Kontakt med oss

Russland

Blinken ankommer Ukraina, sier Russland kan angripe på kort varsel

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

USAs utenriksminister Antony Blinken blir møtt av den ukrainske viseutenriksministeren Dmytro Senik når han ankommer Boryspil internasjonale lufthavn i Kiev, Ukraina, 19. januar 2021. Alex Brandon/Pool via REUTERS
USAs utenriksminister Antony Blinken taler mens han hilser på ambassadeansatte ved den amerikanske ambassaden, i Kiev, Ukraina, 19. januar 2022. Alex Brandon/Pool via REUTERS

USAs utenriksminister Antony Blinken (Bildet) ankom Kiev onsdag (19. januar) i et diplomatisk trykk for å dempe spenningen med Moskva om Ukraina, og advarte om at Russland kunne starte et nytt angrep på "veldig kort varsel", skriver Simon Lewis.

Blinken vil møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy og deretter reise til Berlin for samtaler med allierte før han drar til Genève for å møte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov etter at forhandlingene forrige uke ikke ga noe gjennombrudd.

Russland har samlet titusenvis av soldater nær Ukrainas grenser i det Kiev og dets allierte frykter kan være forberedelser til en ny militæroffensiv mot Ukraina.

For å øke uroen, flyttet Russland ytterligere tropper inn i Hviterussland denne uken i forkant av det Minsk sa var planlagte fellesøvelser neste måned. Moskva benekter planene om å sette i gang et angrep, men har presset Washington for sikkerhetsgarantier, inkludert en blokkering av Ukrainas tilslutning til NATO-alliansen.

Da han snakket med diplomater ved den amerikanske ambassaden i Kiev, sa Blinken at han håper sterkt at Russland kan holde seg til en diplomatisk og fredelig vei når han møter Lavrov, og advarte om at Russlands president Vladimir Putin kunne gi ordre om å angripe på kort varsel.

"Som dere alle vet veldig, veldig godt, har vi de siste par månedene vært engasjert i et intenst fokus på Ukraina på grunn av den betydelige oppbyggingen vi har sett av russiske styrker vi har sett nær den ukrainske grensen," sa Blinken .

Den russiske oppbyggingen, sa han, skjedde uten provokasjon, ingen grunn.

Annonse

– Vi vet at det er planer om å øke den styrken enda mer på svært kort varsel, og det gir president Putin kapasitet, også på svært kort varsel, til å ta ytterligere aggressive aksjoner mot Ukraina, sa Blinken.

Russlands handlinger hadde tiltrukket seg oppmerksomheten til Washington, og også av dets allierte i Europa og utenfor, sa han.

USAs president Joe Bidens administrasjon godkjente forrige måned leveringen av en ytterligere 200 millioner dollar i defensiv sikkerhetshjelp til Ukraina og ga mer slik bistand i fjor enn på noe tidspunkt siden Russlands annektering av Krim fra Ukraina i 2014.

Talsmann for utenriksdepartementet, Ned Price, sa at Blinkens besøk var «for å gjenta vår støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet». Washington har advart Russland om alvorlige konsekvenser hvis de setter i gang en ny offensiv, samtidig som de har lovet å styrke sin sikkerhetstilstedeværelse i Europa.

– Skulle Russland invadere Ukraina ytterligere, vil vi gi ytterligere defensivt materiale til ukrainerne utover det vi allerede er i ferd med å levere, sa en tjenestemann i utenriksdepartementet før Blinkens ankomst.

Blinken møter Zelenskiy og utenriksminister Dmytro Kuleba onsdag.

Så i Berlin vil han møte Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock og senere Transatlantic Quad, med henvisning til et format som involverer USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Tyskland signaliserte tirsdag (18. januar) at de kunne stoppe Nord Stream 2 rørledning fra Russland hvis Moskva invaderer Ukraina.

Blinken snakket med Lavrov tirsdag og de to bestemte i samtalen at det ville være nyttig å møtes personlig.

Lavrov sa separat at Moskva ville ønske USAs diplomatiske innsats velkommen og gjentok russiske anklager om at Ukraina «saboterte» avtaler som hadde som mål å få slutt på konflikten mellom ukrainske tropper og russisk-støttede styrker i Øst-Ukraina.

Til tross for diplomatiske engasjementer denne måneden, har Washington ennå ikke sett Russland deeskalere spenningen, og Moskva kan starte et angrep på Ukraina når som helst i januar eller februar, sa en høytstående amerikansk tjenestemann tidligere.

– Vi er nå i et stadium der Russland når som helst kan starte et angrep på Ukraina, sa tjenestemannen

Kiev har søkt våpen fra vestlige nasjoner for å styrke sitt forsvar. Mandag (17. januar) sa Storbritannia at de hadde begynt å forsyne Ukraina med panservernvåpen for å hjelpe landet med å forsvare seg.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender