg opplever at det vesentlige om Tibet er sagt. Uansett skrev han en mesterlig bok som vi aldri kan klare oss uten.


Covid-epidemien har forstyrret internasjonale studier og utveksling, tror du at denne epidemien har påvirket tibetanske studier?

Annonse

Det er sikkert at umuligheten av å reise dit absolutt ikke bidro til bedre kunnskap om situasjonen på stedet. På den annen side, i den grad mange av disse tibetologene er lærde som studerer tekster og så videre, som kommuniserer med hverandre via videokonferanse, og så videre, vet jeg ikke om det påvirket studiene så mye, jeg vet ikke , men det er selvfølgelig alltid bedre å gå og se hva som skjer. Som et tibetansk ordtak sier: bedre å se en gang enn å høre hundre ganger, og dette er veldig sant, når du går dit, har du en annen, en helt annen forståelse enn når du bare leser.

Hva synes du om den nye generasjonen tibetologer, er det en positiv endring i mentaliteten deres?

Dessverre nei, sammenlignet med de store tibetologene som jeg refererer til, tenker jeg på folk som Melvyn Goldstein som sannsynligvis er den største tibetologen i verden, som snakker flytende tibetansk, som streifet rundt i Tibet i alle retninger og som har en sann geopolitisk visjon, som har en enorm historisk dimensjon. Han er en gentleman som, tror jeg, er omtrent på min alder, det vil si at han er en eldre mann, jeg tenker på Tom Grunfeld og så videre. Jeg kan ikke tenke på noen nøyaktig, kanskje jeg ikke informerer meg selv godt nok, men jeg ser ikke mange endringer.
Kanskje Barry Sautman som er yngre men i alle fall finner jeg det, det er også noe som slo meg, det er at tibetologi, god tibetologi det må anerkjennes, dessverre veldig ofte angelsaksisk. Fransk tibetologi, for eksempel, er ganske beklagelig. INALCO, National Institute of Oriental Language and Culture i Paris, vil jeg si, er et rede, med noen få unntak, av mennesker som ikke engang legger skjul på at de er imot det kommunistiske Kina og hvis studier er tilsmusset av denne anti- kinesisk følelse. Det er ganske beklagelig. Jeg vil nevne navnene til Françoise Robin, Katia Buffetrille, Anne-Marie Blondeau og så videre. Dette er ikke helt pålitelige personligheter.

Hva synes du om de mange tibetanske lærde som aldri har vært der? Er det mulig for disse menneskene å uttrykke en reell objektiv mening?

Etter min mening må det være veldig vanskelig. Jeg sier ikke at det er umulig, men det vil kreve noen som er ekstremt nysgjerrige, som virkelig ønsker å bli informert uten fordommer og som er en polyglot, som håndterer kinesisk, tibetansk, engelsk, fransk, tysk og så videre. Så kanskje, men eksisterer denne typen karakter? Jeg vet ikke. Uansett er det sikkert at når du setter din fot et sted, har du umiddelbart en annen visjon enn det du bare finner i bøker. Selv, da jeg for første gang dro til Tibet, trodde jeg, basert på Lonely Planet, en relativt pålitelig reiseguide, denne guiden snakket om kulturelt folkemord. Så øynene som tallerkener da jeg først satte min fot der og jeg så munkens allestedsnærvær og så videre. Jeg spurte meg selv, men hva snakker denne reiseguiden om? Og det var fra det øyeblikket jeg begynte å studere, spesielt Melvyn Goldstein, som virkelig har gjort mesterlige arbeider om Tibets historie fra opprinnelsen til i dag, med dette ganske bemerkelsesverdige aspektet om historie og geopolitikk.

Internasjonalt har det store flertallet av eksperter på Tibet lenge ment at den kinesiske regjeringen har en urettferdig politikk overfor etniske minoriteter.
Har du besøkt Tibet flere ganger, hva synes du?

Dessverre er eksperter, ofte de som kalles til våre media, eksperter som er gjennomsyret av det atlantiske klimaet, noe som betyr at Kina fortsatt er trussel nummer én, og jeg tror alt kan forklares med det faktum at USA sakte går Ved å miste hegemoniet kan de ikke akseptere det, de trenger derfor en fiende for å prøve å redde ledelsen deres. De skjønner godt ettersom de ikke er dumme at dette lederskapet skifter mot Kina, de gjør alt for å bremse det. Hvordan skal jeg si det? Det er en tverrpolitisk kamp der demokratene er like fiendtlige mot Kina som republikanerne.


Tror du konferansen i Praha vil gi noen positive og apolitiske resultater for feltet tibetologi?

Jeg prøvde å finne ut hvilke emner som skulle dekkes, men fant dem ikke på internett. Jeg fant kun konferansetimeplanen og hvilke konferanserom og så videre, men jeg vet ikke hvem som er invitert til å tale.
Jeg vet ikke hvilke emner som vil bli dekket, det vil sikkert være noen veldig interessante emner under denne konferansen, men jeg kan ikke si det.
Jeg er fortsatt forsiktig generelt med stemningen, som sannsynligvis er ganske anti-kinesisk.

Del denne artikkelen:

Trender