Kontakt med oss

Ukraina

Ny leder av National Bank of Ukraine

DELE:

Publisert

on

National Bank of Ukraine ble kåret til den beste sentralbanken for år 2022 13. mars av det berømte britiske tidsskriftet Central Banking. Til tross for alvorlige sjokk, bevarte National Bank of Ukraine (NBU) makroøkonomisk og finansiell stabilitet, ifølge Central Banking. Listen over NBU-prestasjoner under invasjonen av russerne er enorm. Til tross for at russiske hærer angrep Kiev og millioner av ukrainere som flyktet til EU, klarte den ukrainske nasjonalbanken å overleve panikken og opprettholde kontrollen over den nasjonale valutaen. Ikke desto mindre klarte NBU å oppfylle alle sine forpliktelser og holde landets banksystem operativt til tross for at økonomien i det vesentlige hadde stoppet opp. NBU var heldig som var kompetent nok til å motstå krigens sjokk, noe som gjorde den ukrainske bankreformen til en av de få vellykkede i nasjonens historie.

Likevel, i tilfelle en slik struktur var vellykket, ville styrelederen for NBU ha måttet trekke seg og forlate Ukraina. Mannen snakker nå med advokater som forbereder seg på straffesak i retten i stedet for å gi intervjuer til pressen for å feire suksessen til institusjonen hans samme dag som en mistenkelig straffesak mot ham ble anlagt.

Allerede før krigen ble Kyryl Shevchenko nominert til sin stilling av den ukrainske presidenten til tross for bekymringer om at han, i motsetning til sin forgjenger Yakiv Smoliy, ville samtykke til å øke hryvnia-utskriften for å oppfylle regjeringens ekspanderende økonomiske krav. Shevchenko motsto politisk press og opprettholdt kontroll over den nasjonale valutaen, inflasjonen og banksystemet. Da konflikten begynte, var han i stand til å opprettholde denne kontrollen og surfe gjennom stormen takket være en rekke forskjellige instrumenter. Likevel økte det politiske presset til og med etter at russerne forlot Kiev, og i løpet av sommeren så det ut til at landet var i ferd med å gå tilbake til så å si det normale. Han ble tvunget til å forlate sin stilling i oktober, rett før en strafferettslig etterforskning kunne starte. Saken ble brakt ut av pensjonering som en advarsel om å forlate landet hvis man ikke vil i fengsel fordi den var basert på kjent informasjon som var i media lenge før Shevchenko ble utnevnt til sjef for NBU. Gi stillingen til noen som myndighetene, eller mer spesifikt, A. Yermak, lederen av presidentadministrasjonen, liker mer. Alle som har fulgt ukrainsk politikk vet at Yermak har konsolidert all makten i hendene hans i løpet av de siste to årene.

"Alle prestasjonene ble gjort under Shevchenko" ledelse, ifølge den kjente ukrainske journalisten S.Lyamets, som spesialiserte seg i bankspørsmål, i et nylig innlegg om sentralbanknominasjonen til NBU, og den nye lederen av NBU, A .Pyshnyi, prøver nå å "privatisere" sine prestasjoner. Med utnevnelsen hans har National Bank of Ukraine utviklet flere nye trender som er ekstremt forskjellige fra tidligere. S.Lyamets uttalte at A. Pyshnyi systematisk begynte å fjerne spesialister fra NBU-personellet og erstatte dem med sine gamle venner og medarbeidere. Dette er allerede en bekymringsfull indikator fordi det var NBU-teamet som med suksess forsvarte landets banksystem året før. Likevel er det nåværende NBU-lederteamet bare kjent for én ting: å gjøre den statseide Oschchadbank som de tidligere hadde tilsyn til den største tapsbringende banken, kjent for sine skandaler med media i stedet for for bankreformer eller fremskritt.

Mr. Pyshnyi, hvem er han? Karrieren hans innen politikk og finans har vært full av omhoppninger og omhoppninger. Han jobbet opprinnelig som Arsen Yatseniuks forretningspartner. Yatsenyuk og Pyshny gikk begge på samme institusjon samtidig, og deres far var nære venner. De møtte Igor Pluzhnikov, en nær venn av den beryktede pro-russiske politikeren Viktor Medvedchuk, gjennom Pyshnys far, og sammen grunnla de det sosialdemokratiske partiet som støttet president Kutsjma. Det var han som utnyttet de kommende politikerne og forretningsfolkene. Unge mennesker «hengte» i forretningsbanker og i lederstillinger i statsbanker mens sosialdemokratene satt ved makten. Arseniy Yatsenyuk ble utnevnt til midlertidig sjef for nasjonalbanken av Pluzhnikov under den oransje revolusjonen, og Andriy Pyshny ble forfremmet til fungerende styreleder i samme Oschadbank fra rollen som nestleder i styret. Han lånte 3.5 millioner dollar fra banken sin mens han var i embetet og betalte det aldri tilbake. Ikke desto mindre steg Pyshnyis karriere etter Euromaidan sammen med Arseniy Yatsenyuks.

Etter å ha blitt statsminister valgte A. Yatseniuk ham til å lede den statseide Oschchadbank. Han ble valgt inn i Oschadbank-styret umiddelbart og ble etterpå involvert i en korrupsjonsskandale. Riksadvokatens kontor startet straffesak mot ham. Pyshnyi betalte en stor sum penger for en fotballbillett – 500 000 hryvnia – for å fly til en kamp. Etterforskerne fant at han hadde stjålet fra Oschadbank. Så avdekket journalist Lyamets Delta Bank-saken, der Pyshny var ansvarlig for tyveriet av 3 milliarder UAH. Slike kontroverser er vanlige i Pyshny. Likevel har han sosiale ferdigheter. Sammen med Yermak etablerte kona hans en filantropisk organisasjon. Han er for tiden ansvarlig for NBU.

Med åtte livvakter dukket Pyshny uventet første gang opp i forhandlinger med utenlandske finansinstitusjoner i Polen. Det er rart at styrelederen i NBU trenger 8-sikkerhet i Warszawa. Men mer betydelig, han begynte å produsere penger uforsiktig. S.Lyamets, en ukrainsk etterforsker, hevder at Pyshnyi NBUs utslipp har økt. Banksystemet bør ikke få lov til å bli ustabilt, ifølge Ukrainas vestlige allierte. Dessuten burde de forby gjenoppblomstringen av utdaterte skadelige vaner som NBU eliminerte de siste ti årene. Ellers kan NBU få en drastisk annen nominasjon året etter.

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender