Kontakt med oss

Russland

Ukraina: EU- og G7-partnere er enige om pristak på russiske petroleumsprodukter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den europeiske union – sammen med den internasjonale G7+ Price Cap Coalition – har i dag (3. februar) vedtatt ytterligere pristak for sjøbårne russiske petroleumsprodukter (som diesel og fyringsolje). Denne beslutningen vil ramme Russlands inntekter enda hardere og redusere dets evne til å føre krig i Ukraina. Det vil også bidra til å stabilisere globale energimarkeder, til fordel for land over hele verden.

Den kommer på toppen av pristak for råolje gjeldende siden desember 2022, og vil utfylle EUs fulle forbud mot å importere sjøbåren råolje og petroleumsprodukter til EU.

Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen, sa: «Vi får Putin til å betale for hans grusomme krig. Russland betaler en høy pris, ettersom sanksjonene våre eroderer økonomien og kaster den tilbake med en generasjon. I dag øker vi presset ytterligere ved å innføre ytterligere pristak på russiske petroleumsprodukter. Dette er avtalt med våre G7-partnere og vil ytterligere erodere Putins ressurser til å føre krig. Innen 24. februar, nøyaktig ett år siden invasjonen startet, tar vi sikte på å ha den tiende pakken med sanksjoner på plass.»

Det er satt to prisnivåer for russiske petroleumsprodukter: ett for "premium-to-crude" petroleumsprodukter, som diesel, parafin og bensin, og det andre for "rabatt-to-crude" petroleumsprodukter, som fyringsolje og nafta, som gjenspeiler markedsdynamikken. Maksimumsprisen for premium-to-crude-produkter vil være 100 USD per fat og maksimalprisen for discount-to-crude vil være 45 USD per fat.

Pristaket på petroleumsprodukter vil bli implementert fra 5. februar 2023. Det inkluderer en 55-dagers avviklingsperiode for sjøbårne russiske petroleumsprodukter kjøpt over pristaket, forutsatt at de lastes på et fartøy i lastehavnen før 5. februar 2023 og losset i den endelige destinasjonshavnen før 1. april 2023.

Pristakene for petroleumsprodukter og råolje vil bli kontinuerlig overvåket for å sikre deres effektivitet og effekt. Selve pristakene vil bli gjennomgått og justert etter behov.

EU-kommisjonen har også i dag publisert et veiledningsdokument om gjennomføringen av pristakene.

Annonse

Bakgrunn

Price Cap-koalisjonen er sammensatt av Australia, Canada, EU, Japan, Storbritannia og USA.

EUs sanksjoner mot Russland viser seg effektive. De skader Russlands evne til å produsere nye våpen og reparere eksisterende, samt hindre landets transport av materiale samtidig som de reduserer inntektene fra eksport av fossilt brensel. Som svar på Hviterussland sitt engasjement i Russlands militære invasjon av Ukraina, har EU også vedtatt en rekke sanksjoner mot Hviterussland i 2022.

De geopolitiske, økonomiske og økonomiske implikasjonene av Russlands fortsatte aggresjon er klare, ettersom krigen har forstyrret globale råvaremarkeder, spesielt for landbruksprodukter og energi. EU fortsetter å sikre at dets sanksjoner ikke påvirker eksporten av energi og landbruksmat fra Russland til tredjeland.

Som vokter av EU-traktatene overvåker EU-kommisjonen håndhevelsen av EU-sanksjoner i hele EU.

EU står samlet i sin solidaritet med Ukraina, og vil fortsette å støtte Ukraina og dets folk sammen med dets internasjonale partnere, inkludert gjennom ytterligere politisk, økonomisk og humanitær støtte.

Mer informasjon

Kommisjonens veiledning om oljepristak

Oljeimport: Vanlige spørsmål

Mer informasjon om EU-sanksjoner

Vi får Putin til å betale for hans grusomme krig. Russland betaler en høy pris, ettersom sanksjonene våre eroderer økonomien og kaster den tilbake med en generasjon. I dag øker vi presset ytterligere ved å innføre ytterligere pristak på russiske petroleumsprodukter. Dette er avtalt med våre G7-partnere og vil ytterligere erodere Putins ressurser til å føre krig. Innen 24. februar, nøyaktig ett år siden invasjonen startet, tar vi sikte på å ha den tiende pakken med sanksjoner på plass. President Ursula von der Leyen - 03/02/2023

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender