Kontakt med oss

Ukraina

Ukraina forventer avgjørelser om stridsvogner på vestlige forsvarsledermøte

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskiy (Bildet) sa at hans regjering forventer "sterke avgjørelser" fra NATOs forsvarsledere og andre land som møttes for å diskutere måter å forbedre Ukrainas evne mot russiske styrker utstyrt med moderne kampvogner.

Dette møtet, som ble holdt ved Ramstein Air Base, Tyskland, er det siste i rekken av møter siden Russland invaderte Ukraina for nesten 11 måneder siden. Fremtidige våpenleveranser vil også bli diskutert, spesielt angående Tysklands Leopard2 stridsvogner som brukes av hærer over hele Europa.

Berlin kan nedlegge veto mot enhver beslutning om å eksportere stridsvogner, og kansler Olaf Scholz' regjering har vært motvillig til å godkjenne det av frykt for Russland.

Allierte hevder at Berlins bekymringer er feilplassert. Russland er allerede fullt ut forpliktet til krig. Moskva har imidlertid gjentatte ganger uttalt at vestlige våpenoverføringer vil forlenge konflikten og øke lidelsen i Ukraina.

Både Russland og Ukraina har vært avhengige av sovjettidens T-72 stridsvogner. Disse stridsvognene ble ødelagt i hundrevis under krigen Russlands president Vladimir Putin begynte 24. februar i fjor, og kalte det en "spesielt militær operasjon" for å beskytte Russlands talere og russere.

Russland og dets allierte anklager Ukraina for en uprovosert invasjon for å erobre territorium og ødelegge uavhengigheten til en tidligere sovjetrepublikk og nabo. Ukraina har hatt en jevn tilførsel fra vest av våpen.

Zelenskiy uttalte at "vi faktisk nå venter på en beslutning fra en europeisk hovedstad som vil aktivere den forberedte samarbeidskjeden angående stridsvogner," i en videoadresse torsdag kveld.

Annonse

"Vi gjør oss klare til morgendagens Ramstein-møte. Vi forventer sterke avgjørelser. Han sa at vi forventer en sterk militær hjelpepakke fra Amerika."

US MILITÆR HJELP

USA kunngjorde torsdag at de vil gi 2.5 milliarder dollar i militær bistand til Ukraina, som inkluderer hundrevis flere pansrede kjøretøy samt støtte til Ukrainas luftforsvar.

Ifølge en uttalelse fra det amerikanske forsvarsdepartementet inkluderte hjelpen 59 Bradley-kampkjøretøyer samt 90 Stryker pansrede personellbærere. Siden invasjonen har USA gitt mer enn 27.4 millioner dollar i sikkerhetshjelp til Ukraina.

I følge kilder i den tyske regjeringen ville Berlin vurdere å gå videre med Leopard-stridsvogner-spørsmålet hvis Washington tilbød å sende Abrams-stridsvogner inn i Ukraina. USA inkluderte ikke Abrams-stridsvogner i sin torsdagskunngjøring.

Boris Pistorius, Tysklands nye forsvarsminister, uttalte tidligere at han visste ikke om noe krav for at Ukraina skal motta amerikanske stridsvogner samtidig.

Pistorius sa: "Jeg kjenner ikke til noen slik bestemmelse," da han ble spurt om dette betydde at Abrams og Leoparder måtte leveres samtidig. Denne stillingen gir mulighet for enighet på fredag.

CIA-DIREKTØR BESØK

Ukrainas allierte i Vesten ønsket å forhindre at NATO ser ut til å møte Russland direkte, og derfor nektet de å sende sine mektigste våpen til Kiev-regjeringen.

Zelenskiy, en Zelenskiy-intervjuer, sa at Ukraina trengte stridsvogner for å forsvare seg og gjenerobre okkupert territorium. Han uttalte også at Russland ikke hadde til hensikt å angripe Ukraina.

"Fra Washington til London til Paris til Warszawa, det er én ting som alle er enige om: Ukraina trenger stridsvogner. Nøkkelen til å få en skikkelig slutt på krigen er stridsvogner. Det er på tide å slutte å skjelve under Putin og ta de siste stegene," tvitret Mykhailo Podolyak, Zelenskiy rådgiver.

Reuters ble torsdag fortalt at CIA-direktør William Burns reiste i hemmelighet til Ukrainas hovedstad Kiev, for å møte Zelenskiy.

Tjenestemannen nektet å gi en dato. Washington Post meldte først at besøket fant sted i begynnelsen av forrige uke. Ifølge Posten ga Burns Zelenskiy en oversikt over hans forventninger til Russlands militære planer.

Ifølge ukrainske militære tjenestemenn fortsatte kampene i Donbas strategiske industriregion på Ukrainas østlige grense.

Ifølge generalstaben til de ukrainske væpnede styrkene angrep russiske styrker Bakhmut, Russlands hovedmål i Donetsk, som sammen med Luhansk utgjør Donbas. Bakhmut er 20 km (12 miles) unna Soledar. Russiske styrker hevder de har kontroll over Soledar mens ukrainske kilder oppgir at deres militære fortsatt kjemper i Soledar.

Oleh Zhdanov, en ukrainsk militæranalytiker, sa: "Ukrainske tropper har praktisk talt stabilisert fronten rundt Bakhmut."

Russland gjør Soledar til et militærsenter, per i dag. De prøver også å flytte tropper mot Spirne eller Bilohorivka, som ligger like utenfor Luhansk-regionen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender