Kontakt med oss

coronavirus

Biden G7 og NATOs oppgaveliste: Forene allierte, bekjempe eneveldet, angrip COVID-19

Publisert

on

President Joe Bidens møte med ledere av G7-ledende industriøkonomier i en engelsk kystlandsby denne uken vil innlede et nytt fokus på å samle amerikanske allierte mot vanlige motstandere - COVID-19-pandemien, Russland og Kina, Reuters.

Nye COVID-19-varianter og økende dødstall i noen land vil vove seg stort under samlingen fra fredag ​​til søndag (11.-13. Juni), sammen med klimaendringene, styrke globale forsyningskjeder og sikre at Vesten opprettholder sin teknologiske forkant over Kina, verdens nest største økonomi.

Biden, en demokrat, lovet å gjenoppbygge forholdet til allierte etter fire steinete år under tidligere president Donald Trump, som trakk Washington ut av flere multilaterale institusjoner og på et tidspunkt truet med å slutte i NATO.

"I dette øyeblikket av global usikkerhet, ettersom verden fremdeles griper med en pandemi en gang i århundret, handler denne turen om å realisere Amerikas fornyede forpliktelse til våre allierte og partnere," skrev Biden i en uttalelse publisert av Washington Post. på lørdag.

Samlingen vil sette Bidens motto "America is back" på prøve, med allierte desillusjonerte i løpet av Trump-årene på jakt etter håndgripelig, varig handling.

Det er et sentralt øyeblikk for USA og verden, sa den tidligere britiske statsministeren Gordon Brown på CNN søndag.

"Kommer internasjonalt samarbeid til å bli gjenopprettet, eller er vi fortsatt i denne verden der nasjonalisme, proteksjonisme og til en viss grad isolasjonisme dominerer?" Spurte Brown.

Russland vil være i forkant av oppmerksomheten på G7-toppmøtet i Cornwall, England, og dagene etterpå da Biden møter europeiske ledere og NATO-allierte i Brussel, før de drar til Genève for å møte Russlands president Vladimir Putin.

den nylige ransomware angrep på JBS (JBSS3.SA), verdens største kjøttpacker, av en kriminell gruppe som sannsynligvis er basert i Russland, og Putins økonomiske støtte til Hviterussland etter at det tvang en Ryanair (RYA.I) fly til land slik at den kunne arrestere en dissidentjournalist om bord, presser amerikanske tjenestemenn til å vurdere skarpere handling.

På sidelinjen av NATO-toppmøtet forventes Biden også å møte den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan, en avgjørende sesjon mellom de sparrende NATO-allierte etter Ankaras kjøp av russiske forsvarssystemer gjorde Washington sint og risikerte å drive en kile i alliansen.

G7-finansministrene nådde en landemerke global avtale lørdag (5. juni for å sette en global global selskapsskattesats på minst 15%, potensielt å treffe gigantiske teknologiselskaper som Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, Facebook Inc. (FB.O) og Amazon.com Inc. (AMZN.O) Biden og hans kolleger vil gi avtalen sin siste velsignelse i Cornwall. Biden-administrasjonen, som torsdag 3. juni redegjorde for planene doner 80 millioner doser COVID-19 vaksiner globalt innen utgangen av juni, lener seg tungt på allierte for å følge etter som den globale dødstallene nærmer seg 4 millioner, sier amerikanske og diplomatiske kilder.

Washington snudde kursen i forrige måned og støttet forhandlingene om dispensasjon for beskyttelse av immateriell eiendom i Verdens handelsorganisasjon for å øke vaksineproduksjonen i utviklingsland, til stor bekymring for Tyskland og Storbritannia.

Europeiske diplomater sier at de ser lite felles grunnlag i saken, og hevder at ethvert WTO-kompromiss vil ta flere måneder å fullføre og gjennomføre. Det kan vise seg å være et poeng hvis tilstrekkelige vaksinedoser deles med utviklingsland for å bremse - og til slutt stoppe - pandemien.

Biden kunngjorde planer i mai om å kreve at amerikanske regjeringsentreprenører og finansinstitusjoner skal være mer gjennomsiktige om klimaforandringsrisikoen som deres investeringer står overfor, og administrasjonstjenestemenn presser andre land til å vedta lignende planer.

Storbritannia vil også at regjeringer skal kreve at bedrifter rapporterer slike risikoer som en måte å øke investeringene i grønne prosjekter. Men enighet om en vei videre kommer neppe i juni. En avtale kan oppstå på et FN-klimatoppmøte i Glasgow, Skottland, i november.

G7-land har også forskjellige synspunkter på karbonprising, som Det internasjonale pengefondet ser på som en viktig måte å dempe utslipp av karbondioksid og nå netto nullutslipp innen 2050.

Biden-administrasjonen vil oppfordre allierte til forene seg mot Kina over beskyldninger om tvangsarbeid i Xinjiang-provinsen, hjemmet til den muslimske uiguriske minoriteten, selv om den søker å opprettholde Beijing som en alliert i klimaendringskampen.

Kilder som fulgte etter diskusjonene sier at de forventer at G7-ledere skal ta et sterkt språk om tvangsarbeidsspørsmålet. Kina avviser alle anklager om overgrep i Xinjiang.

Covid-19

EUs digitale COVID-sertifikat - 'Et stort skritt mot sikker utvinning'

Publisert

on

I dag (14. juni) deltok presidentene for Europaparlamentet, EU-rådet og EU-kommisjonen den offisielle signeringsseremonien for forordningen om EUs digitale COVID-sertifikat, som markerer slutten på lovgivningsprosessen.

Portugals statsminister Antonio Costa sa: ”I dag tar vi et stort skritt mot en sikker gjenoppretting, for å gjenopprette vår bevegelsesfrihet og for å øke den økonomiske utvinningen. Det digitale sertifikatet er et inkluderende verktøy. Det inkluderer mennesker som har kommet seg etter COVID, personer med negative tester og vaksinerte mennesker. I dag sender vi en fornyet følelse av tillit til innbyggerne våre om at vi sammen vil overvinne denne pandemien og glede oss over å reise igjen, trygt og fritt over hele EU. ”

Kommisjonspresident, Ursula von der Leyen sa: ”På denne dagen for 36 år siden ble Schengen-avtalen undertegnet, fem medlemsland på den tiden bestemte seg for å åpne sine grenser for hverandre, og dette var begynnelsen på det som i dag er for mange, mange borgere, en av de største prestasjonene i Europa, muligheten til å reise fritt i vår union. Det europeiske digitale COVID-sertifikatet beroliger oss med denne ånden i et åpent Europa, et Europa uten barrierer, men også et Europa som sakte men sikkert åpner seg etter vanskeligste tid, sertifikatet er et symbol på et åpent og digitalt Europa. ”

Tretten medlemsland har allerede begynt å utstede EU Digital COVID-sertifikater, innen 1. juli vil de nye reglene være gjeldende i alle EU-land. Kommisjonen har opprettet en gateway som lar medlemslandene kontrollere at sertifikatene er autentiske. Von der Leyen sa også at sertifikatet også kan tilskrives suksessen til den europeiske vaksinasjonsstrategien. 

EU-land vil fremdeles være i stand til å innføre begrensninger hvis de er nødvendige og proporsjonale for å ivareta folkehelsen, men alle stater blir bedt om å avstå fra å innføre ytterligere reisebegrensninger på innehaverne av EUs digitale COVID-sertifikat

EU Digital COVID-sertifikat

Målet med EUs digitale COVID-sertifikat er å legge til rette for sikker og fri bevegelse innen EU under COVID-19-pandemien. Alle europeere har rett til fri bevegelighet, også uten sertifikatet, men sertifikatet vil legge til rette for reiser, og fritar innehavere fra begrensninger som karantene.

EUs digitale COVID-sertifikat vil være tilgjengelig for alle, og det vil:

  • dekke COVID-19 vaksinasjon, test og gjenoppretting
  • være gratis og tilgjengelig på alle EU-språk
  • være tilgjengelig i et digitalt og papirbasert format
  • være sikker og inkludere en digitalt signert QR-kode

I tillegg forpliktet kommisjonen seg til å mobilisere 100 millioner euro under nødstøtteinstrumentet for å støtte medlemsstatene i å tilby rimelige tester.

Forordningen gjelder i 12 måneder fra 1. juli 2021.

Fortsett å lese

coronavirus

Parlamentets president etterlyser et europeisk søk- og redningsmisjon

Publisert

on

Europaparlamentets president David Sassoli (Bildet) har åpnet en interparlamentarisk konferanse på høyt nivå om håndtering av migrasjon og asyl i Europa. Konferansen fokuserte spesielt på de eksterne aspektene ved migrasjon. Presidenten sa: "Vi har valgt å diskutere i dag den ytre dimensjonen av migrasjon og asylpolitikk fordi vi vet at bare ved å takle ustabilitet, kriser, fattigdom, menneskerettighetsbrudd som skjer utenfor våre grenser, vil vi være i stand til å takle roten årsaker som presser millioner av mennesker til å dra. Vi må håndtere dette globale fenomenet på en menneskelig måte, for å ønske velkommen til menneskene som banker på dørene våre hver dag med verdighet og respekt.
 
“COVID-19-pandemien har en dyp innvirkning på migrasjonsmønstre lokalt og over hele verden, og har hatt en multiplikatoreffekt på tvangsbevegelsen til mennesker rundt om i verden, spesielt der tilgang til behandling og helsetjenester ikke er garantert. Pandemien har forstyrret migrasjonsveier, blokkert innvandring, ødelagt arbeidsplasser og inntekt, redusert pengeoverføringer og presset millioner av migranter og sårbare befolkninger i fattigdom.
 
“Migrasjon og asyl er allerede en integrert del av EUs eksterne handlinger. Men de må bli en del av en sterkere og mer sammenhengende utenrikspolitikk i fremtiden.
 
“Jeg tror det er vår plikt først og fremst å redde liv. Det er ikke lenger akseptabelt å overlate dette ansvaret bare til frivillige organisasjoner, som utfører en erstatningsfunksjon i Middelhavet. Vi må gå tilbake til å tenke på felles handling fra Den europeiske union i Middelhavet som redder liv og takler menneskehandlere. Vi trenger en europeisk søk- og redningsmekanisme på sjøen, som bruker ekspertisen til alle involverte aktører, fra medlemsland til sivilsamfunn til europeiske byråer.
 
”For det andre må vi sørge for at mennesker med behov for beskyttelse kan komme til EU trygt og uten å risikere livet. Vi trenger at humanitære kanaler defineres sammen med FNs høykommissær for flyktninger. Vi må samarbeide om et europeisk bosettingssystem basert på felles ansvar. Vi snakker om mennesker som også kan gi et viktig bidrag til utvinningen av samfunnene våre som er berørt av pandemien og den demografiske tilbakegangen, takket være deres arbeid og deres ferdigheter.
 
“Vi må også få på plass en europeisk mottakspolitikk for migrasjon. Sammen bør vi definere kriteriene for en enkelt innreise- og oppholdstillatelse, og vurdere behovene til våre arbeidsmarkeder på nasjonalt nivå. Under pandemien stoppet hele økonomiske sektorer på grunn av fravær av innvandrerarbeidere. Vi trenger regulert innvandring for å gjenopprette samfunnene våre og for å opprettholde våre sosiale beskyttelsessystemer. "

Fortsett å lese

Covid-19

Vanlige medier risikerer å bli en trussel mot folkehelsen

Publisert

on

I løpet av de siste ukene har den kontroversielle påstanden om at pandemien kan ha lekket fra et kinesisk laboratorium - en gang avvist av mange som en frynsete konspirasjonsteori - fått fart. Nå har USAs president Joe Biden kunngjort en presserende etterforskning som vil se på teorien som en mulig opprinnelse til sykdommen, skriver Henry St.George.

Mistanke oppstod først tidlig i 2020 av åpenbare årsaker, og viruset hadde dukket opp i samme kinesiske by som Wuhan Institute of Virology (WIV), som har studert koronavirus i flaggermus i over et tiår. Laboratoriet ligger bare noen få kilometer fra det våte markedet i Huanan, der den første infeksjonsklyngen dukket opp i Wuhan.

Til tross for det skarpe tilfeldigheten avviste mange i media og politikk ideen direkte som en konspirasjonsteori og nektet å vurdere den seriøst gjennom det siste året. Men denne uken har det kommet fram at en rapport utarbeidet i mai 2020 av Lawrence Livermore National Laboratory i California hadde konkludert med at hypotesen om at viruset lekker fra et kinesisk laboratorium i Wuhan var sannsynlig og fortjente ytterligere undersøkelse.

Så hvorfor ble Lab Leak Theory overveldende avvist fra start? Det er ingen tvil om at ideen fra det vanlige mediets perspektiv ble plettet av tilknytning til president Donald Trump. Gitt, skepsis til presidentens påstander rundt et hvilket som helst aspekt av pandemien ville ha vært berettiget på nesten ethvert stadium. For å si det eufemistisk, hadde Trump vist seg å være noe av en upålitelig forteller.

I løpet av pandemien avviste Trump alvoret av COVID-19 gjentatte ganger, presset uprøvde, potensielt farlige midler som hydroksyklorokin, og foreslo til og med på en minneverdig pressemelding at injeksjon av blekemiddel kan hjelpe.

Journalister fryktet også rimelig likheter med fortellingen om masseødeleggelsesvåpen i Irak, hvor store trusler ble sitert og antagelser gitt til en antagonistisk teori med for lite bevis for å støtte det.

Imidlertid er det umulig å ignorere det faktum at en generell animus følte seg overfor Trump av store medier, førte til en storskala pliktfraskrivelse og unnlatelse av å opprettholde objektive standarder for så vel journalistikk som vitenskap. I virkeligheten var Lab Leak aldri en konspirasjonsteori, men en gyldig hypotese hele tiden.

Forslag om det motsatte av antietableringstall i Kina ble også opphevet. Allerede i september 2020 dukket 'Rule of Law Foundation', knyttet til fremtredende kinesisk dissident Miles Kwok, en tittel på en tittel som påstod at coronavirus var et kunstig patogen. Mr. Kwoks mangeårige motstand mot KKP var tilstrekkelig for å sikre at ideen ikke ble tatt på alvor.

Under påskuddet om at de bekjempet feilinformasjon, sensurerte monopolene på sosiale medier til og med innlegg om lab-lekkasjehypotesen. Først nå - etter at nesten alle store medier og de britiske og amerikanske sikkerhetstjenestene har bekreftet at det er en mulig mulighet - har de blitt tvunget til å gå tilbake.

"I lys av pågående undersøkelser av opprinnelsen til COVID-19 og i samråd med folkehelseeksperter," sa en talsmann for Facebook, "vi vil ikke lenger fjerne påstanden om at COVID-19 er menneskeskapt eller produsert fra appene våre." Med andre ord mener Facebook nå at sensuren av millioner av innlegg de siste månedene hadde vært feil.

Konsekvensene av at ideen ikke er tatt på alvor er dyp. Det er bevis for at det aktuelle laboratoriet kan ha utført det som kalles "gain of function" -forskning, en farlig innovasjon der sykdommer bevisst blir mer virulente som en del av vitenskapelig forskning.

Som sådan, hvis laboratorieteorien faktisk er sant, har verden bevisst blitt holdt i mørket om den genetiske opprinnelsen til et virus som hittil har drept over 3.7 millioner mennesker. Hundretusenvis av liv kunne ha blitt reddet hvis nøkkelegenskapene til viruset og dets tilbøyelighet til å mutere hadde blitt forstått raskere og bedre.

De kulturelle konsekvensene av en slik oppdagelse kan ikke overvurderes. Hvis hypotesen er sann - vil erkjennelsen snart sette at verdens grunnleggende feil ikke var utilstrekkelig ærbødighet for forskere, eller utilstrekkelig respekt for ekspertise, men ikke nok gransking av vanlige medier og for mye sensur på Facebook. Vår største fiasko vil ha vært manglende evne til å tenke kritisk og erkjenne at det ikke er noe som heter absolutt kompetanse.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender