Kontakt med oss

UK

Banebrytende ny juridisk rapport uttrykker store bekymringer for Storbritannias sanksjonsregime

DELE:

Publisert

on

En ny juridisk rapport skrevet av den ledende britiske advokaten Dean Armstrong KC fra Maitland Chambers og International Legal Forum (ILF), en internasjonal koalisjon av advokater som er forpliktet til å bekjempe terror og fremme rettsstaten, har funnet store mangler i det britiske sanksjonsregimet, anser det som svært ineffektivt og gir alvorlige bekymringer angående mangel på rettferdig prosess.

Et av de viktigste verktøyene Storbritannia bruker for å fremme og nå sine utenrikspolitiske mål, er utpekingen av sanksjoner mot enkeltpersoner og enheter – statsborgere i Storbritannia så vel som utlendinger.

Rapporten hevder at det britiske sanksjonsregimet generelt er ineffektivt når det gjelder å nå målet om å avskrekke målrettede land og enkeltpersoner fra å delta i aktivitetene som førte til innføringen av de ensidige sanksjonene. Videre kan disse ineffektive, og ofte vilkårlige ensidige sanksjonene basert på individuelle ministres innfall, få uforutsette og skadelige konsekvenser for uskyldige personer som ikke har noen innflytelse over staten som er det sanne målet for sanksjonene.

De svært brede sanksjonene som er innført mot Russland etter landets invasjon av Ukraina, skapte en farlig presedens for å bli et sterkt politisert verktøy i andre konflikter, som allerede kan observeres ved anvendelse av sanksjoner mot israelske individer og grupper.

Rapporten gir en rekke anbefalinger om hvordan Storbritannia kan skape et sterkere sanksjonsregime med åpenhet som slår fast respekt for rettferdig prosess og individuelle rettigheter.

Annonse
  1. Ensidige sanksjonsbestemmelser for andre formål enn nasjonal sikkerhet bør beskrive deres nødvendighet og effektivitet og sørge for en årlig vurderingsfase av domstoler og/eller en reguleringsmyndighet.
  • Ved utpeking av enkeltpersoner – bør det være en klar bevismessig kobling til den kriminelle standarden mellom målet og situasjonen som behandles.
  • Prosedyren for utpeking av personer ved navn bør ha som standard posisjon at obligatorisk varsling av den målrettede personen presenteres av den aktuelle ministeren, ledsages av en klar prosedyre for utfordring, som gir god tid og bevis som er nødvendig for et tilstrekkelig forsvar før utpekes og gi den målrettede personen fullstendig skriftlig begrunnelse for utpekingen.
  • Utlevering av ikke-klassifisert informasjon bør være obligatorisk i alle saker som ikke er relatert til nasjonal sikkerhet.
  • Utpeking, enten ved navn eller beskrivelse, bør ledsages av en klar prosedyre som den målrettede personen kan følge for å slutte å begå den sanksjonerte atferden. 
  • Etablering av et ekspertpanel som skal bistå ministeren i prosedyrene for oppføring og gjennomgang av søknadene om stryking.

Dean Armstrong KC:

"Det britiske regimet, ofte drevet av individuelle ministre, mangler konsistens, klarhet i prosessen og proporsjonalitet og klarer ikke å nå sine mål med å straffe dårlige aktører. I stedet er det åpenbare uforutsette konsekvenser, der det mangelfulle regimet påvirker uskyldige individer og enheter som binder dem ekstraterritorialt».

Arsen Ostrovsky, menneskerettighetsadvokat og administrerende direktør i The International Legal Forum:

"Den grelle vilkårligheten og politiseringen av det eksisterende sanksjonsregimet har vært tydelig hver uke siden 7. oktober.th massakre fra Hamas, som de samme lederne som utpekte israelere for sanksjoner, valgte å ikke utpeke engang en av Storbritannia eller utenlandske statsborgere som ba om Jihad og Intifada på gatene i London, eller palestinske ekstremister og tjenestemenn, som fortsetter å oppfordre til vold og rasehat».

Mens Armstrong KC og ILF tror fullt og fast på nødvendigheten av et sanksjonsregime som et sentralt verktøy for utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet, tar de til orde for et mer robust, målrettet og gjennomsiktig system, som er i samsvar med Storbritannias forpliktelser under internasjonal lov og respekt for prinsipper om rettferdig prosess og individuelle rettigheter.

https://www.eureporter.co/wp-content/uploads/2024/06/A-legal-review-of-the-UK-sanctions-regime-2.pdf

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender