Kontakt med oss

UK

Farage ignorerer konvensjonen i Westminster, akkurat som han gjorde i Europa

DELE:

Publisert

on

Makt overføres med rask brutalitet i Storbritannia. Rishi Sunak ble definitivt beseiret i de tidlige timene fredag ​​morgen. Ved lunsjtid fredag ​​var Sir Keir Starmer i Downing Street 10. Men i underhusets kammer er det meningen at dekorum skal regjere i en uke eller to, inntil kongen formelt har åpnet det britiske parlamentet, og den voldsomme politikken som noen ganger forferder og ofte underholder TV-seere i andre land kan gjenopptas.

Det passet den nye statsministeren, Sir Keir Starmer, helt fint. Etter en kort tale full av floskler, håpet han at alle andre ville følge etter - flyet hans ventet på å fly ham til NATO-toppmøtet i Washington. Det passet absolutt Rishi Sunak, som nå tjener "ydmykt" - et ord han faktisk brukte - som leder av opposisjonen inntil det konservative partiet kommer seg til å erstatte ham.

Han svelget i det minste stoltheten og gjorde sin plikt; den siste eks-statsministeren i hans stilling, Gordon Brown, overlot det til sin stedfortreder å stille opp for ham. Men det respektfulle varte ikke. Nigel Farage kan være en politisk veteran, men som leder av Reform Party, faktisk et selskap der han er majoritetsaksjonær, var han også den første nye parlamentsmedlem som holdt en jomfrutale.

The man who left the European Parliament several years after telling the President of the European Council, Hermann Van Rompuy, that he had “all the charisma of a damp rag and the appearance of a low-grade bank clerk” made his Westminster debut in the same vein. He couldn’t resist slipping into a speech, which began politely enough, that a previous Speaker of the House of Commons, John Bercow, was a “little man … who besmirched the office so dreadfully in doing his best to overturn the biggest democratic result in the history of the country.

Med det mente han den smale folkeavstemningen for Brexit og president Bercows forsøk på å gjøre jobben sin ved å opprettholde prinsippet om at det til syvende og sist er parlamentet, ikke regjeringen, som bestemmer hva som skal skje. Bercow trakk seg kort tid etter at daværende statsminister, Boris Johnson, fikk parlamentet ulovlig suspendert fra å sitte, slik at han kunne unngå den konstitusjonelle vanskeligheten.

Ved siden av Farage satt en annen tidligere MEP, Jim Allister. Han blir generelt husket i Europaparlamentet som en ganske hyggelig fyr, i det minste inntil han nevnte sin prinsipielle politiske overbevisning, den absolutte retten til Nord-Irlands unionister til å ha sin egen måte, uansett ønskene til irske nasjonalister, politikere i resten av Storbritannia eller -spesielt- i resten av Europa.

Annonse

Hans "tradisjonelle unionistiske verdier" er ikke lenger bare et tankesett, men et faktisk politisk parti. Han beseiret Ian Paisley Junior i setet tidligere holdt av faren, pastor Ian Paisley, mest husket som en mann som opprettholdt de tradisjonelle fagforeningsverdiene, men som likevel avsluttet sin politiske karriere som styrte Nord-Irland i samarbeid med den tidligere IRA-sjefen Martin McGuiness.

Rishi Sunaks belønning for å ha anstendigheten til å møte opp var å høre Jim Allister tulle det som generelt blir sett på som den eneste oppnåelsen av hans premierskap, Windsor Framework der ledere i Brussel, London, Dublin og Belfast fant en handelsavtale etter Brexit for Northern. Irland som de alle kunne leve med.

Men ikke Jim Allister. Han var ikke i Westminster bare for å observere det fine. «Nord-Irlands plass i dette Storbritannia må gjenopprettes», tordnet han på en måte. (Han har faktisk ikke den dundrende leveringen til avdøde pastor Paisley). "Vi må avslutte delingen av riket vårt ved en utenlandsk grense, og vi må avslutte en situasjon der 300 rettsområder i Nord-Irland kontrolleres ikke av dette parlamentet, og ikke av Stormont, men av et utenlandsk parlament", mener hans gammelt hjem i Brussel og Strasbourg.

Nigel Farage hevdet også at Westminsters mest sette ukentlige begivenhet, Prime Minister's Questions, "er global, box office politics", uten å erkjenne at utenlandske seere ofte ser på knockouten som politisk komedie. Han har nettopp blitt en ny akt i det sirkuset.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender