Kontakt med oss

Ukraina

Før makten er tilbake, må mineryddere gjøre Ukrainas krigsreparasjoner trygge

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Utenfor landsbyen Korovii Yar øst i Ukraina må et team av ingeniører vente i flere timer før det kan utføre reparasjonsarbeid på kraftledninger som ble skadet i kamper over territorium som inntil i fjor høst var okkupert av russiske styrker.

Forsinkelsen er forårsaket av risikoen for ueksplodert ammunisjon i et område som har opplevd kraftige kamper og fortsatt er strødd med antipersonell- og panserminer som er etterlatt av russiske tropper som trekker seg tilbake.

Å rense hele Øst-Ukraina for slike trusler vil ta år, men ettersom landet prøver å gjenopprette strøm, vann og oppvarming til byer og landsbyer som er avskåret på grunn av skader forårsaket av krigen, må mineryddingsteam prioritere.

"Først og fremst gjelder det kritiske infrastrukturobjekter," sa Kostyantyn Apalkov, leder for mineryddingsenheten under Statens nødtjeneste i Donetsk-regionen, mandag (20. mars).

— Dette er gjenstander som kraftledninger, gassledninger, vannledninger og lignende, samt tettsteder der det bor folk.

Mens han snakket, beveget åtte mineryddere i beskyttende klær og bevæpnet med metalldetektorer seg sakte langs et spor som passerte under skadede strømkabler, og søkte etter alt som kunne skade reparasjonsarbeidere eller utstyret deres.

Et slikt møysommelig arbeid utføres i en region der noen av krigens heftigste kamper raser; artilleriild fra fjerne frontlinjer buldret nesten konstant.

Annonse

Minerydding er viktig, men det bremser også gjenopprettingen av nøkkeltjenester, noe som understreker utfordringen Ukraina står overfor med å komme tilbake til en slags normalitet i områder som har blitt okkupert.

Bare i Donetsk har nødetatene besvart mer enn 4,000 henvendelser for å fjerne trusselen om ueksplodert ammunisjon siden starten på Russlands fullskala invasjon av Ukraina startet i februar i fjor.

På kjøreturen fra byen Sloviansk, rundt 30 km (18.64 miles) sørover, er krigsbelastningen synlig overalt. Utbrente stridsvogner forsøpler grøfter, landsbyer ligger i ruiner, ueksploderte missiler stikker ut fra jorder og gjørmete veier gir den eneste tilgangen.

Etter rundt en time med minefeiing, finner Apalkovs team tre antipersonellminer på bakken nær en forlatt bil. De blir sprengt eksternt, og elektrisitetsreparasjonsteamet kan endelig begynne å jobbe.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender