Kontakt med oss

Ukraina

Et skritt mot fred i Ukraina

DELE:

Publisert

on

Av Josep Borrell, EUs høye representant for utenrikssaker

Toppmøtet om fred organisert av Sveits vil samle nesten 100 nasjoner fra alle deler av verden for å diskutere hvordan man kan sette i gang en prosess for å avslutte krigen mot Ukraina. EU støtter fullt ut denne innsatsen. Ingen ønsker fred mer enn det ukrainske folket, men varig fred kan bare oppnås hvis den er forankret i kjerneprinsippene i FN-pakten.

Denne helgen skal jeg delta på Toppmøte om fred i Ukraina i Sveits. Det er ikke en plattform for direkte forhandlinger mellom Ukraina og Russland. Dette toppmøtet har snarere som mål å utvikle felles parametre for fred blant deltakerlandene, basert på folkeretten og FN-pakten. 

Toppmøtet vil også fokusere på utvalgte praktiske spørsmål som Russland kan engasjere seg i: hvordan styrke kjernefysisk sikkerhet, lette utvekslingen av fanger og sikre retur av de mange tusen ukrainske barna som er bortført til Russland, en praksis som går tilbake til mørkere perioder med Europeisk historie. Den vil også fokusere på å sikre fri navigasjon og beskytte havneinfrastrukturen i Svartehavet. Virkningen av angrepskrigen mot Ukraina strekker seg langt utenfor landets grenser. En langvarig eller frossen konflikt vil opprettholde ustabilitet og true global matsikkerhet og økonomisk stabilitet. Fremgang på disse områdene kan åpne muligheter for engasjement med Russland på andre områder over tid.

Denne krigen og dens utfall er eksistensiell for Ukraina, men også for europeisk sikkerhet. Enhver våpenhvile som ville tillate Russland å beholde sitt undertrykkende regime i okkuperte områder, ville belønne denne aggresjonen, undergrave internasjonal lov og oppmuntre til ytterligere territoriell ekspansjon fra Russlands side. Hver FN-rapport siden 2022 gir rikelig bevis på den brutale undertrykkelsen av ukrainere og de systematiske menneskerettighetsbruddene i det okkuperte Ukraina.  

Ingen ønsker fred mer enn ukrainerne. Imidlertid er de rette betingelsene for fred viktig for Ukraina og for verden. Russland kjemper en uprovosert valgkrig, drevet av imperialistiske ambisjoner, mens Ukraina kjemper en krig av nødvendighet, og forsvarer sin rett til å eksistere. Som Vladimir Putin sa igjen i St. Petersburg for noen dager siden, jakter han på full seier på slagmarken og ser ikke at det haster med å avslutte krigen. For bare noen uker siden startet han en ny offensiv mot Kharkiv. Hans missiler har i stor grad ødelagt Ukrainas energiinfrastruktur og fortsetter å drepe ukrainske sivile hver dag. 

Annonse

I mellomtiden reiser utsendingene hans verden rundt for å motvirke land fra å delta i toppmøtet for fred. Russland er åpenbart ikke klar til å delta i forhandlinger i god tro og vil bruke enhver våpenhvile for å oppruste og angripe igjen. Russlands narrativer rundt fred er bare forkledde forsøk på å legitimere dens krig om territoriell erobring. 

Følgelig kom ikke Russlands erklæring om at de ikke ville delta på det sveitsiske toppmøtet, selv om de ble invitert, som en overraskelse. Deltakelsen fra nærmere 100 land og organisasjoner, fra Asia, Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika, indikerer imidlertid robust internasjonal støtte for å avslutte krigen på grunnlag av FN-pakten. Dette er avgjørende for å berolige Ukraina, offeret for Russlands angrepskrig, i forkant av ethvert mulig engasjement med Russland. 

Andre forslag vil også bli diskutert på toppmøtet, men vi mener at Ukrainas 10-punkts fredsformel fortsatt er det mest troverdige grunnlaget for fremtidige fredsforhandlinger. Forslag som ikke refererer til FN-pakten og ignorerer Ukrainas politiske suverenitet, territorielle integritet og rett til selvforsvar, vil utgjøre en belønning av angriperen og legitimere Russlands forsøk på å trekke grenser på nytt med makt. Slike forslag kan ikke bringe varig fred. I denne forbindelse styrker ikke fraværet av Kina i Sveits og dets oppsøking for å motvirke deltakelse Kinas påstander om nøytralitet.

EU ønsker fred i Ukraina. En diplomatisk løsning som respekterer internasjonale normer vil ha støtte fra alle EU-medlemsstater. Samtidig må vi fortsette å matche vår diplomatiske innsats med militær støtte, i tråd med Ukrainas iboende rett til selvforsvar i henhold til artikkel 51 i FN-pakten. Gitt at Putin ikke viser noen intensjon om å forhandle i god tro, forblir Europas fortsatte militære støtte til Ukraina like avgjørende for fred i Ukraina som vår støtte til et diplomatisk spor. 

Ja, kriger har generelt en tendens til å ende med en fredsavtale, men innholdet i denne fredsavtalen er avgjørende for europeisk og global sikkerhet, og den internasjonale regelbaserte ordenen. La oss gjøre toppmøtet om fred i Sveits til et første skritt mot en rettferdig, FN-paktbasert fred i Ukraina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender