Kontakt med oss

Russland

Ukraina treffer russisk-kontrollert by dypt bak frontlinjene

DELE:

Publisert

on

Ukraina slo et jernbanedepot og slo ut makten i den russisk-okkuperte byen Melitopol dypt bak frontlinjene onsdag (29. mars) midt i økende snakk fra Kiev om et motangrep mot russiske styrker utslitt av en mislykket vinteroffensiv.

Ubekreftede bilder på internett viste eksplosjoner som lyste opp nattehimmelen med striper av trekk i Melitopol, basen til den russiskkontrollerte administrasjonen i Zaporizhzhia, en av fem ukrainske provinser Russland hevder å ha annektert.

Ukrainas eksilordfører i byen bekreftet at det var eksplosjoner der. Russlands statlige nyhetsbyrå TASS, siterer tjenestemenn som er installert i Moskva, sa at et jernbanedepot var skadet og strømmen slått ut til byen og landsbyene i nærheten.

Melitopol, som hadde en befolkning på rundt 150,000 XNUMX før krigen, er et jernbanelogistikkknutepunkt for russiske styrker i Sør-Ukraina og en del av landbroen som forbinder Russland med den okkuperte Krim-halvøya.

Det var ingen offentlig informasjon om våpnene Ukraina kan ha brukt til streiken. Byen ligger ytterst i rekkevidden til Ukrainas HIMARS-raketter, og innenfor rekkevidde av nyere våpen sies den å bli utplassert, inkludert luftutskytede JDAM-bomber og bakkeutsendte GLSDB-ammunisjon lovet av USA. Russland sa at de skjøt ned en GLSDB tirsdag, første gang de har rapportert at de gjorde det.

Angrepet kan hemme Moskvas bakre logistikk på et tidspunkt da Kiev har antydet at det snart kan sette i gang et motangrep mot russiske invasjonsstyrker som ikke har oppnådd noen store seire i en måneder lang offensiv til tross for krigens blodigste kamper.

Melitopol ligger sør for det russisk-holdte atomkraftverket Zaporizhzhia, besøkte onsdag av FNs kjernefysiske sjef Rafael Grossi, som gjentatte krav om en sikker sone der, og sa at situasjonen ikke hadde blitt bedre og at kampene i nærheten hadde forverret seg.

DET RUSSISKE OVERgrepet GIKK IKKE GEVINST

Ukrainske styrker har holdt seg hovedsakelig til et defensivt fotfeste siden deres siste store fremskritt for nesten fem måneder siden. På den tiden har Moskva satt i gang et vinterangrep med hundretusenvis av reservister og tusenvis av straffedømte rekruttert fra fengsler til den private Wagnerhæren.

Annonse

Men når vinteren går over til vår, svirrer spørsmålene over hvor mye lenger russerne kan opprettholde sin offensiv og når ukrainerne vil slå tilbake.

Det er klare tegn på det russiske angrepet.

Gjennomsnittlig antall daglige russiske angrep på frontlinjen rapportert av Ukrainas generalstab har gått ned i fire uker på rad siden begynnelsen av mars, til 69 de siste syv dagene fra 124 i uken 1.-7. mars. Bare 57 angrep ble rapportert onsdag.

Journalister nær frontlinjene vest for Bakhmut og lenger nord rapporterte også om en merkbar nedgang i intensiteten av russiske angrep forrige uke.

En følelse av forventning foran motoffensiven bygger seg opp inne i Ukraina.

Onsdag la Oleksiy Honcharenko, en lovgiver, ut en video på sosiale medier av dusinvis av bemannede ukrainske kampkjøretøyer med motorer i gang i et stort åpent felt.

Russerne har ikke oppnådd noen betydelige gevinster til tross for store tap på begge sider, og ukrainske og vestlige tjenestemenn sier de mistenker at den russiske angrepsstyrken snart vil bli brukt opp.

Russiske tjenestemenn sier at styrkene deres fortsatt tar terreng i gate-for-gate-kamper inne i Bakhmut, den lille østlige byen som har vært deres hovedmål i flere måneder. Men de har så langt ikke klart å omringe den og tvinge ukrainerne til å trekke seg, slik det virket sannsynlig for uker siden.

"Kampen om Bakhmut i dag har allerede praktisk talt ødelagt den ukrainske hæren, og dessverre har den også skadet Wagner Private Military Company alvorlig," sa Wagner-sjef Yevgeny Prigozhin i en lydmelding.

I sin kveldsoppdatering onsdag sa Ukrainas militære generalstab at russiske styrker hadde hatt «en grad av suksess» i forsøket på å storme Bakhmut, men Kievs styrker fortsatte å stå fast og «avstøtende tallrike fiendtlige angrep».

TANKER FOR VÅRENS MOTANgrep

Britisk militær etterretning sa onsdag at ukrainerne med hell hadde presset russerne tilbake fra hovedforsyningsveien til Bakhmut, og at russiske angrep i byen ble mindre.

Den siste uken lanserte Moskva også et nytt angrep på Avdiivka, en mindre by lenger sør. Storbritannia sa at det heller ikke hadde klart å oppnå gevinster, samtidig som det førte til enorme tap i russisk rustning.

Uken har også sett ankomsten av de første fulle enhetene av vestlige hovedstridsvogner til Kiev, lovet for to måneder siden å tjene som spydspissen for en motoffensiv når varmere vær tørker Ukrainas beryktede sugende, svarte gjørme.

I et tilsynelatende svar rapporterte det russiske nyhetsbyrået RIA at Moskva hadde sendt sine tropper hundrevis av egne, nye og renoverte stridsvogner.

Den russiske viseutenriksministeren Sergei Ryabkov sa onsdag at en plan som ble kunngjort denne uken for å utplassere taktiske atomvåpen på territoriet til den allierte Hviterussland vil tvinge NATO til å vurdere alvoret i situasjonen.

Moskva har gjentatte ganger pekt på trusselen om at krigen kan gjøre atomvåpen, noe vestlige regjeringer i stor grad avviser som et forsøk på å skremme dem til å rulle tilbake militærhjelp til Kiev.

USAs president Joe Biden kalte utplasseringsutsiktene "bekymrende", selv om Washington har sagt at de ikke har sett noen indikasjoner på at Russland var nærmere å bruke taktiske atomvåpen i Ukraina.

I Moskvas siste markering av sin evne til atomangrep sa Russlands forsvarsdepartement onsdag at de hadde begynt øvelser med sine yars interkontinentalt ballistisk missilsystem, som involverer flere tusen tropper.

Ryabkov sa at Russland, som suspenderte deltakelsen forrige måned i sin siste våpenkontrollavtale med USA, ikke lenger ga Washington noen data om kjernefysiske aktiviteter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender