Kontakt med oss

Kalkun

'Mitt besøk i Tyrkia viste hvor langt vi fortsatt må gå før kvinner blir behandlet som likeverdige'

Publisert

on

I dag (26. april) uttalte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen en sterk uttalelse om behandlingen hennes under besøket i Ankara for å møte Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, med presidenten for Det europeiske råd for å diskutere forholdet mellom EU og Tyrkia. 

Uttalelsen var en del av en felles orientering til MEP-er med EU-rådets president Charles Michel om det nylige EU-toppmøtet og det kontroversielle EU-Tyrkia-møtet hvor kommisjonens president ble nektet likestilling med sin likemann, i en hendelse referert til som "sofagate" hvor Von der Leyen ble tilbudt en plass på en sofa, mens Michel og Erdogan satt på stoler.

“Jeg er den første kvinnen som er president i EU-kommisjonen. Jeg er president for EU-kommisjonen, og det var slik jeg forventet å bli behandlet når jeg besøkte Tyrkia for to uker siden, som en kommisjonspresident, men det var jeg ikke. Jeg kan ikke finne noen begrunnelse for måten jeg ble behandlet på i de europeiske traktatene, ”konkluderte hun med at det var fordi hun ikke hadde på seg dress og slips.

Hun sa: «På bildene fra tidligere møter så jeg ikke noe mangel på stoler, men heller ikke så noen kvinner på disse bildene. Mange av dere har hatt ganske lignende opplevelser tidligere, spesielt de kvinnelige medlemmene i dette huset. Jeg er sikker på at du vet nøyaktig hvordan jeg følte meg såret, og jeg følte meg alene som kvinne og europeer, fordi det ikke handler om sitteplasser eller protokoller. Dette går til kjernen i hvem vi er. Dette går til verdiene vår fagforening står for. Og dette viser hvor langt vi fortsatt må gå før kvinner blir behandlet som like alltid og overalt. "

Von der Leyen erkjente at hun var i en privilegert stilling sammenlignet med andre kvinner og understreket hvordan det var enda viktigere at hun talte for de kvinnene som ikke blir hørt: «Da jeg kom til møtet, var det kameraer i rommet. Takket være dem ble den korte videoen av min ankomst umiddelbart viral og forårsaket overskrifter rundt om i verden. Det var ikke behov for undertekster. Det var ikke behov for oversettelser, bildene talte for seg selv.

“Vi vet alle at tusenvis av lignende hendelser ikke blir observert, ingen ser dem eller hører om dem, fordi det ikke er noe kamera, fordi det er ingen som tar hensyn. Vi må sørge for at disse historiene blir fortalt og at de blir handlet etter. "

Hun brukte uttalelsen til å etterlyse Istanbul-konvensjonen om vold mot kvinner og barn. Von der Leyen beskrev det som en banebrytende lovtekst og et inspirerende dokument. Det er det første internasjonalt bindende instrumentet som tar en bred tilnærming til å bekjempe vold mot kvinner og barn. 

Von der Leyen brukte møtet i Ankara for å gjenta sine bekymringer for Tyrkia å trekke seg fra konvensjonen, men la til at for å være troverdig trenger alle EU-stater å ratifisere konvensjonen. For øyeblikket er Bulgaria, Ungarn og Polen blant landene som har motarbeidet formell ratifisering. Von der Leyen sa at hun ønsker at EU selv skal bli undertegnet. 

Kypros

Frankrike kaller tyrkisk-kypriotisk bevegelse i spøkelsesbyen en 'provokasjon'

Publisert

on

By

Fransk utenriksminister Jean-Yves Le Drian snakker under en pressekonferanse med USAs utenriksminister Antony Blinken ved det franske utenriksdepartementet i Paris, Frankrike 25. juni 2021. Andrew Harnik / Pool via REUTERS

Frankrike kritiserte onsdag 21. juli som en "provokasjon" et tiltak fra tyrkisk-kypriotiske myndigheter for delvis å gjenåpne en forlatt by på Kypros for potensiell gjenbosetting, i den siste kritikken fra Vesten som Ankara har avvist, skriv Sudip Kar-Gupta i Paris og Jonathan Spicer i Istanbul, Reuters.

Tyrkisk-kyprioter sa tirsdag 20. juli at en del av Varosha ville komme under sivil kontroll, og folk ville være i stand til å gjenvinne eiendommer - noe som opprørte gresk-kyprioter som anklaget deres tyrkiske rivaler for å organisere en landgrip ved snik. Les mer.

Varosha, en uhyggelig samling av forlatte høyhus og boliger i en militær sone som ingen har fått lov til å komme inn, har vært øde siden en krig i 1974 splittet øya.

Fransk utenriksminister Jean-Yves Le Drian (avbildet) diskuterte saken med sin kypriotiske kollega tirsdag og vil ta opp temaet i FN, sa en talsperson for Le Drians departement.

Kypros er representert i EU av en internasjonalt anerkjent gresk-kypriotisk regjering. Frankrike presiderer over FNs sikkerhetsråd denne måneden.

"Frankrike beklager sterkt dette ensidige trekket, som det ikke har vært noen konsultasjoner om, noe som utgjør en provokasjon og skader å gjenopprette tilliten som er nødvendig for å komme tilbake til presserende samtaler om å nå en rettferdig og langvarig løsning på det kypriotiske spørsmålet," Le Drians talsperson sa.

EU, USA, Storbritannia og Hellas protesterte også mot planen som ble avduket da Tyrkias president Tayyip Erdogan besøkte Nikosia tirsdag. Han kalte det en "ny æra" for Varosha, på øyas østkyst.

Tyrkias utenriksdepartement sa at EUs kritikk var "ugyldig" siden den er koblet fra realitetene på bakken og favoriserer Hellas, et EU-medlem. "Det er ikke mulig for EU å spille noen positiv rolle i å nå en løsning på Kypros-saken," sa det.

Fredsinnsats har gjentatte ganger skrubbet på den etnisk splittede øya. En ny tyrkisk-kypriotisk ledelse, støttet av Tyrkia, sier at en fredsavtale mellom to suverene stater er det eneste levedyktige alternativet.

Gresk-kyprioter avviser en tostatlig avtale for øya som vil gi suverene status til den utbrytende tyrkisk-kypriotiske staten som bare Ankara anerkjenner.

Fortsett å lese

Kypros

Kypros-samtaler kan bare gjenopptas på to-statlig basis, sier Erdogan

Publisert

on

By

Tyrkisk president Tayyip Erdogan (Bildet) har sagt at fredsforhandlinger om fremtiden for etnisk splittet Kypros bare kan finne sted mellom "de to statene" på Middelhavsøya, i kommentarer som er sikker på å ytterligere irritere gresk-kyprioter og EU, skriver Jonathan Spicer i Istanbul og Michele Kambas.

Tyrkisk-kypriotiske tjenestemenn kunngjorde også planer for potensiell gjenbosetting av en liten del av den nå forlatte gresk-kypriotiske forstad Varosha på øyas østkyst.

Dette tiltaket vil sannsynligvis gjøre rasende gresk-kyprioter ettersom de hovedsakelig eier eierskap over et område FN sier bør plasseres under kontroll av fredsbevarere.

"En ny forhandlingsprosess (for å helbrede Kypros 'splittelse) kan bare gjennomføres mellom de to statene. Vi har rett og vi vil forsvare vår rett til enden," sa Erdogan i en tale i den splittede kypriotiske hovedstaden Nicosia.

Han markerte jubileet for en tyrkisk invasjon 20. juli 1974, dager etter et gresk-kypriotisk kupp konstruert av militæret som da styrte Hellas. Øya har vært splittet siden i et gresk-kypriotisk sør og et tyrkisk-kypriotisk nord.

Gresk-kyprioter, som representerer Kypros internasjonalt og støttes av EU, avviser en tostatlig avtale for øya som vil gi suverene status til den utbrytende tyrkisk-kypriotiske staten som bare Ankara anerkjenner.

Dekket med rød-hvitt tyrkisk og tyrkisk-kypriotisk flagg, sto den feirende stemningen i Nord-Nicosia tirsdag i sterk kontrast til en dyster stemning i sør, der gresk-kyprioter ble vekket av luftangrepssirener som markerte dagen tyrkiske styrker landet 47 År siden.

Selv om De forente nasjoner har kjempet usammenhengende med Kypros i flere tiår, har striden kommet i skarpere fokus på grunn av konkurrerende krav om energireserver til havs og den nylig gjenåpningen av tyrkisk-kyprioter av en del av Varosha for besøkende.

Varosha har vært en tyrkisk militærsone siden 1974, sett på som en forhandlingsbrikke for Ankara i en fremtidig fredsavtale.

Tirsdag sa den tyrkisk-kypriotiske lederen Ersin Tatar at hans administrasjon ville skrote den militære statusen til rundt 3.5% av Varosha og la mottakerne søke om en kommisjon som hadde mandat om å tilby kompensasjon eller tilbakeføring av eiendommer.

En talsmann for Kypros internasjonalt anerkjente regjering sa at myndighetene vil orientere EU og FNs sikkerhetsråd om saken.

Det lukkede området inkluderer 100 hoteller, 5,000 boliger og virksomheter som tidligere hovedsakelig var eid av gresk-kyprioter.

Tyrkisk-kypriotiske myndigheter åpnet en del av det for publikum i november 2020.

Fortsett å lese

EU-kommisjonen

Midtvejsevaluering av anlegget for flyktninger i Tyrkia: EU-støtte bidro betydelig til velferden til syrere og andre som flykter fra konflikt i regionen

Publisert

on

Innen rammen av mars 2016 EU-Tyrkia-uttalelse, Den europeiske union, gjennom Facility for flyktninger i Tyrkia, har mobilisert € 6 milliarder i bistand til flyktninger i Tyrkia. Den uavhengige evalueringen finner at Facility for Refugees i Tyrkia har gitt et betydelig bidrag til velferden til syrere og andre som flykter fra konflikt i regionen i områder som helse, utdanning, beskyttelse og sosioøkonomisk støtte. Rapporten finner imidlertid også at EU må gjøre mer for å dempe sosiale spenninger for flyktninger, inkludert å utvikle en sosial samhørighetsstrategi. Som EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen (Bildet) kunngjort på Det europeiske råd 24.-25. Juni, ville EU-budsjettet gi 3 milliarder euro over 2021-2023, og demonstrere EUs fortsatte solidaritet med flyktninger og vertssamfunn i Tyrkia.

President von der Leyen sa: “Ti år inn i den syriske konflikten bærer våre partnere i regionen fremdeles brorparten av byrden. Det er vår kollektive utfordring å beskytte flyktningene og støtte vertene deres. ” Kommissæren for nabolag og utvidelse, Olivér Várhelyi, sa: “Denne evalueringen er en verdifull kilde til informasjon om EUs facilitet for flyktninger i Tyrkia; Vi vil hente inspirasjon fra dette for å lede mobilisering av € 3 milliarder i ytterligere sosioøkonomisk støtte til flyktninger fra EU-budsjettet, slik at de kan tjene til egen levebrød, en nøkkelinvestering for deres fremtid og stabiliteten i regionen og videre. Jeg ser frem til å fortsette vårt gode samarbeid med Tyrkia om denne felles innsatsen. ”

A pressemelding er tilgjengelig online sammen med Hovedrapport om den strategiske midtveisevalueringenen faktaark, den femte årsrapporten og en oversikt over prosjekter om EU-anlegget for flyktninger i Tyrkia.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender