Kontakt med oss

Ukraina

EU og Ukraina øker samarbeidet på Defence Industries Forum

DELE:

Publisert

on

Forsvarsindustriforumet mellom EU og Ukraina i Brussel fokuserte på å styrke forsvarsindustrielt samarbeid mellom EU og Ukraina, gi vedvarende militær støtte til Ukraina, inkludert på lang sikt, og bedre imøtekomme ukrainske forsvars- og industribehov. Den samlet over 400 representanter fra myndigheter, EU og ukrainsk forsvarsindustri, bransjeforeninger og viktige partnerland og organisasjoner samt EU-institusjoner.

EU-Ukraina Defence Industries Forum er et første, konkret skritt i implementeringen av den europeiske forsvarsindustristrategien (EDIS), lansert i mars 2024. Forumet åpner veien for å identifisere konkrete samarbeidsinitiativer, ordninger og flaggskipprosjekter mellom EUs og Ukrainas forsvarsindustri, gjennom f.eks. joint ventures. Dette vil fremme tettere samarbeid mellom forsvarsselskaper og den progressive integreringen av den ukrainske industrien i den europeiske forsvarsteknologi- og industribasen (EDTIB), også med tanke på Ukrainas tiltredelsesprosess til EU.

Høyrepresentant/visepresident Josep Borrell sa: «Dagens forum er et nøkkelsteg for å styrke samarbeidet mellom ukrainsk og EUs forsvarsindustri. Det er avgjørende nå, men også for våre fremtidige behov. Jeg er overbevist om at det vil bringe forsvarsindustriene våre nærmere, tillate oss å lære av hverandre og hjelpe Ukraina til å forsvare seg fra Russlands angrepskrig. Dette kan vise seg å være en game changer på lang sikt."

Mens Russland fortsetter å føre sin brutale angrepskrig mot Ukraina, står EU fast i sin besluttsomhet og standhaftige forpliktelse til å støtte Ukraina med det som trengs for å seire, på kort sikt så vel som på lang sikt. Dette forumet vitner om dette engasjementet.

Minister of Strategic Industries of Ukraine, Oleksandr Kamyshin, said: “Ukraine is forever grateful for all the assistance the EU and its Member States have delivered and continue to provide. Over the last year, we have also been ramping up our own capabilities significantly — and we aim to build them in cooperation with our allies. We see our defence industry as part of the EU’s defence industrial base, contributing to the collective security of the EU’s Member States.”

EU vil fortsette å oppmuntre medlemslandene til å levere mer og raskere militær bistand til Ukraina og gi støtte via European Peace Facility. EU har foreslått å støtte felles anskaffelser fra europeisk forsvarsindustri (og Norge) og oppmuntrer til anskaffelser gjennom joint ventures mellom europeisk og ukrainsk forsvarsindustri. EU jobber også med å opprette et EU-innovasjonskontor i Kiev.

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, sa "Vårt engasjement overfor Ukraina og vår felles ambisjon om å mobilisere den europeiske industrien til å levere det som trengs, er like solide som noen gang. Den europeiske forsvarsindustrien må gå over i en krigsøkonomisk modus. Målet er å produsere raskere, mer og sammen, for å fortsette å støtte Ukraina, nå og på lang sikt.»

Annonse

Ukrainas utenriksminister, Dmytro Kuleba, sa: «Hvis vi skal opprettholde fred i Europa, må vi gå over til en europeisk økonomi og industri i krigstid, så paradoksalt dette enn kan høres ut. Det vi kan gjøre er å avskrekke det aggressive Russland ved å demonstrere at Europa har midler til å forsvare seg. Et felles forsvarsindustrielt rom vil bidra til å overvinne eksisterende problemer. Ingen land kan hjelpe Ukraina og beskytte Europa på egen hånd. Bare en kollektiv innsats kan."

Forumet var den tredje multilaterale utgaven av en serie internasjonale forsvarsindustriarrangementer lansert av den ukrainske regjeringen i Kiev i september 2023 – den første organisert av EU. Utviklet på bakgrunn av Russlands angrepskrig mot Ukraina, er målet med EDIS å styrke den europeiske forsvarsteknologi- og industrielle basen (EDTIB) og oppnå forsvarsindustriell beredskap, for å bedre beskytte EU-borgere og støttepartnere. Å utvikle tettere bånd med Ukraina gjennom dets deltakelse i Unionens initiativer til støtte for forsvarsindustrien og stimulere til samarbeid mellom EU og ukrainsk forsvarsindustri er blant settet med handlinger som presenteres i EDIS.

I tråd med konklusjonene fra Det europeiske råd har EU og medlemslandene forpliktet seg til å fortsette å ivareta Ukrainas presserende militære og forsvarsbehov. EU og medlemslandene har levert 32 milliarder euro militær bistand til Ukraina. Den 18. mars 2024 vedtok Rådet for Den europeiske union Ukrainas bistandsfond som gir ytterligere 5 milliarder euro i støtte, som skal implementeres under den europeiske fredsfasiliteten. Under dette instrumentet har EU levert dødelig og ikke-dødelig militærutstyr til Ukraina, inkludert ammunisjon, samt dekket felleskostnader for opplæring av de 47,000 60,000 ukrainske soldatene som så langt er trent av EUs militære bistandsmisjon til støtte for Ukraina (EUMAM) ). Målet er å ha trent 2024 XNUMX ukrainske tropper innen sommeren XNUMX.

Den 15. mars 2024 valgte EU-kommisjonen ut 31 potensielle prosjekter med en total finansiering på €500 millioner under loven til støtte for ammunisjonsproduksjon (ASAP) å bistå europeisk industri med å øke sin ammunisjons- og missilproduksjon og beredskap. Samme dag vedtok EU-kommisjonen instrumentet for forsterkning av den europeiske forsvarsindustrien gjennom felles anskaffelser (EDIRPA) Arbeidsprogram og lanserte de respektive utlysningene med et samlet budsjett på €310 millioner.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender