Kontakt med oss

Ukraina

Zelenskyys fredsplan er det beste håpet om et fritt Ukraina: EU må gjøre alt det kan diplomatisk for å støtte det

DELE:

Publisert

on

Av Neven Mimica, tidligere EU-kommissær og nå Goodwill Ambassador for the Grain from Ukraine Initiative. 

Mens Putin fører en pågående ulovlig krig og invasjon, ser resten av Europa på at Ukraina viser en motstandskraft og ånd som ikke er sett i mange nasjoner. Denne motstandskraften kommer ikke bare i form av å stå opp mot Russlands aggresjon, men også gjennom å opprettholde sine internasjonale forpliktelser overfor de i verden som lider av risikoen for hungersnød og underernæring. 

Den europeiske union (EU) er fortsatt en sterk støttepartner for Ukraina, og bistandspakken på 50 milliarder euro, sterkt støttet av Tyskland og godkjent i slutten av januar, gjør en avgjørende forskjell for å beholde Ukraina i denne kampen for hjemlandet og verdiene.

Finansiell støtte og militær bistand kan imidlertid ikke være hele Tysklands og EUs støtte. Mange diplomatiske veier fra EUs enorme ressurser er ennå ikke brukt for å generere fornyet støtte til "Korn fra Ukraina"-initiativet blant de som kanskje ikke er klar over den viktige rollen det spiller i å takle global matusikkerhet. Betydningen av dette programmet kan ikke undervurderes, med forstyrrelsen av forsyningskjedene forårsaket av Russlands invasjon som medfører minst 70 millioner mennesker over hele verden på randen av sult.

Tyskland selv fortsetter å gi viktig økonomisk støtte til programmet, inkludert å bidra økonomisk til transport og distribusjon av forsendelser til land i det globale sør. Men som en sentral galjon i Europa, må Tyskland gå lenger i å bruke sin innflytelse for å bekrefte støtten over hele kontinentet for Ukrainas til globale bidrag. 

En viktig mulighet til å stimulere disse diplomatiske veiene vil være på fredstoppmøtet i Sveits 15. junith-16th, som vil se verdensledere samles for å diskutere hvordan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyys 'fredsplan' kan bli en realitet. Gjennom sin deltakelse har EU en mulighet til å bruke hver kommissærs ressurser til å argumentere for hvorfor det er i global interesse å støtte alle artiklene i denne planen – for å sikre varig fred. 

"Korn fra Ukraina", og det bredere spørsmålet om matsikkerhet, er en av de sentrale pilarene i dette. Som Goodwill-ambassadør for dette programmet ser jeg på første hånd hvordan Ukraina er forpliktet til å stå ved sine allierte i det globale sør og fortsette i sin rolle som en av verdens 'brødkurver', selv mens matsendingene navigerer konstant. trussel fra russiske marinestyrker som patruljerer Svartehavet.

Annonse

Mellom slutten av kornavtalen i juli 2023 og slutten av februar 2024 har vi sendt over 20 millioner tonn korn til 42 land. støtte områder som har størst risiko for hungersnød på grunn av miljøeffekter eller regional konflikt. I Nigeria hvor konflikten har fordrevet over 2.2 millioner mennesker og etterlatt ytterligere 4.4 millioner innenfor matusikkerhet, sendte Ukraina en forsendelse av 25,000 tonn korn, til Port Harcourt i februar, for å lindre risikoen for hungersnød. 

Det sterke faktum er at Russland har bevæpnet matmangel over hele kontinentet for å drive en blokkering mellom afrikanske land og fremtidig ukrainsk støtte. Russlands konstante trussel mot humanitære skip som passerer ut av Black, viser nivåene av fordervelse Putin vil gå for å ødelegge Ukraina og bygge en anti-vestlig følelse i Afrika gjennom disse interne forholdene. 

Dessverre fortsetter Putins styrker å ha suksess i deres destabiliseringsarbeid. Vi ser en økning i regionale konflikter, med nasjoner som Libya som en inngangsport for Wagner-styrker for å gi næring til regionale interne splittelser. Viktige EU-medlemsstater som Tyskland må gå lenger og bruke all sin diplomatiske, økonomiske og myke makt til å engasjere seg med afrikanske nasjoner for å dele budskapet om hva Putins ambisjoner er for kontinentet. 

Hver spak må brukes for å se Zelenskyys 'fredsformel' realiseres og Putins ambisjoner holdes i sjakk. Med over 160 land invitert til å delta, vil ledere jobbe for å bygge et felles fredsrammeverk som forsøker å avvæpne matusikkerhet og la Grain fra Ukraina fortsette å løfte millioner ut av den umiddelbare risikoen for hungersnød. 

Ettersom EU fortsetter sin bredere innsats for å støtte Ukraina på slagmarken, er det på tide å utvide dette fokuset, og gjøre alt som står i dens makt for å få slutt på president Putins bredere bevæpning av global sult.  

Derfor oppfordrer jeg EU-kommisjonen til å leve opp til sin ledende globale rolle i offisiell utviklingshjelp ved å kunngjøre på det kommende fredstoppmøtet sitt bidrag på et betydelig beløp til Grain from Ukraine-initiativet på minst 200 millioner euro fra dets internasjonale partnerskap, bevilgninger til humanitær bistand og utvidelsesfinansiering som vil matche alle allerede lovede bidrag fra andre givere. 

Ved å levere et klart budskap om støtte, og følge disse ordene med handling, kan Tyskland og andre europeiske ledere støtte millioner i fare for hungersnød over hele verden og sette en stopper for Putins forsøk på å drive en kile mellom Afrika og Europa. 

Neven Mimica er en Goodwill-ambassadør for president Zelenskyy's Grain from Ukraine Initiative. Han er a Kroatisk tidligere visestatsminister og diplomat som fungerte som Europakommissær for internasjonalt samarbeid og utvikling fra 2014 til 2019.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender