Kontakt med oss

Ukraina

NATO-sjefen oppfordrer til større støtte til Ukraina ettersom forsinkelser og uenigheter fortsetter

DELE:

Publisert

on

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gikk inn i møtet med EUs forsvarsministre og sa tydelig at den mest presserende handlingen som kreves for å hjelpe Ukraina var å styrke landets luftforsvar. Etterpå rapporterte EUs høyrepresentant Josep Borrell, etter det han kalte en «livlig debatt», at «noen medlemsland» ville øke sitt bidrag til luftforsvaret. Men EU forblir også delt når det gjelder nøkkelspørsmålene om de skal trene ukrainske styrker på ukrainsk jord og om Ukraina kan bruke våpnene det har fått til å angripe mål i Russland, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Jens Stoltenberg kunne vise til hvordan NATO-allierte, mange av dem også EU-medlemmer, trapper opp leveransen av ammunisjon, luftvernsystemer, og spesielt det avanserte Patriot-systemet. "Så vi har sett en viss fremgang", sa han, men mer fremgang og flere luftvernsystemer er et presserende behov i Ukraina.

Han ba også om NATO-koordinering av levering av utstyr og opplæring, et økonomisk løfte til Ukraina som varer i flere år «for å sikre at vi forhindrer hull og forsinkelser som vi har sett nylig» og enda mer arbeid med våpenindustrien for å øke produksjonen.

Generalsekretæren argumenterte for at Ukraina burde frigjøres fra vestlige restriksjoner på bruk av våpen for å angripe legitime mål på russisk jord. «Vi må huske hva dette er. Dette er en angrepskrig. Russland har angrepet et annet land, invadert et annet land.

"Og Ukraina har, i henhold til internasjonal lov, rett til selvforsvar, til å forsvare seg selv," sa han. «Og retten til selvforsvar inkluderer også å slå mål utenfor Ukraina, legitime militære mål inne i Russland. Og dette er spesielt aktuelt nå. For de hardeste kampene foregår nå i Kharkiv-regionen, nær den ukrainske russiske grensen. Og en del av grensen er faktisk frontlinjen.


"Derfor vil det selvfølgelig være veldig vanskelig og vanskelig for ukrainerne å forsvare seg hvis de ikke kan treffe militære mål like på den andre siden av grensen. Dette kan være rakettutskytere. Det kan være artilleri. Det kan være flyplasser som brukes til å angripe Ukraina. Og hvis Ukraina ikke kan treffe disse militære målene, vil det være mye vanskeligere for dem å forsvare seg.

Annonse


“These are national decisions. It’s not that NATO decisions on restrictions. Some Allies have not imposed restrictions on the weapons they have delivered. Others have. I believe the time now has come to consider those restrictions, not least in light of the development in the war, which now is actually taking place along the border. And that makes it even harder for them to defend themselves”.


Til tross for president Putins påstander om det motsatte, hevdet han at en slik handling ikke gjør NATO-allierte til part i konflikten. "Vi har rett til å gi støtte til Ukraina, for å hjelpe dem å opprettholde retten til selvforsvar."

It seems the General Secretary’s powers of persuasion had only limited success in the room, although afterwards the EU’s High Representative for Foreign Affairs, Josep Borrell, emphasised how far the mood had shifted since Russia launched its full-scale invasion of Ukraine. “Before the war in Ukraine… , I remember that the word “force” was not being used. Rapid Deployment Force? No, no, no – let’s talk about Rapid Deployment Capacity”, he said, recalling a reluctance even to use military terms. 

Han sa at det hadde vært en «livlig debatt» med Jens Stoltenberg, selv om han nektet å oppsummere alt som hadde blitt diskutert. Høyrepresentanten bekreftet at de hadde gjennomgått forpliktelser om luftvernsystemer og avskjærere: «Tyskland informerte om deres luftverninitiativ. Noen medlemsland økte sitt bidrag til luftvernet».

Det hadde også vært en detaljert analyse av ammunisjonsforsyningen, som han beskrev som et av nøkkelproblemene for å stoppe russiske fremskritt. Men sju rettsakter måtte godkjennes for å mobilisere 6.6 milliarder euro under det ukrainske bistandsfondet. "Dette har ikke vært mulig [på] ganske lenge fordi det ikke er [en] enighet om den konsensus som trengs. 

"Du vet at vi trenger enstemmighet - enstemmighet [har] ikke vært der på flere måneder. Jeg klaget i går på det på møtet i utenriksrådet. Vi gjorde det samme i dag.  

– Dette er mer enn en teoretisk diskusjon. Hver forsinkelse av militær støtte har reelle konsekvenser, og disse konsekvensene måles i menneskeliv, i skadet infrastruktur, ødelagte byer eller flere tilbakeslag på slagmarken for Ukraina. Derfor er det så viktig».

Josep Borrell sa at når det kom til spørsmålet om å la våpnene brukes mot mål i Russland, «er det klart at dette er en legitim handling i henhold til folkeretten, når den brukes på en forholdsmessig måte. Men det er også klart at det er en beslutning for hvert enkelt medlemsland å ta, og å ta sitt ansvar for å gjøre det eller ikke.

«Noen medlemsland var imot det, og de har ombestemt seg. I dag aksepterer de å oppheve disse begrensningene på våpnene de leverer til Ukraina. Men det er en medlemsstats kapasitet. Ingen kan tvinge en medlemsstat til å oppheve denne begrensningen på våpnene de leverer til Ukraina.

Han sa at det er en økende konsensus om behovet for å øke ambisjonsnivået til treningskapasiteten vår og at det har vært en debatt om å gjennomføre deler av treningen i Ukraina: «Det har vært en debatt, men det er ikke en klar felles Europeisk posisjon på det».

På spørsmål om muligheten for at EU-land kan sette «støvler på bakken» i Ukraina, selv om de bare bæres av soldater som trener sine ukrainske kolleger, sa Josep Borrell at det foreløpig ikke er noen konsensus. «Noen medlemsland mener at fordelen med å trene folk i krigsscenarioet, unngå at folk går frem og tilbake, har fordeler.

"Visst vil økosystemet være bedre tilpasset krigens reelle omstendigheter. Andre mener at det på slutten er å sende trenere, og trenerne er militære. På en eller annen måte ville det ikke være å sende kamptropper, men militære agenter til det ukrainske territoriet med den risikoen som absolutt innebærer”.

When a reporter named Hungary as the country blocking the money to finance military aid to Ukraine, he would only confirm that all Member States were frustrated by the situation. “We are not doing things as quickly as necessary, because we are not able to build the necessary unanimity. The frustration is not mine; the frustration belongs to all Member States … Let’s also not underestimate what we have done, which is a lot, because we have things left to do”.

I mellomtiden advarte Russlands president Vladimir Putin igjen mot enhver eskalering av vestlig involvering i Ukraina-krigen. "Konstant eskalering kan føre til alvorlige konsekvenser," sa han til journalister i Tasjkent.

“If these serious consequences occur in Europe, how will the United States behave, bearing in mind our parity in the field of strategic weapons? It’s hard to say – do they want a global conflict?”

Putin hevdet at hvis Vesten tillot ukrainske langdistanseangrep på mål i Russland, ville det innebære direkte involvering gjennom bruk av vestlige satellitter og etterretning, samt militær bistand. Han beskrev muligheten for at Frankrike kan sende tropper til Ukraina, noe president Macron har nektet å utelukke, som et skritt mot en global konflikt.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender