Kontakt med oss

UK

Storbritannia anklager EU for å 'sette det indre markedet først' over Nord-Irland

Publisert

on

Foran ukens møter i Storbritannia (9. juni) om EU-UK Partnership Council (for å diskutere EU-UKs handels- og samarbeidsavtale) og den blandede komiteen for å diskutere gjennomføringen av tilbaketrekningsavtalen. David Frost har fortsatt å rote fjær, skriver Catherine Feore.

I en kommentar i Financial Times hevder Frost at Storbritannia undervurderte effekten av protokollen på varebevegelser til Nord-Irland. Frost hevder at Storbritannia ikke vil "holde noen forelesninger om hvorvidt vi implementerer protokollen - vi er", noe som er rart gitt at Storbritannia har valgt å ensidig suspendere anvendelsen av visse bestemmelser, og ignorerer både forpliktelsene og midlene i avtalen for å håndtere enhver tvist som oppstår fra gjennomføringen av avtalen. Storbritannias ensidige handling har gitt EU lite annet valg enn å ta de første skrittene under sin overtredelsesprosedyre. 

Frost hevder at Storbritannia har vært konstruktiv og har kommet med detaljerte forslag, for eksempel for å foreslå en veterinæravtale basert på ekvivalens og for en autorisert handelsordning for å redusere kontroller, men sier han har hørt lite tilbake fra EU-siden som svar på disse forslagene . 

EU har imidlertid gjentatte ganger gjort det klart for Storbritannia at en avtale basert på ekvivalens ikke ville være tilfredsstillende til tross for at det eksisterte likeverdighetsavtaler med andre tredjestater, som Canada og New Zealand. Kommisjonen hevder at kompleksiteten og omfanget av handelen mellom EU og Storbritannia ikke ville oppfylle EUs risikokrav. Storbritannia har gjentatte ganger sagt at fordi det nettopp har forlatt EU, er det i realiteten på linje med EU, og at EU bruker overdreven forsiktighet. EU påpeker igjen at Storbritannia gjentatte ganger har signalisert sin intensjon om å avvike fra EU-reglene som en fordel ved å forlate EU.

Tidligere stabssjef i Theresa May Gavin Barwell utfordret noen av Frosts påstander. Spesielt: "Det er fristende å tro at - til tross for alle advarslene -" undervurderte regjeringen effekten av protokollen ", men jeg er ganske sikker på at det ikke er sant. De visste at det var en dårlig avtale, men ble enige om at Brexit skulle bli gjort, og hadde til hensikt å vri seg ut av det senere. " Noe som antyder at den "dårlige troen" kommisjonen har identifisert startet lenge før utenriksministeren for Nord-Irland erkjente at loven om det indre marked ville bryte folkeretten på en "spesifikk og begrenset måte".

I dag (7. juni) skisserte en EU-kommisjonskilde innrømmelser og fleksibilitet som Storbritannia var villige til å tilby. Kilden sa at på medisiner anerkjente de problemet og undersøkte løsninger som under visse forhold gjorde det mulig å plassere visse funksjoner i GB for medisiner som er spesielt godkjent for NI-markedet. Fleksibiliteten går utover de som allerede er tillatt i presserende situasjoner under EU-lovgivningen.  

Kommisjonen undersøker et unntak for førerhunder som kommer inn i Nord-Irland fra Storbritannia basert på et eksisterende unntak i EU-lovgivningen om assistansehunder.

Andre løsninger blir presentert for alt fra tilgang til rimelige brukte biler til endringer i VAT Margin Scheme til å legge til rette for kontakter mellom Storbritannia og European Food Safety Agency for å fremskynde risikovurderingen av alle britiske høyrisikoanlegg beregnet på eksportere til EU. 

EU-kilden sa at EUs IT-team jobber flatt for å sikre rask håndtering av inngangs- / utgangsdata for SPS-varer, men at systemet ikke ville være klart før 2022. Det er også visse fleksibiliteter med hensyn til merking av dyr og kommisjonen. har erkjent at det var et uventet problem med tollkvoter (TRQ) for stål, der EU utforsket løsninger.

Til tross for viljen til å imøtekomme noen av Storbritannias bekymringer, har den ensidige og aggressive tilnærmingen tatt av Lord Frost dempet håpet om at denne ukens møte vil få et gjennombrudd. Diplomater fra alle de 27 EU-landene har bestemt seg for å benytte seg av sin rett til å delta på møtet, noe som tyder på at det er stor interesse. 

Det europeiske råd la nylig Storbritannia til listen over presserende saker for sitt møte i mai og ba om full og effektiv gjennomføring av avtalene og om at deres styringsstrukturer ble gjort operasjonelle.

Bekymring hadde også oppstått over Storbritannias forsøk på å inngå diskrete avtaler med EUs medlemsland på bilateral basis. I konklusjonene oppfordret regjeringssjefene Storbritannia til å respektere prinsippet om ikke-diskriminering blant medlemslandene.

En senior britisk offisiell orientering av journalister i ettermiddag sa at protokollen har en rekke mål og hevdet at EU bare tenkte på beskyttelsen av det indre markedet - som selvfølgelig er den vitale og primære interessen for EU og dets bestanddeler. Likevel var Irland / Nord-Irland-protokollen i seg selv et stort kompromiss fra EU for å anerkjenne de spesielle omstendighetene som eksisterer i Nord-Irland. 

Brexit

Ex-EU Brexit-forhandler Barnier: Storbritannias rykte står på spill i Brexit row

Publisert

on

By

Leder for arbeidsgruppen for forbindelser med Storbritannia, Michel Barnier deltok i debatten om handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia under den andre dagen av en plenarmøte i Europaparlamentet i Brussel, Belgia 27. april 2021. Olivier Hoslet / Pool via REUTERS

Michel Barnier, EUs tidligere forhandler av Brexit, sa mandag 14. juni at Storbritannias rykte sto på spill angående spenninger over Brexit.

EU-politikere har beskyldt den britiske statsministeren Boris Johnson for ikke å respektere forpliktelser gjort om Brexit. Voksende spenning mellom Storbritannia og EU truet med å overskygge gruppen av syv-toppmøtet søndag, med London som anklaget Frankrike for "støtende" bemerkninger om at Nord-Irland ikke var en del av Storbritannia. Les mer

"Storbritannia må ta hensyn til sitt rykte," sa Barnier til France Info-radioen. "Jeg vil at Johnson skal respektere signaturen hans," la han til.

Fortsett å lese

Brexit

Tysklands Merkel oppfordrer til pragmatisk tilnærming til Nord-Irland

Publisert

on

By

Tysklands forbundskansler Angela Merkel (Bildet) oppfordret lørdag til en "pragmatisk løsning" på uenigheter om en del av Brexit-avtalen som dekker grenseproblemer med Nord-Irland, Reuters Les mer.

Statsminister Boris Johnson sa at Storbritannia vil gjøre "alt som trengs" for å beskytte sin territoriale integritet i en handelsstrid med EU, og truer med nødtiltak hvis ingen løsning ble funnet.

EU må forsvare sitt felles marked, sa Merkel, men på tekniske spørsmål kan det være en vei fremover i tvisten, fortalte hun på en pressekonferanse under en gruppe på syv lederes toppmøte.

"Jeg har sagt at jeg favoriserer en pragmatisk løsning for kontraktsavtaler, fordi et hjertelig forhold er av største betydning for Storbritannia og EU," sa hun.

Henviste til en samtale hun hadde med USAs president Joe Biden om geopolitiske spørsmål, sa Merkel at de var enige om at Ukraina må fortsette å forbli et transittland for russisk naturgass når Moskva fullfører den kontroversielle Nord Stream 2-gassledningen under Østersjøen.

Rørledningen på 11 milliarder dollar vil føre gass direkte til Tyskland, noe Washington frykter kan undergrave Ukraina og øke Russlands innflytelse over Europa.

Biden og Merkel skal møtes i Washington 15. juli, og belastningen på bilaterale bånd forårsaket av prosjektet vil være på dagsorden.

G7 søkte på lørdag å motvirke Kinas voksende innflytelse ved å tilby utviklingsland en infrastrukturplan som ville konkurrere med president Xi Jinpings multi-billion dollar dollar Belt and Road-initiativ. L5N2NU045

På spørsmål om planen sa Merkel at G7 ennå ikke var klar til å spesifisere hvor mye finansiering som kunne gjøres tilgjengelig.

"Våre finansieringsinstrumenter er ofte ikke så raskt tilgjengelige som utviklingsland trenger dem," sa hun

Fortsett å lese

Brexit

Macron tilbyr Storbritannias Johnson 'Le reset' hvis han holder sitt Brexit-ord

Publisert

on

By

Den franske presidenten Emmanuel Macron tilbød lørdag 12. juni å tilbakestille forholdet til Storbritannia så lenge statsminister Boris Johnson holder seg til Brexit-skilsmisseavtalen han signerte med EU, skriver Michel Rose.

Siden Storbritannia fullførte sin utgang fra EU sent i fjor, har forholdet til blokken og særlig Frankrike forsuret seg, og Macron ble den mest høylydte kritikeren av Londons nektelse av å respektere vilkårene for en del av Brexit-avtalen.

På et møte i gruppen av syv rike nasjoner i det sørvestlige England sa Macron til Johnson at de to landene hadde felles interesser, men at bånd bare kunne forbedres hvis Johnson holdt sitt ord om Brexit, sa en kilde.

"Presidenten fortalte Boris Johnson at det måtte foretas en tilbakestilling av det fransk-britiske forholdet," sa kilden, som snakket på betingelse av anonymitet.

"Dette kan skje forutsatt at han holder ordet med europeerne," sa kilden og la til at Macron snakket på engelsk til Johnson.

Elysee-palasset sa at Frankrike og Storbritannia delte en felles visjon og felles interesser i mange globale spørsmål og "en delt tilnærming til den transatlantiske politikken".

Johnson vil møte den tyske forbundskansleren Angela Merkel senere på lørdag, hvor hun også kan reise tvisten om en del av EUs skilsmisseavtale som kalles Nord-Irlands protokoll.

Den britiske lederen, som er vert for G7-møtet, ønsker at toppmøtet skal fokusere på globale spørsmål, men har stått på sitt med handel med Nord-Irland og oppfordret EU til å være mer fleksibel i sin tilnærming til å lette handel til provinsen fra Storbritannia. .

Protokollen har som mål å holde provinsen, som grenser til EU-medlem Irland, både i Storbritannias tollterritorium og EUs indre marked. Men London sier at protokollen er uholdbar i sin nåværende form på grunn av forstyrrelsen den har forårsaket forsyninger av hverdagsvarer til Nord-Irland.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender