Kontakt med oss

Kalkun

Europa ber Tyrkia om å opprettholde et positivt momentum

Publisert

on

I en oppfølging av det nylige Europarådet (25. mars) møtte kommisjonens president Ursula von der Leyen og Det europeiske råds president Charles Michel Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan (6. april) i Ankara, i håp om å gi EU- Tyrkia-forholdet "nytt momentum". 

Michel sa at han diskuterte situasjonen i det østlige Middelhavet og andre konfliktområder. Han sa at selv om det fortsatt er forskjeller mellom de to sidene, var det også nye muligheter for fred og stabilitet, spesielt i Libya. EUs nøkkelbudskap i denne forbindelse var at alle utenlandske krigere og tropper må forlate libysk territorium.

Det europeiske råds president Charles Michel, Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og kommisjonens president Ursula von der Leyen, Ankara, 6. april

På Kypros er EU fortsatt forpliktet til relanseringen av den FN-ledede prosessen, som vil starte på nytt om noen få ukers tid med et uformelt møte. 

Annonse

'Progressiv, proporsjonal og reversibel'

Nøkkelfrasen i Michels uttalelse etter møtet er at engasjement vil være "progressivt, proporsjonalt og reversibelt". Von der Leyen understreket dette poenget og sa at mens EU har sett begynnelsen på en vei sammen, vil den måtte se hvor veien fører og vil være avhengig av en "klar forpliktelse fra Tyrkia til å opprettholde positiv fart, bærekraften til det vi har sett de siste ukene må bevises ”.

Kommisjonens president oppsummerte diskusjonene om fire hovedområder for samarbeid: Utsiktene til tettere handelsbånd; høyt nivå dialoger om klima- og helsespørsmål, spesielt bruken av Digital Green Certificate, viktig for Tyrkias turistsektor og mobiliteten til tyrkiske borgere; forbedret folk-til-folk-samarbeid gjennom spesielt Erasmus +; og om flyktninger og migrasjon, der von der Leyen understreket at uttalelsen mellom EU og Tyrkia fra 2016 "fortsatt er gyldig og har gitt positive resultater".  

Annonse

Om fremtidig finansiering av flyktninger sa von der Leyen at dette i økende grad burde gi bedre muligheter for flyktninger til å tjene sitt eget levebrød. Von der Leyen vil også møte den jordanske kongen i dag (7. april) for å diskutere et forslag om syriske flyktninger som dekker Tyrkia, Jordan og Libanon.  

'Menneskerettigheter er ikke omsettelige'

Von der Leyen beskrev diskusjonen som ”veldig ærlig” om hva som skiller EU og Tyrkia, med begge EU-lederne som reiser bekymring for menneskerettigheter og rettsstat. 

Von der Leyen sa at hun var dypt bekymret over Tyrkias beslutning om å trekke seg fra Istanbul-konvensjonen om å beskytte kvinner og barn mot vold, spesielt siden Tyrkia var grunnlegger av Europarådet. På spørsmål om en journalists konvensjon sa von der Leyen at de ikke overbeviste Erdogan.

Flooding

Tyrkia bekjemper flom ved Svartehavet, dødstallet stiger til 27

Publisert

on

By

Medlemmer av søk og redningsteamet evakuerer en jente under flom som har feid gjennom byene i den tyrkiske Svartehavsregionen, i Bozkurt, en by i Kastamonu -provinsen, Tyrkia, 12. august 2021. Bilde tatt 12. august 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS
Medlemmer av søk og redningsteamet evakuerer en jente under flom som har feid gjennom byene i den tyrkiske Svartehavsregionen, i Bozkurt, en by i Kastamonu -provinsen, Tyrkia, 12. august 2021. Bilde tatt 12. august 2021. Onder Godez/Ministry av Interior Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Medlemmer av søk og redningsteamet evakuerer lokalbefolkningen under flom som har feid gjennom byene i det tyrkiske Svartehavet, i Bozkurt, en by i Kastamonu -provinsen, Tyrkia, 12. august 2021. Bilde tatt 12. august 2021. Onder Godez/innenriksdepartementet Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) Press Office/Handout via REUTERS

Beredskapsarbeidere kjempet for å avlaste områder som ble rammet av flom i Tyrkias Svartehavsregion fredag, da dødstallet steg til 27 i den andre naturkatastrofen som rammet landet denne måneden, skrive Nevzat Devranoglu, Ali Kucukgocmen og Daren Butler.

Flommen, blant de verste Tyrkia har opplevd, førte til kaos i de nordlige provinsene akkurat som myndighetene erklærte at branner som raste gjennom de sørlige kystregionene i to uker, var blitt kontrollert.

Annonse

Torrenter av vann kastet dusinvis av biler og masse rusk langs gatene, med broer ødelagt, veier stengt og strøm til hundrevis av landsbyer. Medierapporter sa at president Tayyip Erdogan skulle besøke regionen på fredag.

"Dette er den verste flomkatastrofen jeg har sett," sa innenriksminister Suleyman Soylu til journalister sent torsdag etter å ha undersøkt skader som strekker seg over provinsene Bartin, Kastamonu og Sinop.

"Risikoen som innbyggerne våre står overfor er høy ... Det er mye skade på infrastrukturen."

Annonse

Tjuefem mennesker døde som følge av flom i Kastamonu og ytterligere to mennesker døde i Sinop, sa landets katastrofe- og beredskapsdirektorat (AFAD).

Sinop -ordfører Baris Ayhan satte dødstallet i provinsen til tre og la til at myndighetene ikke kunne kontakte ytterligere 20 mennesker. Han oppfordret regjeringen til å erklære det som en katastrofe sone.

"Infrastrukturen i Ayancik (distrikt) har kollapset fullstendig. Kloakksystemet er ødelagt. Det er ingen strøm eller vann," sa han til Reuters.

Flommen og brannene, som drepte åtte mennesker og ødela titusenvis av hektar skog, rammet samme uke som et FN -panel sa at global oppvarming var farlig nær å komme ut av kontroll, og advarte om at ekstremvær ville bli mer alvorlig.

Opptak av flommens første øyeblikk i Kastamonus Bozkurt-distrikt viste at elven der rant over i en hurtig bevegelse som rev opp trær og dro kjøretøyer.

Mer enn 1,700 mennesker ble evakuert fra flomrammede områder, noen ved hjelp av helikoptre og båter, sa AFAD.

Helikoptre senket kystvaktpersonell ned på takene på bygninger for å redde mennesker som var strandet da flomvann feide gjennom gatene, viser opptak som deles av innenriksdepartementet.

Flommen ødela kraftinfrastrukturen og etterlot rundt 330 landsbyer uten strøm. Fem broer hadde kollapset og mange andre ble skadet, noe som førte til veisperringer, la AFAD til. Deler av veiene ble også feid bort.

Tyrkias meteorologimyndighet sa at det ventes ytterligere kraftig regn i den sentrale og østlige delen av Svartehavet, og advarte om faren for ytterligere flom.

Fortsett å lese

katastrofer

Middelhavet har blitt et 'ildsted', sier forskere fra EU

Publisert

on

By

Nattehimmelen blir oransje mens Tyrkias skogbranner raser ved bredden av landsbyen Cokertme nær Bodrum, Tyrkia, 2. august 2021. REUTERS/Umit Bektas/File Photo
En brannmann prøver å slukke et ild i nærheten av Marmaris, Tyrkia, 1. august 2021. REUTERS/Umit Bektas

Middelhavet har blitt et ildsted, med Tyrkia rammet av sine mest intense flammer på rekord og en hetebølge som gir høy risiko for ytterligere brann og røykforurensning rundt regionen, sa en atmosfæremonitor i EU onsdag (4. august), skriver Kate Abnett.

Skogbranner raser i land som Hellas og Tyrkia, der tusenvis av mennesker er evakuert fra hjemmene sine og tirsdag truet en brann med å nå et kullkraftverk.

Brannene har slått til da Sør -Europa opplever en intens hetebølge, hvor noen steder i Hellas tirsdag registrerte temperaturer på over 46 Celsius (115 Fahrenheit).

Annonse

Menneskeskapte klimaendringer gjør varmebølger mer sannsynlige og mer alvorlige, sier forskere. EUs Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sa at de varme og tørre forholdene hadde økt faren for ytterligere branner, selv om høye temperaturer alene ikke utløser branner fordi de trenger en antennelseskilde.

CAMS overvåker skogsbranner gjennom satellitter og bakkebaserte observasjonsuttalelser, og sa at utslippene og intensiteten til skogsbranner øker raskt i Tyrkia og Sør-Italia.

I Tyrkia nådde en sentral beregning av brannintensitet - "brannstrålingen", som måler energi produsert fra brenning av trær og annet materiale - de høyeste daglige verdiene siden dataregistreringene begynte i 2003.

Annonse

Røykstøv fra branner i Sør -Tyrkia var godt synlig i satellittbilder av regionen, og den alvorlige omfanget av brannene hadde forårsaket høye partikelforurensninger i det østlige Middelhavsområdet, sa CAMS.

Vedvarende eksponering for forurensning av partikler er forbundet med hjerte- og karsykdommer og lungekreft.

"Det er spesielt viktig å følge nøye med på disse brannene med høy intensitet ettersom røyken de avgir kan ha innvirkning på luftkvaliteten lokalt og motvind," sa Copernicus seniorforsker Mark Parrington.

Italia, Albania, Marokko, Hellas, Nord -Makedonia og Libanon har alle vært utsatt for branner siden slutten av juli.

EU -kommisjonen sa onsdag at den hadde hjulpet med å mobilisere brannfly, helikoptre og brannmenn for å hjelpe Italia, Hellas, Albania og Nord -Makedonia.

Fortsett å lese

katastrofer

Skogbranner: EU hjelper Italia, Hellas, Albania og Nord -Makedonia med å bekjempe ødeleggende branner

Publisert

on

Etter hvert som skogbranner fortsetter å påvirke ulike regioner i Middelhavet og det vestlige Balkan, mobiliserer EU -kommisjonen raskt støtte for å hjelpe land med å begrense brannspredningen og beskytte liv og levebrød. To Canadair -brannfly fra Frankrike ble sendt til berørte områder i Italia for å starte brannslukking 4. august.

To brannfly fra Kypros støtter Hellas, på toppen av et brannslokkingsteam for å støtte operasjoner på bakken. To helikoptre for å støtte operasjoner i Albania blir likt sendt fra Tsjekkia og Nederland. I tillegg sender Slovenia et team på 45 brannmenn til Nord -Makedonia. All hjelp mobiliseres gjennom EUs sivilbeskyttelsesmekanisme, med medfinansiering av Kommisjonen på minst 75% av transportkostnadene. Disse utplasseringene kommer i tillegg til EU-koordinerte brannslukningsoperasjoner som for tiden pågår i Tyrkia, samt på Sardinia, Italia i slutten av juli.

Satellittkart fra EUs Copernicus Emergency Management -satellitt gir ytterligere støtte til nødetatene for å koordinere operasjonene. EU er døgnet rundt Emergency Response Coordination Centre er i konstant kontakt med sivile beskyttelsesmyndigheter i land som er berørt av brannene for å nøye overvåke situasjonen og kanalisere EU -bistand.

Annonse

Kommissær for krisehåndtering Janez Lenarčič sa: "Vi jobber døgnet rundt for å sende hjelp når branner raser over hele Europa. Jeg takker Kypros, Tsjekkia, Frankrike, Slovenia og Nederland for at de raskt satte ut brannslukningsfly, helikoptre og et team av brannmenn for å støtte land sterkt påvirket av skogbranner. På dette tidspunktet da flere land i Middelhavet står overfor branner, sørger EUs sivile beskyttelse for at våre brannslokkingsverktøy på plass blir brukt med maksimal kapasitet. Dette er et utmerket eksempel på EU -solidaritet når det er behov. ”

En full pressemelding er tilgjengelig på nett.

Mer informasjon

Annonse

MEMO 'Bekjempelse av skogbranner i Europa - hvordan det fungerer'

Europeisk sivilbeskyttelsesmekanisme

RescEU

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender