Kontakt med oss

UK

Starmer setter ut for å helbrede Storbritannias divisjoner etter Labour-skred

DELE:

Publisert

on

Storbritannias nye statsminister feide inn i Downing Street 10 med et massivt Labour Party-flertall i Westminster. Men med bare litt over en tredjedel av stemmene som ble avgitt i parlamentsvalget, vet Sir Keir Starmer at bak de ville forvrengningene i det første-for-post-valgsystemet, var det også et gjennombrudd for ytterpunktene i britisk politikk.

Nigel Farages Reform UK dro fordel av traumet etter Brexit han gjorde så mye for å forårsake, og bidro til det verste resultatet for de konservative i Storbritannias demokratiske historie. I mellomtiden påførte pro-Palestina-kandidater også Labour nederlag.

I sin tale da han ankom Downing Street etter å ha blitt utnevnt til statsminister av kong Charles, lovet Sir Keir å styre ved å sette «landet først, partiet på andreplass». Det er et land med stor ulikhet; Før Brexit var indre London det desidert rikeste stedet i EU, men Storbritannia var den eneste delen av Nordvest-Europa som fortsatt hadde regioner som kvalifiserte seg til det mest sjenerøse nivået av europeisk bistand.

Noen ganger beskrevet som å være "ikke så mye et velstående land, som et fattig land der det bor mange velstående mennesker", ble Storbritannia lovet av sin nye statsminister at "vi vil gjenoppbygge Storbritannia med rikdom skapt i alle samfunn". Han forpliktet seg til «en gjenoppdagelse av hvem vi er» og at England, Skottland, Wales og Nord-Irland ville være «fire nasjoner som står sammen igjen».

Men i Nord-Irland ble splittelsen i unionismen dypere og den irske republikanske Sinn Féin er nå det største partiet, så fiendtlig innstilt til selve konseptet til Storbritannia at dets parlamentsmedlemmer ikke en gang vil ta plass i Westminster. I Wales er Labour fortsatt det største partiet, men så faktisk stemmeandelen falle. med nasjonalisten Plaid Cymru og de sentristiske liberale demokratene som delte byttet da de konservative ble utslettet.

Labour hadde et veldig godt valg i Skottland, og beseiret dusinvis av Scottish National Party-parlamentsmedlemmer. Labours leder i Skottland, Anas Sarwar, hevdet at «vi har snudd strømmen i Storbritannia mot fremveksten av ekstremisme». Han tenkte antagelig på skotske nasjonalister som ønsker å bryte ut og de konservative som tok Storbritannia ut av EU.

Annonse

Men mange av hans medmuslimer i England avviste Labour, rasende over Sir Keir Starmers sterke støtte til Israels invasjon av Gaza. Fire pro-Palestina uavhengige vant seter fra Labour. Ytterligere fire parlamentsmedlemmer fra det ytterste av politikken er den fremtredende brexiteren Nigel Farage og hans Reform UK-kolleger (med ett av partiets målseter som gjenstår å erklære). Han lovet at «dette er noe som kommer til å slå dere alle sammen», og lovet å målrette Labour-stemmer etter å ha tatt fire millioner stemmer for det meste fra de konservative.

Partiet hans overgikk komfortabelt de sterkt pro-EU-grønne, selv om de mer eller mindre matchet Reform i seter. Han gjorde det også bedre i stemmene enn de også pro-europeiske liberaldemokratene, som likevel kom ut av flokken av mindre partier for å gjenvinne statusen som den tredje styrken i Westminster.

Det var utvilsomt en historisk triumf for Labour, men alle som bryr seg om forholdet mellom Storbritannia og EU eller er skremt over fremveksten av den populistiske høyresiden i så mange land, vil bekymre seg for om det var Reform UKs gjennombrudd som var det sanne vendepunktet i britisk politiske historie.

Men da Rishi Sunak sluttet som statsminister, og forlot Downing Street til spott fra en folkemengde som ventet på Sir Keir Starmers ankomst, var europeiske lederes fokus sterkt på de umiddelbare konsekvensene av valget.

Åtte år siden Brexit-avstemningen sa president Charles Michel at Storbritannia og Europa er «avgjørende partnere» da han gratulerte Labour-lederen. Michel erklærte at Sir Keirs valg ville markere en "ny syklus" for Storbritannia, da han så frem til å jobbe sammen om "felles utfordringer".

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa at hun ønsker et "konstruktivt partnerskap" for å møte felles utfordringer og styrke europeisk sikkerhet. En av de første store begivenhetene i Sir Keirs premierskap vil være når han er vertskap for et møte i European Political Community senere denne måneden.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender